Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Από την Αρχαία Ολυμπία στον κόσμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από την Αρχαία Ολυμπία στον κόσμο

Του Πάνου Τριγάζη*

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δίνει το δικό του "παρών" στις εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται σε όλο το κόσμο την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, η οποία έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ Διεθνής Ημέρα Ειρήνης. Άκρως συμβολική η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή σχολείων της περιοχής, και πολυδιάστατο το μήνυμα που θα σταλεί.

Θα δηλωθεί βαθιά ανησυχία για τον πολλαπλασιασμό των συγκρούσεων στον κόσμο, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, όπου η τραγωδία της Συρίας συνεχίζεται και εισέρχεται σε νέα φάση.

Θα διατυπωθεί η απαίτηση προς τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για την πλήρη εξάλειψη και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, με την εφαρμογή της σχετικής διεθνούς σύμβασης που υιοθέτησε ο ΟΗΕ το 2017, με συντονισμένη παρέμβαση των κινημάτων ειρήνης.

Θα εκφραστεί η πλήρης υποστήριξη της κοιτίδας της Ολυμπιακής Ιδέας στους 17 Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με έμφαση στην πλήρη εφαρμογή τους στην περιοχή της Μεσογείου, της οποίας η μετατροπή σε θάλασσα ειρήνης, διεθνούς αλληλεγγύης και οικολογικής προστασίας αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα.

Θα διακηρυχθεί ολόθερμη αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και μετανάστες, που ξεριζώνονται από τις εστίες τους εξαιτίας στρατιωτικών συγκρούσεων στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, με την κατηγορηματική δήλωση ότι δεν επιτρέπεται να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη.

Θα σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης και συνεργασίας σε όλους, χωρίς εξαίρεση, τους λαούς των Βαλκανίων, με τους οποίους η Ελλάδα επιθυμεί να οικοδομήσει ένα ειρηνικό και δημοκρατικό διαμέρισμα στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, μακριά από ακραίους εθνικισμούς, ανιστόρητους αλυτρωτισμούς και αλλαγές συνόρων.

Ιδιαίτερο χαιρετισμό θα απευθύνουμε στον λαό της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ζητώντας από τον ΟΗΕ την έναρξη νέου γύρου διακοινοτικών συνομιλιών για τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση του νησιού μέσω της δημιουργίας μιας δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας, ικανής να αξιοποιεί τον υποθαλάσσιο πλούτο της προς όφελος όλων των Κυπρίων, χωρίς ξένες εγγυήσεις και ξένες βάσεις.

Επιπλέον θα καταδικάσουμε τον μιλιταρισμό, πηγή δεινών για όλη την ανθρωπότητα και τις κοινωνίες, δεδομένου ότι περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα, κατά μέσον όρο, αφιερώνονται στις στρατιωτικές δαπάνες. Υποστηρίζοντας την παγκόσμια εκστρατεία για δραστικές μειώσεις στις δαπάνες αυτές.

Τέλος, αλλά όχι και λιγότερο σημαντικό, θα απαιτήσουμε από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις την απερίφραστη καταδίκη της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του κάθε λογής φασισμού, που απειλεί άμεσα την ίδια την υπόσταση της ενωμένης Ευρώπης. Υπενθυμίζοντας το πικρό δίδαγμα της ιστορίας ότι «φασισμός σημαίνει πόλεμος».

Αφιερώνουμε τις φετινές εκδηλώσεις στον Άγνωστο Άμαχο πολίτη του κόσμου, γιατί οι άμαχοι είναι τα κύρια θύματα των σύγχρονων πολέμων.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος του Συμβουλίου του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL