Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Όταν η Φ. Γεννηματά άφησε τον Μπούλμαν για τον Βενιζέλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν η Φ. Γεννηματά άφησε τον Μπούλμαν για τον Βενιζέλο

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά επέλεξε να απουσιάσει επιδεικτικά (δηλαδή δεν επικαλέστηκε κάποιον λόγο) από την εκδήλωση στην οποία ήταν ομιλητής ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, της ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία ανήκει. Αντίθετα, επέλεξε να παραστεί την επομένη στην εκδήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου και του “Κύκλου ιδεών”, του πολιτικού φόρουμ που έχει φτιάξει για να παρεμβαίνει.

Οι λόγοι της απουσίας της από την εκδήλωση της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στην Αίγλη του Ζαππείου είναι γνωστοί. Σχετίζονται με τη μεγάλη δυσφορία που της προκαλούν τα εξής: το γεγονός ότι οι Ευρωσοσιαλιστές προσκαλούν τον πρωθυπουργό στις προσυνόδους και τις διεθνείς συναντήσεις τους.

Το γεγονός ότι στο ευρωπαϊκό τερέν βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας πολύ θερμά λόγια για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης (έξοδος από το Μνημόνιο, συμφωνία των Πρεσπών). Το γεγονός ότι με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους προωθούν τη θέση περί συγκρότησης προοδευτικού μετώπου απέναντι στη Δεξιά και στην Ελλάδα, “παροτρύνοντας” έτσι κομψά τη Φ. Γεννηματά να μη συνεργαστεί μετεκλογικά με τη Ν.Δ.

Η εικόνα της θερμής χειραψίας που αντάλλαξαν με τον Ευ. Βενιζέλο στην εκδήλωσή του σε κεντρικό ξενοδοχείο και των διπλανών θέσεων στις οποίες κάθισαν μπορεί να γίνει αντιληπτή σημειολογικά ως επισφράγιση του πολιτικού σφιχταγκαλιάσματος της Φ. Γεννηματά με τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, η διάδοχος του Ευ. Βενιζέλου στο “τιμόνι” του ΠΑΣΟΚ δεν έχει τιμήσει ποτέ με την παρουσία της τις εκδηλώσεις του “Κύκλου” από την ίδρυσή του, τον Δεκέμβριο του 2015 και έπειτα.

Οι ζεστές - πλέον - πολιτικές σχέσεις που επικρατούν ανάμεσά τους είχαν εκδηλωθεί σε δημόσιο επίπεδο και προ δύο εβδομάδων, με μια εξίσου θερμή χειραψία στο Βελλίδειο, προτού η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέβει στο βήμα και “εγγυηθεί” ότι “η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη”. Ο “κίνδυνος της ακυβερνησίας”, ως βασικό ζητούμενο προς απάντηση από το ΠΑΣΟΚ (τη ΔΗ.ΣΥ., το ΚΙΝ.ΑΛΛ.), έχει τεθεί πρώτα από τον Ευ. Βενιζέλο, όταν άρχισε τα τελευταία δύο χρόνια να αναπτύσσει τη θέση του για “στρατηγική” ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση του Ευ. Βενιζέλου απέκλινε τότε από εκείνη της Φ. Γεννηματά που έθετε ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση της συμμετοχής του κόμματος σε συγκυβέρνηση, τη συμμετοχή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ. Πλέον, η Φ. Γεννηματά έχει συγκλίνει με τη “γραμμή” Βενιζέλου, καθώς δεν αποκλείει ποτέ τη μονομερή συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. εφόσον οι εκλογικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν.

Στην εκδήλωση Βενιζέλου έδωσε όμως το “παρών” και ο Κ. Σημίτης, ενώ ομιλητής ήταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Η κοινή εμφάνιση Σημίτη-Βενιζέλου-Γεννηματά αποσκοπούσε σίγουρα να προβάλει μια εικόνα ενότητας και συσπείρωσης των διάφορων “τάσεων” του κόμματος σε αυτή την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Πέραν της μετατόπισης που έχει συντελεστεί προς τις δικές του στρατηγικές θέσεις, ο Ευ. Βενιζέλος έχει επιπλέον έναν λόγο να είναι χαρούμενος εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες που τον θέλουν να έχει “κλείσει” στην πρώτη θέση του Επικρατείας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL