Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Άλλος για Μπούλμαν τράβηξε κι άλλη για Βενιζέλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άλλος για Μπούλμαν τράβηξε κι άλλη για Βενιζέλο

Παρ' ότι προσκεκλημένη, η Φ. Γεννηματά επιλέγει να απουσιάσει από την εκδήλωση με ομιλητή τον Ούντο Μπούλμαν στην Αθήνα, την Τετάρτη το βράδυ. Στο “πόδι” της στέλνει αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ έτοιμη για “καβγά” με τον επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Ο Μπούλμαν αποφεύγει υποδειγματικά διαδοχικές ερωτήσεις - παγίδες και πιέσεις να κατατάξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις “λαϊκιστικές” δυνάμεις. Αποκορύφωμα των ελιγμών του στην Αίγλη του Ζαππείου, η απάντηση: “Δεν μου αρέσουν οι ΑΝ.ΕΛΛ.. Αλλά έρχομαι από μια χώρα όπου τους κανόνες έβαζε ο Σόιμπλε, που θεωρούσε καλή τη Ν.Δ. Γιατί τώρα να πω ότι ήταν καλή η Ν.Δ., που ήταν μέρος του προβλήματος;”. Ο Μπούλμαν, αν ήθελε να κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, θα έκανε. Δεν ήθελε.

Πέμπτη βράδυ. Η Φ. Γεννηματά επιλέγει να δώσει ηχηρό “παρών” σε εκδήλωση του Ευ. Βενιζέλου. Ανταλλάσσουν θερμή χειραψία. Κάθονται δίπλα-δίπλα. Στο “κάδρο” και ο Κ. Σημίτης. Το πολιτικό σφιχταγκάλιασμα της νυν με τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αν μπορούσε να αποτυπωθεί φωτογραφικά, θα ήταν οι εικόνες από την εκδήλωση της Πέμπτης στο King George.

Κομβικό συνέδριο

Ο Στ. Θεοδωράκης συναντά τον Ούντο Μπούλμαν πριν από την εκδήλωση στο Ζάππειο μαζί με τον Μ. Κύρκο. Στην εκδήλωση, ο Σπ. Δανέλλης επισημαίνει ευγενικά στον Γ. Καμίνη (που νωρίτερα είχε απορρίψει το ενδεχόμενο συνεργασίας και προσπαθούσε να εκθέσει το προοδευτικό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον του Μπούλμαν) τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το “Μακεδονικό” και τα δικαιώματα.

“Προοδευτικό δεν είναι μια θεωρητική άσκηση. Είναι πράξη. Δεν θέλουμε συμμάχους που δεν ψηφίζουν μαζί μας στα προοδευτικά νομοσχέδια”, λέει ο Ο. Μπούλμαν, απαντώντας στις ερωτήσεις του... αγριεμένου ακροατηρίου.

Ο Στ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι εδώ και μήνες έχουν αποχωρήσει από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ακριβώς επειδή δεν μπορούσαν να δεχτούν ως “προοδευτική” επιλογή την καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Πήραν το ρίσκο να θέσουν εν αμφιβόλω την ύπαρξη του κόμματός τους και τις πολιτικές τύχες τους, λόγω της χαώδους διαφοράς τους με το ΠΑΣΟΚ σε αυτό το θέμα. Το εάν θα κατέβουν αυτόνομα, αν θα συμμαχήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Ν.Δ., θα κριθεί εν πολλοίς από το συνέδριο του Νοεμβρίου και μετά.

Σχέσεις “παγετού”

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές διέρχονται περίοδο “παγετού”, με το μεγαλύτερο σκέλος των ευθυνών σε αυτόν τον “οικογενειακό” καβγά να αναλογεί στις κεντρικές επιλογές του Κινήματος Αλλαγής και τη στάση που τηρεί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.

Όταν οι ευρωσοσιαλιστές στήριζαν την κυβέρνηση Τσίπρα στην εξαιρετικά δύσκολη δεύτερη αξιολόγηση απέναντι στα “παιχνίδια” του ΔΝΤ, το ΠΑΣΟΚ έπαιζε το δικό του αντιπολιτευτικό παιχνίδι, ποντάροντας κι αυτό στην "αριστερή παρένθεση" και τροφοδοτώντας έτσι το καταστροφολογικό αφήγημα που συνέτασσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία χαιρέτιζε τις προσπάθειες προς την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και εν συνεχεία την έξοδο καθεαυτή και τις προοπτικές της χώρας, απηύθυνε επαίνους προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επίτευξη της συμφωνίας των Πρεσπών με τον σοσιοαλδημοκράτη Ζάεφ. Το ΠΑΣΟΚ ζητούσε “εκλογές τώρα”, μιλούσε για “4ο Μνημόνιο”, αποφάσιζε μονομερώς από τους εταίρους του στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. την καταψήφιση της συμφωνίας με τη γειτονική χώρα. Λίγο-πολύ, το ΠΑΣΟΚ έκανε ό,τι ακριβώς η Ν.Δ. Έτσι, καθιστούσε ευφυολόγημα την τακτική των “ίσων αποστάσεων” από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσπάθεια των σοσιαλδημοκρατών

Τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η προσπάθεια της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας να αποσυγκολληθεί από το πρόσφατο παρελθόν συμπόρευσης ή και ταύτισης με την ευρωπαϊκή Δεξιά. Αυτό ζητάει και από τα κόμματα που εκπροσωπεί να κάνουν σε εθνικό επίπεδο. Ακόμα κι αν η συνεργασία του ισχυρότερου εκφραστή τους (του SPD) με το κόμμα της Μέρκελ έρχεται να λειτουργήσει ως μια μεγάλη αντίφαση που επισημαίνει τις δυσκολίες του εγχειρήματος και υπενθυμίζει ότι οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν από μέρα σε μέρα.

Είναι επίσης εμφανές ότι, στην προσπάθειά τους αυτή, οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες “είδαν” στοπ πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα την ευκαιρία μιας επανεκκίνησης.

Η δυσφορία της Φ. Γεννηματά είχε ήδη αρχίσει να γεννιέται. Οι ευρωσοσιαλιστές προσκαλούν τον πρωθυπουργό στις συναντήσεις τους. Στο ευρωπαϊκό γήπεδο βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις καθιερωμένες δεξιές δυνάμεις και απέναντι στην άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων. Μιλούν με τα θερμότερα λόγια για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης (έξοδο από το Μνημόνιο, συμφωνία των Πρεσπών). Το ΠΑΣΟΚ ρίχνει “δηλητήριο” όταν αναφέρεται στον Τζ. Πιτέλα. Βουλευτές τους προσβάλλουν τον επικεφαλής του ΕΣΚ Σ. Στάνισεφ δημόσια μέσω Twitter για τις “παροτρύνσεις” του σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας για “υποτακτικούς του Σόιμπλε και της Μέρκελ”. Η Φ. Γεννηματά διαμηνύει “σκληρά” ότι δεν θα δεχτεί υποδείξεις. Και “επιβραβεύεται” δημόσια με το “εύγε” του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη...

Οι παροτρύνσεις για προοδευτικό μέτωπο...

Απ’ την ανάληψη της ηγεσίας της ευρωομάδας από τον Ούντο Μπούλμαν και έπειτα, καλούν δημόσια σε προοδευτική συστράτευση στην Ε.Ε. απέναντι στη Δεξιά και την Ακροδεξιά. Με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, προωθούν και τη θέση περί συγκρότησης προοδευτικού μετώπου απέναντι στη Δεξιά και στην Ελλάδα. Κοινώς, παροτρύνουν τη Φ. Γεννηματά να μην συνεργαστεί εκ νέου το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. "Αν παραμείνει πρωθυπουργός, θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αλλά νομίζω ότι του αξίζει να του εμπιστευτεί κανείς το μέλλον της Ελλάδας", δήλωσε για τον Αλ. Τσίπρα ο Μ. Σουτλς, προ εβδομάδων, στην Deutsche Welle.

...και η απάντηση Γεννηματά

Η Φ. Γεννηματά όμως φαίνεται να έχει λάβει την απόφασή της. Δηλώνει ουσιαστικά ότι θα συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα, λέγοντας από το βήμα της ΔΕΘ ότι “δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη”. Όμως όταν ζητάει “εκλογές τώρα” -που οι δημοσκοπήσεις τουλάχιστον δείχνουν πρώτο κόμμα τη Ν.Δ.- και καθησυχάζει ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα κάνει το “πατριωτικό καθήκον του”, λέει επί της ουσίας ότι θα συνεργαστεί με το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη. Άλλωστε δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές, αφού έχει θέσει ως στόχο τη “στρατηγική ήττα” του. Ή, όπως άκομψα το έθεσε: “Να πάνε εκεί από όπου ήρθαν”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL