Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ο αγώνας για την ηγεμονία τώρα ξεκινάει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο αγώνας για την ηγεμονία τώρα ξεκινάει

Του Ματθαίου Τσιμιτάκη*

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει στα τρία χρόνια διακυβέρνησης να ανακόψει τη νεοφιλελεύθερη επίθεση, να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος και να αποκαταστήσει την κοινωνική συνοχή, να εμπεδώσει την πολιτική σταθερότητα, να διευρύνει τα ατομικά δικαιώματα και πολεμώντας τη διαφθορά να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μιας μεγάλης μερίδας των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.

Τρία χαρακτηριστικά γεγονότα σηματοδοτούν το πέρασμα σε μια εποχή αποκατάστασης και διεύρυνσης του πολιτικού πεδίου και υποχώρησης της μνημονιακής τομής, η οποία το διέρρηξε: η έξοδος από το πρόγραμμα λιτότητας, ο ανασχηματισμός και η πολιτική διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, καθώς και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου κατατέθηκε το εναλλακτικό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης -και το μόνο που μπορεί να διασώσει το εγχείρημα.

Όπως έγινε με την επιβεβλημένη εφαρμογή του τρίτου μνημονίου και την προσπάθεια άμβλυνσης των συνεπειών του μέσω ενός είδους «αριστερής λιτότητας», σήμερα η έξοδος από το πρόγραμμα αποκαθιστά τον αντιμνημονιακό χώρο και τον δικαιώνει. Η ενσωμάτωση κεντροδεξιών και κεντροαριστερών στελεχών πάνω στην κυβερνητική πλατφόρμα που έχει ως πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ και κεντρικές ιδέες την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, την προστασία της εργασίας, τη διεύρυνση της κοινωνικής συνοχής και την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας, αλλάζει καθοριστικά τη φορά της πολιτικής κίνησης, οδηγώντας σε αποδιοργάνωση το μνημονιακό μέτωπο και εκτροπή του προς την ακροδεξιά ατζέντα.

Γι’ αυτό και η εξ αριστερών παρατήρηση ότι η συνεργασία με πρόσωπα και δυνάμεις που έρχονται από διαφορετικούς ιδεολογικοπολιτικούς χώρους φθείρει τον αριστερό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαβαστεί (και κατά τη γνώμη μου πρέπει) και ανάποδα. Στον πυρήνα της πρόθεσης και της δράσης της κυβέρνησης βρίσκεται η ταξική μεροληψία (η οποία εκφράζεται όλο και πιο καθαρά μετά την έξοδο από το μνημόνιο), μαζί με την ηθική ακεραιότητα και την πολιτική σταθερότητα. Όσοι προσδένονται στην πλατφόρμα της εσωτερικεύουν της βασικές της αρχές, καθιστώντας τις ένα είδος μαγνήτη που ήδη επηρεάζει όλους τους πολιτικούς χώρους. Η Σοσιαλδημοκρατία διχάζεται, καθώς έλκεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα μέρος της παλιάς λαϊκής δεξιάς αναγκάζεται να έρθει σε κανονική αντιπαράθεση με τη νεοφιλελεύθερη και την λαϊκιστική ακροδεξιά. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αποκαθιστούν το πολιτικό πεδίο και το ανανοηματοδοτούν. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωνε στο Ευρωκοινοβούλιο το επιχείρημα υπέρ της προστασίας της εργασίας, των ατομικών δικαιωμάτων και του ανθρωπισμού μαζί με την αποκατάσταση του ρόλου του κράτους ως θεμελιακές αρχές για τη διάσωση της Ευρώπης, εξέφραζε πολλούς περισσότερους από τους αριστερούς και τις αριστερές στη χώρα μας. Το ελληνικό πείραμα, άλλωστε, έδειξε τα όρια της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης και επιστρέφει τώρα τα αποτελέσματα αλλάζοντας την δυναμική μεταξύ των πολιτικών ομάδων και στην Ευρώπη. Την κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας διαδέχεται σήμερα η σταδιακή δημιουργία του προοδευτικού μπλοκ ως ανάχωμα στην αντιευρωπαϊκή Ακροδεξιά, η οποία κερδίζει έδαφος, γεγονός που πιέζει τις παραδοσιακές δυνάμεις του Κέντρου και της Δεξιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ο βασικός εκφραστής της αισιοδοξίας της αντίστασης (με την πολυμορφία και την πολυχρωμία της) της ελληνικής κοινωνίας και τώρα της δίνει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει τους δεσμούς που διερράγησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και να καταστεί ξανά ενεργή. Το δημόσιο σύστημα υγείας, ο κατώτατος μισθός, το σχολείο και η δημόσια ραδιοτηλεόραση, όλοι οι θεσμοί που δέχτηκαν την άγρια επίθεση των μνημονίων διασώθηκαν. Κινήματα, συνδικάτα, ενώσεις πολιτών και πρωτοβουλίες έχουν ξανά τη δυνατότητα να εκφρασθούν, να δομήσουν συμμαχίες, να διεκδικήσουν, ενώ δημιουργείται ο χώρος και για τη διατύπωση κριτικής στήριξης ή αντιπαράθεσης.

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την απόδειξη της ορθότητας της ανάλυσης, απέδειξε την εφαρμοσιμότητα και τη βιωσιμότητά της. Τώρα, και παρότι η χώρα πλέει μέσα σε ένα πέλαγος ακροδεξιών και συντηρητικών κρατών, η Αριστερά, έχοντας αποκαταστήσει το πολιτικό πεδίο σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την ηγεμονία στην ελληνική κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL