Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Αλ. Τσίπρας στη σύνοδο κορυφής: / Αλ. Τσίπρας στη σύνοδο κορυφής: "Όσα φρούρια κι αν χτίσει η Ευρώπη, θα είναι ευάλωτα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας στη σύνοδο κορυφής: / Αλ. Τσίπρας στη σύνοδο κορυφής: "Όσα φρούρια κι αν χτίσει η Ευρώπη, θα είναι ευάλωτα"

"Η προσφυγική κρίση είναι το κεντρικό, πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης και χωρίζει την Ευρώπη σήμερα σε δύο στρατόπεδα" δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός εξερχόμενος από την άτυπη σύνοδο κορυφής στο Σάλτσμπουργκ.

Από τη μία πλευρά, τόνισε, είναι όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί, "φτιάχνοντας ο καθένας ένα δικό του φρούριο στις χώρες του". "Έχουν μια κοντόφθαλμη λογική" επισήμανε ο πρωθυπουργός. Από την άλλη, όσοι πιστεύουν ότι πρέπει πρωτίστως να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος. "Να αντιμετωπίσουμε, δηλαδή, τους πολέμους, τις συρράξεις, τις ανισότητες στις χώρες από τις οποίες έρχονται αυτές οι μεγάλες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές" ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο εισηγήθηκε ένα ουσιαστικό σχέδιο μιας αναπτυξιακής προοπτικής και για τις χώρες της βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό διαχείρισης των συνόρων, τον διαμερισμό των ευθυνών, των βαρών και για την ασφάλεια των πολιτών της Ε.Ε.

"Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στο άλλο στρατόπεδο" τόνισε εξερχόμενος ο Έλληνας πρωθυπουργός. "Όσοι επιθυμούν να τη γυρίσουν, να τη μεταφέρουν σε ένα τέτοιο στρατόπεδο, πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία. Είναι χώρα πρώτης γραμμής" συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι "όσα φρούρια κι αν χτίσει θα είναι ευάλωτα". "Πρέπει να επικρατήσουν ο ρεαλισμός και η λογική" είπε χαρακτηριστικά.

Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή

Στη σύνοδο συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναβάθμιση της Frontex σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, γεγονός που ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας και ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών για όσους δεν χρήζουν της διεθνούς προστασίας. "Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη, που η χώρα μας, εδώ και πάρα πολύ καιρό, αγωνίζεται για να γίνει πράξη" επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ ταυτόχρονα συζητήθηκε η δυνατότητα αναβάθμισης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. "Ο εξευρωπαϊσμός, δηλαδή, των διαδικασιών για την κατανομή του ασύλου,", κάτι που σημαίνει ελάφρυνση των χωρών πρώτης υποδοχής.

"Επιταχύνετε την αναθεώρηση του Δουβλίνου"

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε την αυστριακή προεδρία προ των ευθυνών της για τη δίκαιη αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού ανακούφισης των χωρών πρώτης γραμμής, τις μεσογειακές δηλαδή χώρες, στον βαθμό που αυτές βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες ροές, και συγκεκριμένα μέτρα για αποτελεσματικότερη αντίδραση. "Σήμερα η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε μια τέτοια περίσταση, όπως βρέθηκε το 2015" σημείωσε, τονίζοντας όμως ότι "θα πρέπει φτιάχνουμε τους μηχανισμούς ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί σε ένα πιθανό ενδεχόμενο αύξησης των ροών το επόμενο διάστημα". Το προηγούμενο βράδυ, μάλιστα, στο δείπνο των ηγετών, είχε επισημάνει ότι εάν η κατάσταση στο Ιντλίμπ της Συρίας οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ροών, θα πρέπει να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαχείριση των ροών.

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας

Τέλος, η ελληνική πλευρά έθεσε την πρόταση για επιτάχυνση των διαδικασιών για την τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, με χρηματοδότηση από πόρους του προυπολογισμού της Ε.Ε. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία εντός των ευρωπαϊκών θεσμών για τη δημιουργία εντός του έτους, στη βάση της πρότασης της Κομισιόν. Ο μηχανισμός θα εξασφαλίσει στα κράτη - μέλη περισσότερα και πιο σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κάτι που γίνεται επιτακτικό μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι, στη Σουηδία και πέρυσι στην Πορτογαλία.

Όπως επισήμανε, δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά και άλλων φαινομένων. "Ιδίως σήμερα, που η κλιματική αλλαγή μας οδηγεί μπροστά σε ακραία φαινόμενα" είπε χαρακτηριστικά. Μία σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία και η Σουηδία, υποστήριξαν την ελληνική πρόταση και την ενσωμάτωση του σχετικού λεκτικού στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL