Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Φωτεινή Βάκη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Κέρκυρας: / Φωτεινή Βάκη: Αυτοδιοικητικές συμμαχίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτεινή Βάκη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Κέρκυρας: / Φωτεινή Βάκη: Αυτοδιοικητικές συμμαχίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

"Τα σκληρά διακυβεύματα των επικείμενων ευρωεκλογών θα μπορούσαν να συνοψιστούν στο δίλημμα 'ανθρωπισμός ή βαρβαρότητα'" τονίζει στην "Αυγή" η Φωτεινή Βάκη. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Κέρκυρας υπογραμμίζει ότι "ένα τμήμα της πολιτικής οικογένειας της ευρωπαϊκής Δεξιάς βρίσκεται σε φάση προσέγγισης με Ακροδεξιά και ακροσυντηρητικά στοιχεία" και επισημαίνει την ισχυρή ανάγκη σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις του σοσιαλιστικού και προοδευτικού χώρου στην κατεύθυνση της προάσπισης της Ευρώπης της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους.

Η Φ. Βάκη χαρακτηρίζει το πρόγραμμα της Ν.Δ. "ανατριχιαστικό, ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατεδάφισης, διανθισμένο με πληθώρα στοιχείων νεοφιλελεύθερου παροξυσμού", ενώ σημειώνει δηκτικά ότι το πρόγραμμα αυτό έχει κι ένα "θετικό πρόσημο", καθώς προσφέρει στην κοινωνία "ξεκάθαρη εικόνα ως προς το τι ακριβώς την περιμένει στην απίθανη περίπτωση που αναλάβει την εξουσία η Ν.Δ."

Όσον αφορά την Κέρκυρα, τονίζει ότι το πιο άμεσο πρόβλημα είναι εκείνο των απορριμμάτων υπογραμμίζοντας ότι "καλούμαστε να επικαιροποιήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες του νησιού".

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Ποια είναι η άποψή σας για τη σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτικών δυνάμεων; Αισθάνεστε ότι είναι απαραίτητη για την απόκρουση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών ή "θολώνει" το αριστερό στίγμα του κόμματος;

Θα σας έλεγα ότι οι συνεργασίες με τους αντιπάλους της νεοφιλελεύθερης λιτότητας αποτελούν ήδη πραγματικότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει απαντήσει συλλογικά σε αυτό το ερώτημα εδώ και χρόνια. Συμμαχίες για την ανατροπή των Μνημονίων έχουν ήδη καταγραφεί σε διάφορες πτυχές της πολιτικής και κυβερνητικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχες συμμαχίες δεν αποκλείεται να ωριμάσουν και στο μέλλον.

Ιδιαίτερα όμως στο θέμα της σύγκλισης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με δυνάμεις του σοσιαλιστικού και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, είναι νομίζω απαραίτητο αυτή να ισχυροποιηθεί τώρα, με δεδομένα τα σκληρά διακυβεύματα των επικείμενων ευρωεκλογών, τα οποία θα μπορούσαν να συνοψιστούν στο δίλημμα "ανθρωπισμός ή βαρβαρότητα".

Ως προς το θέμα των αυτοδιοικητικών συμμαχιών, η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η χειραφέτηση του αυτοδιοικητικού κινήματος. Άρα οι όποιες συμμαχίες σε αυτό το επίπεδο δεν θα πρέπει να αφορούν σε κομματικές μικρογραφίες, αλλά προγραμματικές συγκλίσεις.

* Πώς βλέπετε την κατάσταση στην Ευρώπη και τις ανακατατάξεις σε όλες σχεδόν τις "πολιτικές οικογένειες"; Ποια στάση πρέπει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και των ευρωεκλογών;

Αυτή τη στιγμή ένα τμήμα της πολιτικής οικογένειας της ευρωπαϊκής Δεξιάς βρίσκεται, σε μεγάλο βαθμό δυστυχώς, σε φάση προσέγγισης με ακροδεξιά και ακροσυντηρητικά στοιχεία. Αδυνατεί ένα τμήμα του ευρωπαϊκού συντηρητικού χώρου να επανέλθει στις κοινωνικές αξίες του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αντίθετα, φαίνεται να οδεύει προς μία προσέγγιση κοινωνικού κανιβαλισμού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη θέση του "άλλου", του "ξένου".

Η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, από την άλλη, φαίνεται να συνειδητοποιεί, έστω και αργοπορημένα, τον κίνδυνο από την πολιτική ανοχή στη λιτότητα και την ακροδεξιά ατζέντα και να συνειδητοποιεί την ανάγκη για αριστερό προγραμματικό πολιτικό λόγο.

Άρα, σε αυτό το νέο δίπολο που φαίνεται να διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνεχίσει την συνεπή του στάση σε σχέση με την προάσπιση της Ευρώπης της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους. Εφόσον η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία συμπαρατάσσεται σε αυτούς τους μεγάλους στόχους, τότε προφανώς και τα πεδία κοινής δράσης πολλαπλασιάζονται.

* Πώς αξιολογείτε το πρόγραμμα της Ν.Δ. όπως το περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ; Ανταποκρίνεται στο "θετικό" πρόσημο με το οποίο προσπαθεί να το επενδύσει η Ν.Δ.;

Απαντώντας τελείως αυθόρμητα στην ερώτησή σας, θα σας έλεγα ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ανατριχιαστικό. Είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατεδάφισης, διανθισμένο με πληθώρα στοιχείων νεοφιλελεύθερου παροξυσμού! Θα σας έλεγα λοιπόν ότι, αν το πρόγραμμα αυτό κομίζει κάπου ένα θετικό πρόσημο, αυτό αφορά την ξεκάθαρη εικόνα που προσφέρει στην κοινωνία ως προς το τι ακριβώς την περιμένει στην απίθανη περίπτωση που αναλάβει την εξουσία η Ν.Δ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βάλλει ανοικτά τα κοινωνικά αγαθά και που αντιμετωπίζει με μένος τις κοινωνικές ανάγκες. Θα πρέπει βέβαια να προσέξουμε και από πού αντλεί τις αναφορές του αυτό το πρόγραμμα. Από τις πολιτικές του Πινοσέτ, από το δεξιό πακέτο άγριας λιτότητας που επιβάλλεται αυτή τη στιγμή στην Αργεντινή και από τις νεοφιλελεύθερες δοξασίες του ΔΝΤ.

* Ποια είναι τα προβλήματα της Κέρκυρας που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από την κυβέρνηση; Ποία ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα;

Η Κέρκυρα αντιμετωπίζει όλες εκείνες τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση μίας τουριστικής οικονομίας υψηλής έντασης από μία νησιωτική περιοχή. Αυτές εκτείνονται από την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τη διασφάλιση της αειφορίας και των φυσικών πόρων, μέχρι τις υποδομές, τις μεταφορές και το κόστος ζωής.

Προφανώς το πιο άμεσο πρόβλημα είναι εκείνο των απορριμμάτων, το οποίο επανέρχεται πιεστικά τα τελευταία χρόνια. Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει πολύ και την κυβέρνηση και τον δημόσιο διάλογο, χωρίς πάντοτε στο επίπεδο αυτό, δυστυχώς, η συζήτηση να γίνεται με τους πλέον εποικοδομητικούς όρους.

Υπάρχουν κυβερνητικές δεσμεύσεις, υπάρχουν αυτοδιοικητικές αρμοδιότητες και ευθύνες, αλλά το σημείο στο οποίο θα πρέπει να εμβαθύνουμε αφορά το κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο καλούμαστε να επικαιροποιήσουμε με τους πολίτες του νησιού, σε σχέση με το τι ακριβώς επιδιώκουμε σε αυτό το θέμα, θέτοντας κάθε φορά το ερώτημα εάν αυτό που ακούγεται από κάθε πλευρά είναι εφικτό ή εάν κάποιοι εσκεμμένα και για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας αγνοούν επιδεικτικά την πραγματικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL