Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Στο και πέντε / Σ' αυτό το νησί κανείς δεν ήξερε να κλαίει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο και πέντε / Σ' αυτό το νησί κανείς δεν ήξερε να κλαίει

Του Κοσμά Κέφαλου

Τι μπορεί να συμβεί όταν μια ομάδα τεχνοκρατών, με στόχο την έρευνα και τη μελέτη για την προσέλκυση επενδυτών, αποβιβάζεται σε ένα απομονωμένο, ιδιόρρυθμο νησί, όπου προτεραιότητα είναι η καλοπέραση, ο χορός, το τραγούδι, το πιοτό και ο έρωτας;

Η νέα κινηματογραφική δημιουργία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Σ' αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ουτοπία, σε ταξιδεύει ανάμεσα στον ρομαντισμό και τον ορθολογισμό, βάζει σε δοκιμασία την κρίση σου για το τι είναι σωστό και τι λάθος.

Το «Αρμενάκι» είναι ένα φανταστικό αχαρτογράφητο νησί, μια χίμαιρα. Δεν υπάρχει νόμισμα, δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, δεν χτίστηκαν ξενοδοχεία. Κυριαρχεί η ανταλλαγή προϊόντων, ακόμα και ως αμοιβή εργασίας, όπως η κομμώτρια που πληρώνεται με αυγά.

Το κοινωνικό σύστημα φροντίζει να απολαμβάνουν οι ηλικιωμένοι τα πάντα τσάμπα, παρέχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη, ενώ τα φάρμακα έρχονται ως ανταλλαγή δώρων από εκείνους στους οποίους στέλνουν, πάντα δωρεάν, το άφθονο ιαματικό νερό.

Από το τελευταίο ίσως υποψιαστήκατε πού γυρίστηκε η ταινία. Ναι, στην Ικαρία.

Στο νησί όπου η ανταλλαγή προϊόντων ποτέ δεν ήταν άγνωστη μεταξύ των κατοίκων, όπου «η ζωή τους κυλούσε με βιβλική απλότητα, ήσυχα, ήρεμα, σαν το νερό στ’ αυλάκι. Χωρίς διακρίσεις και ξεχωρίσματα, χωρίς επάρσεις, με απόλυτο σεβασμό και αγάπη συναναμεταξύ τους» (Αλέξης Πουλιανός, «Λαογραφικά Ικαρίας»). Εκεί όπου ο Γάλλος κοινωνιολόγος - φιλόσοφος Ετιέν Καμπέ (1788-1856) στο βιβλίο του «Ταξίδι στην Ικαρία» εμπνεύστηκε ένα ιδιόρρυθμο σοσιαλιστικό σύστημα, βασισμένο στα πρότυπα της ικαριακής κοινωνίας.

Η ταινία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, που κυκλοφορεί από τη Feelgood και προβάλλεται για δεύτερη εβδομάδα, δανείστηκε τον τίτλο από στίχο του τραγουδιού του Άκη Πάνου «Ήτανε λέει».

Αρμονικό σμίξιμο επαγγελματιών ηθοποιών με ντόπιους ερασιτέχνες, γρήγορες εναλλαγές, διαρκή ξαφνιάσματα και εύστοχη επιλογή μουσικής από τον Βαγγέλη Φάμπα.

Πρωταγωνιστούν: Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Μπάμπης Χατζηδάκης, Φωτεινή Τσακίρη, Σερζ Ρεκέ-Μπαρβίλ, Γιάννης Χατζηγιάννης, Σταύρος Μερμήγκης, Βαλέρια Χριστοδουλίδου.

Αυθεντικοί, κρυστάλλινοι ικαριώτικοι χαρακτήρες οι Ηλίας Γιαννίρης, Κώστας Πλάκας, Πέτρος Χάμπας, Θάνος Πρίτσας, Αντώνης Κούβαρης (διευθυντής παραγωγής), Χριστόδουλος Ξενάκης και, ως θυμόσοφη Λέγκω με το πολύ εκφραστικό βλέμμα, η Μαρία Καρναβά.

Ανήκει στις ταινίες που, όταν πέσουν οι τίτλοι, δεν πετάγεσαι από την καρέκλα σου. Θέλεις να παραμείνεις μέσα στο κλίμα, να διαβάσεις και το τελευταίο όνομα, να ακούσεις και την τελευταία νότα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL