Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Σεπτέμβριο του '19 ή μήπως Μάιο;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεπτέμβριο του '19 ή μήπως Μάιο;

Η αλήθεια είναι ότι ναι, για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει ανοιχτό τον χρόνο των εθνικών εκλογών. Και είναι μάλλον βέβαιο πως δεν του ξέφυγε. Πράγματι, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι, δήλωσε πως στον σχεδιασμό του είναι η πλήρης εξάντληση της τετραετίας. Ωστόσο, συμπλήρωσε, τα πάντα θα κριθούν από τις πολιτικές εξελίξεις. Υπάρχει δηλαδή και το ενδεχόμενο της επίσπευσης των εκλογών, αν τα δεδομένα και οι συνθήκες το απαιτήσουν. Αλλά ποια ακριβώς δεδομένα και ποιες συνθήκες;

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΪΚΟΥ

Θα μπορούσε ασφαλώς ο πρωθυπουργός να επιμείνει και τώρα στην εξάντληση της τετραετίας. Δίχως ν’ αναφερθεί σε άλλα ενδεχόμενα. Στην περίπτωση δε που θα προέκυπτε η επίσπευση, ουδείς θα του ζητούσε τον λόγο. Πρόκειται για το συνηθέστερο των πραγμάτων. Προτίμησε, παρ’ όλ’ αυτά, να δώσει την πλήρη εικόνα.

Δύο μονάχα ενδεχόμενα παίζουν ως προς τον χρόνο των εθνικών εκλογών. Είτε ο Μάιος του 2019, μαζί με τις ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε ο Σεπτέμβριος, με τη θεσμική λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει, ασφαλώς, κάθε λόγο να προτιμά τη δεύτερη εκδοχή. Προκειμένου να έχει προλάβει να αισθανθεί ο πολίτης στην καθημερινότητά του, όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα, τα οφέλη της εξόδου από τα Μνημόνια. Ώστε να 'χει, μ' άλλα λόγια, προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει σαφή δείγματα της δικής του πολιτικής. Ξεκίνησε ήδη να το επιχειρεί από τη ΔΕΘ, θα χρειαστεί όμως ο αναγκαίος χρόνος ωρίμανσης των πραγμάτων, για την καλύτερη απόδοση των προβλεπομένων μέτρων.

Έχει εξάλλου κάθε συμφέρον (και εκλογικό συμφέρον) ο πρωθυπουργός να προλάβει να ολοκληρώσει την πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης. Με την υπερψήφιση και την ανάδειξη των αναθεωρητέων διατάξεων, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συντάγματος. Αυτών που θα αναθεωρήσει ως προς το περιεχόμενό τους η επόμενη Βουλή. Θα γνωρίζει έτσι ο λαός, πηγαίνοντας στην κάλπη, τι ακριβώς διακυβεύεται αναλόγως των νέων κοινοβουλευτικών συσχετισμών. Κι ακόμη την προώθηση των διαδικασιών διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Εκτός δε τούτων υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες, όσο αργότερα γίνουν οι εκλογές, να αναδειχθούν και οι τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για σκάνδαλα «παρελθούσης χρήσεως». Είναι, επομένως, απολύτως λογικό να προτιμά ο πρωθυπουργός την εξάντληση της τετραετίας...

Ισχυρός ο «πειρασμός»...

Είναι βέβαιο πως όταν ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για το ενδεχόμενο επίσπευσης των εθνικών εκλογών αναλόγως των εξελίξεων, δεν αναφερόταν σε περίπτωση αμφισβήτησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας εξ αιτίας του "Μακεδονικού". Δεδομένου ότι, στην ίδια συνέντευξη, σχεδόν το απέκλεισε.

Αναφερόταν σαφέστατα στον «πειρασμό» του Μαΐου. Γιατί, πράγματι, η περίπτωση προσφυγής σε τετραπλές εκλογές τον Μάιο του 2019 (εθνικές, ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές) συνιστά πολιτικό πειρασμό για την κυβέρνηση Τσίπρα. Πρώτα-πρώτα επειδή δεν είναι εύκολο να διακινδυνεύσει τυχόν κακό για κείνη αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και να προχωρήσει στη συνέχεια προς στην κάλπη του Σεπτεμβρίου με το βάρος αυτού του αποτελέσματος. Κι ύστερα, σε περίπτωση διεξαγωγής ταυτοχρόνως των εθνικών και των ευρωπαϊκών εκλογών, είναι πολύ πιθανό να διοχετευτεί η όποια δυσαρέσκεια στην ευρωκάλπη. Παραμένοντας «καθαρή» η άλλη, η εθνική. Πρόκειται για πρακτική η οποία, πέραν της λογικής της ισχύος, έχει και κατά το παρελθόν επιβεβαιωθεί. Και αφορά προπάντων κυβερνώντα κόμματα, με τη φυσική φθορά που τα συνοδεύει.

Ουδείς λοιπόν μπορεί από τώρα να πει τι είναι αυτό που τελικά θα προκριθεί. Γιατί ουδείς το γνωρίζει. Ούτε ο ίδιος ο Τσίπρας, από τον οποίον εξαρτώνται τα πάντα. Δεδομένου ότι υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα και για τις δύο εκδοχές. Το ζήτημα είναι ποια θα υπερισχύσουν την κρίσιμη ώρα, την ώρα των αποφάσεων. Κι αυτή η ώρα τοποθετείται λογικά περί τον Μάρτιο του 2019. Τότε είναι που ο πρωθυπουργός θα δει, θα ζυγίσει, θα κρίνει, θ’ αποφασίσει. Αναλόγως των δεδομένων της στιγμής. Από το πολιτικό κλίμα ώς την επικαιροποιημένη τότε προοπτική των οικονομικών στοιχείων και ώς, βεβαίως, τις δημοσκοπήσεις της εποχής.

Ας αποφεύγονται λοιπόν από τώρα τα στοιχήματα για τον ακριβή χρόνο των εκλογών. Εκτός κι αν κάποιος θέλει να τζογάρει μονάχα στη βάση των πιθανοτήτων...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL