Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Να αμφισβητεί κανείς ή να μην αμφισβητεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Να αμφισβητεί κανείς ή να μην αμφισβητεί

Της Γεωργίας Παπαγεωργίου

Αναφερόμενος στην ανάγκη αμφισβήτησης των δεδομένων, ο Μπέρτραντ Ράσελ έλεγε: «Σε όλα τα θέματα είναι υγιές πότε- πότε να βάζεις ένα ερωτηματικό σ’ εκείνα που από καιρό θεωρείς δεδομένα».

Σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας, απόγευμα, σε ώρα αιχμής, απορριμματοφόρο κλείνει αναγκαστικά τον κακοκατασκευασμένο δρόμο. Μια οδηγός κορνάρει και φωνάζει εκνευρισμένα. Στην παρατήρηση άλλου οδηγού για το «αναγκαίο κακό» που όλοι οι διερχόμενοι οδηγοί ανέχτηκαν για λίγο, η απάντηση δείχνει τη σύγχρονη νοοτροπία: «Είναι δική μου δουλειά. Μην ασχολείσαι». Το άδικο ξέσπασμα σε υπαλλήλους που φροντίζουν για την καθαριότητα δεν είναι προσωπική υπόθεση ενός. Ωστόσο, μόνο ένας μίλησε.

Πριν λίγες μέρες, κάποιοι φίλαθλοι είχαν μια συζήτηση σχετικά με την εξέλιξη του περσινού ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και την οπλοφορία στον χώρο των γηπέδων. Κι ενώ η διαφωνία ξεκίνησε από το συμβάν που σημάδεψε το πρωτάθλημα και την απορία ποιος θα έπαιρνε το πρωτάθλημα αν ο Ιβάν Σαββίδης δεν έμπαινε στο γήπεδο με όπλο, κατέληξε σε κάτι πιο ενδιαφέρον: την αναντίρρητη αποδοχή έκνομων συμπεριφορών.

Αντί να εστιάζει κανείς στο ότι είναι απαράδεκτο να οπλοφορεί κανείς εντός των γηπέδων, ακόμη περισσότερο αν το κίνητρο είναι πολιτικό, ο διάλογος περιστρέφεται από το ότι έχει συμβεί επανειλημμένως κατά το παρελθόν κι από άλλους μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου και της ελληνικής οικονομίας. Το ότι δεν συνάδει η οπλοφορία με το πνεύμα του αθλητισμού συνιστά μάλλον έρεισμα φιλοσοφικών συζητήσεων.

Κάτι άλλο που ακόμη είναι γνωστό, αλλά οι πολίτες της χώρας μας διαμαρτύρονται μόνο σε επίπεδο καφενειακής συζήτησης, είναι το ποιοι απαρτίζουν τους οφειλέτες του Δημοσίου. Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε έλεγχο της Βουλής προ ολίγων ημερών, μόλις το 1% του συνόλου των οφειλετών χρωστά στο Δημόσιο 91,2 δισ. ευρώ. Το συνολικό χρέος προς το Δημόσιο ανέρχεται σε 101.588.760.770,20 ευρώ. Το 89,83% αυτού του χρέους το χρωστάνε 41.232 οφειλέτες.

Οι υπόλοιποι οφειλέτες, που είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια, χρωστούν 3,6% του συνολικού χρέους. Η είδηση ανακοινώνεται. Σε επίπεδο απλού πολίτη τα περιθώρια ουσιαστικής αντίδρασης περιορίζονται μόνο στην εκλογή κυβέρνησης με πολιτική βούληση να πάρει τα χρήματα από το 1% που δημιουργεί το πραγματικό πρόβλημα.

Είναι σύνηθες στις σύγχρονες κοινωνίες να γίνονται αποδεκτές έκνομες ή ακραίες συμπεριφορές γιατί η αποδοχή είναι πιο «ξεκούραστη» από τη συμμετοχή, από το να είμαστε κοινωνικά ενεργοί. Φτάνουμε στο σημείο όταν ένας άνθρωπος ωρύεται επειδή οι γύρω του αποδέχονται το λάθος να θεωρείται γραφικός, ονειροπόλος άλλων εποχών και άλλων ηθών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL