Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Μισθούς στην διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών «υποσχέθηκε» ο Κ. Μητσοτάκης (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μισθούς στην διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών «υποσχέθηκε» ο Κ. Μητσοτάκης (Video)

Τάχθηκε «υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων» ο αρχηγός της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης. Μίλησε για «δυνατότητα λελογισμένης αύξησης του κατώτατου μισθού» παραπέμποντας όμως παράλληλα στη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Λογικά γεννάται το ερώτημα αν ο ρόλος του κράτους εδώ θα είναι διακοσμητικός.

«Θέλω να υπάρχει δικλείδα ασφαλείας, ώστε αν μια επιχείρηση με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων θα πρέπει να αποκλίνουν από μια κλαδική συμφωνία να μπορεί να το κάνει». Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις ενώ για την επεκτασιμότητα είπε ότι «θα πρέπει να ξέρουμε ότι αντιπροσωπεύουν επακριβώς το 50% των εργαζομένων».

Επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπάρχουν ταξικές ανισότητες καθώς όπως είπε ο «παλιός διαχωρισμός μεταξύ κακών εργοδοτών και καλών εργαζομένων είναι ξεπερασμένος».

Τα στερεότυπα των ταξικών διαχωρισμών είναι ξεπερασμένα σύμφωνα με τον αρχηγό της Ν.Δ. Αντίθετα το να επαφίεσαι στην ευχέρεια του εργοδότη αν θα σου δώσει ένα αξιοπρεπή μισθό είναι μια σύγχρονη πρόταση που ευνοεί μόνο και αποκλειστικά τους επιχειρηματίες εις βάρος του κόσμου της εργασίας.

Μίλησε για «φορολογικά κίνητρα στην εργοδοσία για να προσφέρουν καλύτερη ασφάλιση» ως «καλοί εργοδότες» που θα είναι στους εργαζόμενούς τους. Το κράτος προφανώς και δεν θα έχει καμία παρέμβασή σε αυτό.

Τουλάχιστον ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν "μάσησε τα λόγια του" σε σχέση με το ακραία νεοφιλελεύθερο και απόλυτα αντιλαϊκό όραμά του. 

Κατερίνα Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL