Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ / Ο Τσίπρας, ο Κυριάκος και η... αποδόμηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ / Ο Τσίπρας, ο Κυριάκος και η... αποδόμηση

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Δεν κάνω προβλέψεις. Σ’ αυτές επιδίδεται, πάντα αποτυχημένα, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης. «Ο πρόεδρος θα αποδομίσει... εντελώς (sic) τις παροχές Τσίπρα» προέβλεπε προ ημερών σε συνάδελφο που καλύπτει το ρεπορτάζ της Ν.Δ. όταν τον ρώτησε «τι σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πορεία του προς τη ΔΕΘ».

Η... «πορεία του Κυριάκου προς τη ΔΕΘ»! Όπως η πορεία του Μάο προς το Πεκίνο!.. Για την ανατροπή του Τσιάνγκ Κάι Σεκ ο δεύτερος, για την ανατροπή του Αλέξη Τσίπρα ο πρώτος. Με τη διαφορά ότι ο δεύτερος διέθετε εκατοντάδες χιλιάδες... followers (τον «Κόκκινο Στρατό»), ενώ ο πρώτος δεν διαθέτει παρά τον follower Βαγγέλη Μαρινάκη.

Α, και τον ξεθωριασμένο κόκκινο σύμβουλο. Ο οποίος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συμβούλευσε τον Κυριάκο να ανεβάσει τους τόνους κατά της κυβέρνησης στην... πορεία προς τη ΔΕΘ. Και τον ορμήνεψε να εκμεταλλευτεί την ακροδεξιά υπεραξία που θα του προσφέρει η συγκέντρωση των μακεδονομάχων που θα πλαισιώσει την εμφάνισή του στο Βελλίδειο: «Χωρίς ξεβράκωτους απόγονους του Μεγαλέξανδρου και μασκοφόρες θεούσες με παναγιές αυτή τη φορά, πρόεδρε... Σημαιοφόροι με τον ήλιο της Βεργίνας στη θέση του σταυρού μόνο... Και πρόσεξε μη σου ξεφύγει καμιά ατάκα για... ακύρωση της συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ πάλι».

*******

Χωρίς πλάκα, λέγεται ότι ο «ξεθωριασμένος κόκκινος σύμβουλος» είπε στον Κυριάκο να μην τραβήξει τη συνέντευξη Τύπου στις τρεισήμιση ώρες όπως ο Τσίπρας «Για να δείξεις ότι δεν παίζεις τον Φιντέλ Κάστρο, αλλά τον Πινοσέτ, που σου ταιριάζει κιόλας» φημολογείται ότι του είπε για να τον πείσει. Άδικο είχε; Θα... χρονομετρήσω και θα σας πω.

Σοβαρά τώρα: αυτό που θέλω να πω είναι ότι η γελοιότητα της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην... πορεία προς την ΔΕΘ ξεπερνά τη γελοιότητα της γενικότερης πολιτικής του κόμματός του (που δεν είναι παρά η διαρκής και με κάθε μέσο υπονόμευση του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του) και δεν απέχει από τη γελοιότητα της ΔΕΘ, ως πολιτικού τόπου ή ως πεδίου πολιτικών μαχών...

Θυμάστε εκείνη την παλιά διαφήμιση στην οποία ο αρτοποιός έλεγε με έπαρση «σαράντα χρόνια φούρναρης, έχω ψήσει!...». Ε, λοιπόν, σαράντα χρόνια δημοσιογράφος έχω παρακολουθήσει, (έχω «καλύψει», έχω διαχειριστεί) τις πολιτικές ρητορείες όλων των πρωθυπουργών της Μεταπολίτευσης, καθώς και τις διαμάχες τους με τους αρχηγούς της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης. Βαρετές και ανούσιες και αναξιόπιστες πρόζες: οι ετήσιες εκθέσεις... ιδεών των πολιτικών αρχηγών, όπως λέγαμε μεταξύ μας οι δημοσιογράφοι - πολλοί το γράφαμε κιόλας.

Μόνο το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΕΘ 2014) αποδείχτηκε πολιτικά ενδιαφέρον και κοινωνικά διαδραστικό, αφού, κατά κάποιον τρόπο, ήταν αυτό που «έβγαλε κυβέρνηση». Κι ας αποδείχτηκε, εκ του αποτελέσματος, ότι δεν ήταν παρά μια (εν μέρει, ας πούμε) προγραμματική αυταπάτη...

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ν.Δ. πιστεύει ότι και η φετινή ΔΕΘ «βγάζει κυβέρνηση». Όχι η όλη Ν.Δ., η ακροδεξιά πτέρυγά της μόνο. Που υπό την καθοδήγηση των Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη διατηρεί τον έλεγχο του «παιχνιδιού». Και του Κυριάκου: η ετήσια έκθεση... ιδεών που θα εκφωνηθεί φέτος από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «διασκευάζεται διαρκώς ώστε να υπερβεί σε παροχολογία (σ.σ.: ποσοτικά εννοούσε προφανώς) αυτή του αγαπημένου σου Τσίπρα» μου την έλεγε, προ ημερών, δεξιός κονδυλοφόρος.

-Μα έλεγε «δεν θα ακολουθήσω τον Τσίπρα στην ακατάσχετη παροχολογία», έτσι δεν έλεγε; του απάντησα χολωμένος.

Χολωμένος, διότι γνωρίζω εκ πείρας (είπαμε «σαράντα χρόνια φούρναρης...») ότι η «παροχολογία» παραμένει βασικό όπλο στη φαρέτρα των κυβερνητικών κομμάτων. Δεδομένου ότι σ’ αυτή - στην ποιότητα και την ποσότητα των προεκλογικών υποσχέσεων - ανταποκρίνονται εκλογικά, συμφεροντολογικά, κι ας ξεγελιούνται κάθε φορά, οι πολίτες. Και γνωρίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Αριστερά και ότι είναι κυβερνητικό κόμμα. Και ότι κυβερνητικό πρέπει να παραμείνει αν θέλουμε να παραμείνει η Αριστερά στην κεντρική πολιτική σκηνή - να μην επιστρέψει στο περιθώριο.

Πάση θυσία κυβέρνηση; Όχι βέβαια. Ωστόσο, ευτυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα κυβέρνηση και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν ήταν παροχολογία, κυβερνητικά μέτρα ήταν. Τα οποία, παρά την πρόβλεψη του Άδωνι, είναι αδύνατον να... αποδομηθούν, καθώς είναι ασφαλώς δομημένα, αφού οσονούπω θα κυρωθούν από τη Βουλή. Και με την ψήφο του Αδώνιδος υποθέτω. Τι, όχι;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL