Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Το μακεδονικό Βατερλώ του δεξιού συνασπισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το μακεδονικό Βατερλώ του δεξιού συνασπισμού

Του Κλέαρχου Τσαουσίδη

Δύο δηλώσεις -από την Αθήνα- σχετικές με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ θα μείνουν στην Ιστορία ως δείγματα πολιτικής τύφλωσης. Όσες συναντήσεις κι αν κάνει στα μουλωχτά η κ. Σπυράκη με τον κ. Ζάεφ, οι δηλώσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είναι εθνικά επικίνδυνες.

Ένα απίστευτο εννοιολογικά και συντακτικά κείμενο έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χριστίδης: «Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα αποδεικνύει ποσό βαθιά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος».

Ακολούθησε η Μαρία Σπυράκη: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια απέδειξε ότι η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται στον αέρα. Η Ελλάδα, όμως, δεν μπορεί να είναι όμηρος των εξελίξεων στη γειτονική μας χώρα».

Είναι μίζερο να ασχοληθεί κάποιος έστω για λίγο για να αντικρούσει ανιστόρητες βλακείες. Αυτό που ίσως χρειάζεται είναι να αναλύσουμε, για την ανάγκη της συζήτησης, τα "γαλαζοπράσινα" «επιχειρήματα». Να υποθέσουμε ότι η συμφωνία καταψηφίζεται από τη Βουλή των Σκοπιών, ο κ. Ζάεφ χάνει τις εκλογές και επανέρχεται το εθνικιστικό VMRO. Τι θα προκύψει τότε;

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. υποστηρίζει πως οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ «γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα (προφανώς εννοεί εθνικότητα)». Δηλαδή; Δεν θα έχουν τώρα αυτές τις ταυτοτικές ιδιότητες; Ας καλέσει η κ. Σπυράκη τον κ. Χριστίδη στις Βρυξέλλες να ακούσει πώς αποκαλούνται (και στα καφέ) από όλους τους Ευρωπαίους οι κάτοικοι της διεθνώς αναγνωρισμένης ως Δημοκρατία της Μακεδονίας χώρας. Ομοίως, ας πάνε μαζί στον ΟΗΕ να αναζητήσουν πώς αναφέρεται τώρα, διεθνώς κατοχυρωμένη, η γλώσσα αυτών των ανθρώπων που όλοι τους αποκαλούν σκέτους Μακεδόνες. Αν ίσχυε η συμφωνία, πώς θα αποκαλούσαν όλοι αυτή τη χώρα; Πώς θα μπορούσαν να ισχυριστούν στα επιστημονικά φόρα, πως είναι απόγονοι του Μεγαλέξαντρου; Ποιος θα τους απαγορεύσει τώρα να ισχυρίζονται πως τη δική τους γλώσσα μιλούσαν ο Περδίκκας, ο Ηφαιστίων και οι άλλοι προβεβλημένοι Μακεδόνες;

Όμηρος των εξελίξεων, δυστυχώς, θα καταστεί η Ελλάδα, αν αποτύχει η προσπάθεια του κ. Ζάεφ. Διότι η πανικόβλητη κ. Σπυράκη κάνει πως αγνοεί ότι οι σημερινοί ηγέτες των Σκοπίων έσβηναν μέσω της συμφωνίας κάθε διεκδίκηση: εδαφική και αναγνώριση μειονότητας.

Ίσως οι γνώστες του διεθνούς δικαίου στη Νέα Δημοκρατία να γνωρίζουν για το θέμα όσα ο κ. Μητσοτάκης για τον Μοντεσκιέ, τον Αϊνστάιν κ.ά. Και τώρα φοβούνται να παραδεχτούν τη συνάντηση της κ. Σπυράκη με τον κ. Ζάεφ θαρρείς και είναι κακό. Άλλο είναι το κακό: να στέλνεις για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα την κ. Σπυράκη!

Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συμφωνία της ΔΑΣΕ (τώρα ΟΑΣΕ) για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και η όξυνση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα δεν είναι απίθανο να δημιουργήσει πάλι θέμα μειονότητας λόγω της ύπαρξης δίγλωσσων Ελλήνων υπηκόων στη Δυτική Μακεδονία.

Η συμφωνία των Πρεσπών διαγράφει κάθε διεκδίκηση στον ελληνικό χώρο και βάζει τέλος στα όσα μετά την εξέγερση του Ίλιντεν καλλιεργήθηκαν εδώ και πάνω από έναν αιώνα στον βαλκανικό χώρο. Πόσο σοβαροί μπορεί να είναι άνθρωποι που ανοίγουν δρόμους για νέο "Μακεδονικό" ζήτημα, όπως ολοκάθαρα δείχνει η ρωσική παρέμβαση στον ΟΗΕ;

Αν λοιπόν αποτύχει ο κ. Ζάεφ, η ΠΓΔΜ μένει εκτός Ε.Ε. και το πιο πιθανό είναι να αναζωπυρωθούν οι έντονες εθνοτικές διαφορές στο εσωτερικό της. Κάποιοι ξεχνούν τον εμφύλιο με τους Σλαβομακεδόνες εναντίον των Αλβανών. Κάποιοι δεν βλέπουν τη θρησκευτική επιρροή της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας στο Τέτοβο, το αλβανικό δυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ. Κάποιοι κλείνουν τα μάτια στην προσέγγιση Αλβανών με το Κόσοβο. Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι η διάλυση της ΠΓΔΜ δημιουργεί τη Μεγάλη Αλβανία.

Η κ. Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης ξέρουν, αλλά, μπροστά στην παλινόρθωσή τους, κομμάτια να γίνει... Έτσι, βαδίζουν προς το Βατερλώ τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL