Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Οι πολιτικοί αρχαιοκάπηλοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι πολιτικοί αρχαιοκάπηλοι

Υπάρχουν ιδιοκτήτες της Ιστορίας. Με χρησικτησία, γίνονται αποκλειστικοί νομείς, κληροδότες, ερμηνευτές. Έχουμε πλήθος ξεχωριστών επετειακών τελετουργιών (δηλαδή ο καθένας ορίζει ειδική ερμηνεία της Ιστορίας) και συγχρόνως έχουμε πλήρη αμφισβήτηση κάθε δικαιώματος διαφορετικής ανάγνωσης. Ένας σχιζοειδής ιστορικός δογματισμός, που κάνει την Ιστορία φλοιώδη, διάφανη και ενίοτε τρύπια.

«Οικουμενικές σύνοδοι» αποφασίζουν για το «filioque». Ειδικά εντός της Αριστεράς, και από διάφορες πλευρές και ιδεολογικά ρεύματα, έχουν διαμορφωθεί συμβολαιογράφοι της Ιστορίας, υποθηκοφύλακες, θησαυροφύλακες και αρχαιοκάπηλοι. Το τελευταίο διάστημα, όμως, έχει αναδυθεί και μια ρεβανσιστική επανερμηνεία της Ιστορίας. Από την άλλη πάντα. Όχι ακριβώς δεξιά, αλλά ευρύτερη, με προσμίξεις από πιο metal και σκυλάδικα ρεύματα της εμπράγματης Δεξιάς. Μια μποντιμπιλντερού Ιστορία, γεμάτη αστραπές και φασιστοπάνκ ή μεταχρονολογημένους Hell Angels: «συμμοριτοπόλεμος», «κουμμούνια», ρήσεις και φάτσες διαφόρων χουντικών, αρχέτυπα της διεφθαρμένης πειθαρχικής αναρχίας της χούντας, αναδύονται στα μπλογκς και στις χουλιγκανικές φυλλάδες.

«Οι αληθινοί αναρχικοί είμαστε εμείς - φυσικά όταν βρισκόμαστε στην εξουσία» έλεγε ο φασίστας ήρωας στο "Salo" του Παζολίνι. Χωρίζουν αμνούς από ερίφια, όπως ακριβώς στον μετεμφύλιο που οι συμμορίες έκλεβαν το Μάρσαλ κι έσφαζαν τους χωριανούς τους. Η χώρα διαιρείται σε τόσα κομμάτια όσα και ο πληθυσμός της. Οι συνομαδώσεις είναι συσπειρώσεις απέχθειας, όχι γειτνίασης. Αναβιώνει μια χρειαζούμενη Ιστορία, ανάλογα με το καρούμπαλο και το μίσος του καθενός.

Η Ιστορία είναι ιδιόκτητη, γιατί η χρήση της είναι ιδιοτελής. Αυτό το ιδιότυπο «μεταδημοκρατικό» κλίμα, επηρεάζει και γραφείς της πιο επιστημονικής πολιτικοϊστορικής ρεβάνς. Μοιάζει να λένε «αρκετά χαϊδέψαμε την Αριστερά, ως ενοχικοί με τον εμφύλιο, τις διώξεις, τη βία και νοθεία. Η Αριστερά δεν είναι ιερή, είναι και αυτή μια του δρόμου». Αυτόν το χοντροκομμένο εξισωτικό ρεβανσισμό, απολύτως συμμετρικό με τη γενική καιροσκοπική κουλτούρα που διατρέχει την απελευθερωμένη και άνομη νεο-Δεξιά, τον συναντάμε όλο και συχνότερα, όλο και πιο κραυγαλέα.

Δεν υπάρχουν ιερά και άβατα στην Ιστορία. Αυτός είναι ο γενικός ισχυρισμός. Ομολογημένος, άρρητος ή υπόρρητος. Ναι, αλλά, όπως το ιερό, έτσι και το ανίερο έχει πολιτική δομή (και πολική πονηριά, και πολιτική ιδιοτέλεια) στη σύστασή του. Τι κάνουμε λοιπόν με τις αποκρουστικές αναβιώσεις; Με τον εμπειρισμό του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομίζω ότι διερωτάται καν. Κάθεται ήσυχος στη νιρβάνα στερεοτύπων, στην κουλτούρα των αναβολών, της νωθρότητας (ή απλώς στη διεκδίκηση θέσεων). Τα παλαιά κόμματα εξουσίας; Άσ' τα. Σε μεγάλο βαθμό είναι οι αμφορείς αυτής της αναβίωσης. Η κομμουνιστογενής Αριστερά έχει τους δεξιούς ψάλτες και τους αριστερούς.

Δηλαδή τον εύκολο τρόπο για να μην απαντά σε συγκεκριμένο πολιτικό ερώτημα, να μην σχετίζεται με τις άλυτες αντιφάσεις της πραγματικότητας και να ιδεολογικοποιεί αυτή της την αδυναμία.

Το «συγκεκριμένη απάντηση σε συγκεκριμένο ερώτημα» έχει γίνει απάντηση που μπιστάει ως μπαλάκι του τένις. Αλλού γι' αλλού. Η ρευστή και βραστή πολιτική πραγματικότητα είναι πιο σκοτεινή από τη γελοιότητα των εκφωνητών της. Φέρνει στην επιφάνεια κάθε παραποίηση, κάθε ψεύδος, κάθε πολιτική ευτέλεια.

Η Ιστορία, πλαστική και ευλύγιστη, απαντάει σε όλα και αποκρύπτει όσα θέλεις. Δεν έχει νόημα να μιλάμε για τον Όρμπαν ως το άλλοθι του διάχυτου εκφασισμού. Όταν καταπίνουμε αμάσητη τη στρέβλωση, είναι σίγουρο ότι θα πνιγούμε μόλις πάμε να μιλήσουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL