Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Γιατί προτείνουμε τους Τσίπρα και Ζάεφ για Νόμπελ Ειρήνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιατί προτείνουμε τους Τσίπρα και Ζάεφ για Νόμπελ Ειρήνης

Του Πάνου Τριγάζη*

Ως πλήρες μέλος του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης (Νόμπελ Ειρήνης, 1910), το ελληνικό Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει από την παλιότερη διεθνή οργάνωση ειρήνης να υποβάλει την υποψηφιότητα των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για το βραβείο του έτους 2018. Υπενθυμίζουμε ότι όλοι οι κάτοχοι Νόμπελ Ειρήνης, οργανώσεις και πρόσωπα, δικαιούνται να κάνουν προτάσεις για οποιονδήποτε κρίνουν κατάλληλο για την απονομή του βραβείου.

Πέραν του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης, δικαίωμα να προτείνει άτομα ή φορείς για το Νόμπελ Ειρήνης έχει και η Διεθνής Ιατρική Κίνηση για την Αποτροπή του Πυρηνικού Πολέμου (IPPNW), την οποία στην Ελλάδα εκπροσωπεί η γιατρός Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου, που έχει κινήσει ανάλογη διαδικασία για τους Τσίπρα και Ζάεφ.

Γιατί πιστεύουμε ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ δικαιούνται να προταθούν για Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι πολυδιάστατη και έχει ως εξής:

1. Με απευθείας διαπραγματεύσεις, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους αντίστοιχους υπουργούς Εξωτερικών Κοτζιά και Δημήτροφ, έφτασαν στην ιστορική συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε στις 18 Ιουνίου 2018.

2. Η συμφωνία αυτή, εφόσον τελικά κυρωθεί μέσω του προβλεπόμενου οδικού χάρτη, επιλύει μια διαμάχη είκοσι επτά χρόνων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για το όνομα της δεύτερης, η οποία συνταγματικά έχει αυτοπροσδιοριστεί ως Δημοκρατία της Μακεδονίας από το 1991 που διαλύθηκε η ενιαία Γιουγκοσλαβία.

3. Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα και των Ηνωμένων Εθνών από τα λίγα των τελευταίων δεκαετιών, αφού οι δύο χώρες έφτασαν σε συμφωνία με τη συμβολή του ειδικού μεσολαβητή του Παγκόσμιου Οργανισμού Μάθιου Νίμιτς, άρα συνιστά πράξη ουσιαστικής ενίσχυσης και έμπρακτης αναβάθμισης του ΟΗΕ, του οποίου ο ρόλος είναι αναντικατάστατος για την υπόθεση της διεθνούς ειρήνης και παγκόσμιας ασφάλειας.

4. Η θέση που κατέχει η ΠΓΔΜ στο κέντρο των Βαλκανίων καθιστά τη χώρα αυτή κόμβο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο σύνολο της περιοχής. Τυχόν αποσταθεροποίηση και της ίδιας, λόγω αμφισβήτησης της υπόστασής της τόσο από τον αλβανικό όσο και τον βουλγάρικο μεγαλοϊδεατισμό, θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις, με απόβλεπτους κινδύνους για την ειρήνη στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Άλλωστε, νωπή είναι η τραγική εμπειρία της διάλυσης και των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας, τους οποίους υπενθυμίζει το ακόμα άλυτο πρόβλημα του Κοσόβου.

5. Για την Ευρώπη και την υπόθεση της ενοποίησής της, το επίτευγμα των Τσίπρα και Ζάεφ εκπέμπει το ισχυρό μήνυμα ότι η αναβίωση των ακραίων εθνικισμών που την απειλούν μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον διάλογο, την αλληλεγγύη και κυρίως τη συνανάπτυξη και την κοινή ασφάλεια. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι πολιτικές οικογένειες της Ε.Ε., που τάσσονται υπέρ της προώθησης της ευρωπαϊκής ενοποίησης και όχι της επιστροφής στο παρελθόν του εθνικού απομονωτισμού και του «όλοι εναντίον όλων», χαιρέτισαν τη συμφωνία ως ιστορικό βήμα. Ούτε είναι τυχαίο ότι τη συμφωνία πολεμούν οι κάθε λογής εθνικιστές.

6. Συνοψίζοντας, θεωρούμε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ (στο εξής Βόρεια Μακεδονία) είναι δίκαιη και πολλαπλά ωφέλιμη τόσο για τις δύο χώρες και τους λαούς τους όσο και για την υπόθεση της διεθνούς ειρήνης, η οποία δοκιμάζεται σε πολλές περιοχές της Γης, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

Με τα σημερινά δεδομένα, η ειρήνη αποτελεί μοναδική επιλογή για την ανθρωπότητα και δεν είναι μόνο η απουσία πολέμου, αλλά κάτι πολύ ευρύτερο.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος του Συμβουλίου του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL