Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Πρόγραμμα Πινοσέτ σε δημοκρατική χώρα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόγραμμα Πινοσέτ σε δημοκρατική χώρα;

Η ΟΜΙΛΙΑ Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν αποκαλυπτική του δογματισμού που χαρακτηρίζει την ηγεσία της Ν.Δ. Με πυρήνα τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του Φρίντμαν, θεωρεί πως σήμερα, και μάλιστα σε ευρωπαϊκή χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα, μπορούν να πετύχουν τα νεοφιλελεύθερα πειράματα στο ασφαλιστικό σύστημα, στην υγεία, την παιδεία και στις εργασιακές σχέσεις!

ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ πέτυχαν; Πουθενά, παρά μόνο στη Χιλή. Και γιατί πέτυχαν στη Χιλή; Διότι τα επέβαλε μια σκληρή δικτατορία και όποιος αντιδρούσε απλά εξαφανιζόταν. Ακόμα βασανίζεται η νοτιοαμερικανική χώρα για να διορθώσει τις πληγές του πειράματος.

ΜΠΟΡΕΙ να γίνουν αποδεκτές τέτοιες ρυθμίσεις σε μια χώρα της Ευρώπης; Της Ε.Ε. που σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται ειρήνη, συναίνεση και ενότητα δράσης για την ολοκλήρωσή της; Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις στα επιχειρούμενα χειρουργεία;

ΠΟΣΟ βαθιά θα είναι η ύφεση από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις; Ποιοι τομείς σε αυτές τις συνθήκες μπορούν να πρωταγωνιστήσουν για να μειώσουν τις συνέπειες; Ο ιδιωτικός τομέας; Ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας, που το μέγεθός του στον σημερινό κόσμο είναι μικρό, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα απέναντι στους παγκόσμιους κολοσσούς χωρίς τη βοήθεια του κρατικού τομέα στην έρευνα και στο εμπόριο. Και κρατικός τομέας δεν θα υπάρχει.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ για τις διεθνείς επενδύσεις, όταν αφορούν το χαμηλό εργατικό κόστος, ξέρουν πού να πάνε οι επενδυτές. Γεμάτη είναι η Ασία αλλά και δίπλα μας, στα Βαλκάνια, υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες.

ΑΥΤΟ χρειάζεται η Ε.Ε. από τη σύγχρονη Ελλάδα; Στροφή στα δεξιά, τόσο κοντά στον Όρμπαν, τον Κατζίνσκι, τον Μπάμπιτς, τον Κουρτς, τη Λεπέν και τον Σαλβίνι; Ενίσχυση των εθνικισμών και των διαλυτικών τάσεων;

ΠΟΣΟ φιλικά μπορεί να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κυβέρνηση στο σημερινό σκηνικό με τις κυρίαρχες δυνάμεις της Ε.Ε., πιεσμένες από τη νέα αμερικανική ηγεσία και ανήσυχες για τα ακραία δεξιά ρεύματα;

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ σε μια ιστορική καμπή. Χρειαζόμαστε όραμα. Επανίδρυση του κράτους και αντιμετώπιση της διαφθοράς. Χρειαζόμαστε δημοκρατία παντού και στο επιχειρείν. Χρειαζόμαστε κανόνες και τίμιους διαιτητές. Δεν χρειαζόμαστε νέους ανεξέλεγκτους χορηγούς - μετόχους της πολιτικής εξουσίας, τύπου Μαρινάκη και Αλαφούζου.

ΤΗ ΖΗΣΑΜΕ αυτή την περίοδο, που οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας και στον κανιβαλισμό των επιχειρήσεων. Και μια πιθανή επανάληψή της δεν θα είναι φάρσα. Θα είναι κυριολεκτικά τραγωδία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL