Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Η μελαγχολία των αποχαιρετισμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μελαγχολία των αποχαιρετισμών

Μετά από πέντε χρόνια συνεργασίας με την "Αυγή", εγκαταλείπω τη στήλη μου στις «Ρήσεις & Αντιρρήσεις», εκεί στις τελευταίες σελίδες της εφημερίδας.

Ξεκίνησα δίνοντας κάποια άρθρα στον Ν. Φίλη. Στη συνέχεια, συζητώντας για τα πολιτικά πράγματα με τον Βασίλη Μουλόπουλο, εκείνος μου έλεγε «γράφτο». Το έγραφα και η στήλη έγινε μόνιμη.

Σήμερα αισθάνομαι κόπωση από τη λευκή σελίδα που συχνά αντιστέκεται. Η κόπωση είναι όμως και πολιτική.

Είχα ξεκινήσει με κριτική, συχνά σφοδρή, στη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και τη σφαγή των εισοδημάτων μέσα στα Μνημόνια.

Ακολούθησε ο ενθουσιασμός για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, που άρχισε όμως σιγά - σιγά να θολώνει. Η νέα κυβέρνηση έδειχνε να έχει πλήρη άγνοια για τον πολιτικό και οικονομικό συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη και τη λειτουργία των αγορών.

Η αλαζονική αμετροέπεια των πρώτων μηνών έδωσε προοδευτικά τη θέση της σε αλλεπάλληλες υποχωρήσεις. Σαφώς και υπήρξαν αντιστάσεις απέναντι στους δανειστές, αλλά θύμιζαν κολυμβητή ενάντια στο ρεύμα που καταλήγει στάσιμος... Ενώ οι υπεραισιόδοξες προφητείες για πρόοδο της Αριστεράς και αλλαγή της Ευρώπης με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύστηκαν παταγωδώς.

Στο εσωτερικό η κυβέρνηση της Αριστεράς έδειχνε να έχει ογκώδη άγνοια για τη λειτουργία του δυσκίνητου και συχνά διεφθαρμένου κρατικού μηχανισμού. Γι' αυτό και πολλές εξαγγελίες έπεφταν στο κενό, ενώ κάποιες προσπάθειες εκσυγχρονισμού μετατρέπονταν σε γκάφες που επιδείνωναν την καθημερινότητα του κοινού. Τι να πρωτοθυμίσω; Την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ή τα επιδόματα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια;

Είναι κοινοτοπία πλέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την επικοινωνιακή μάχη. Μισές αλήθειες, υπεραισιόδοξες εξαγγελίες, ροζ πινελιές παντού κατέστησαν δημοσκοπικά αναξιόπιστη την κυβέρνηση, που κατηγορούσε για όλα τα ΜΜΕ, ακόμη και για την τραγωδία στο Μάτι. Οι τρεις εκλογικές νίκες του 2015, παρά τη μανιώδη εχθρότητα των διαπλεκόμενων Μέσων, αποδυναμώνουν τις κυβερνητικές αιτιάσεις.

Η επικοινωνιακή αποτυχία ενίσχυσε δημοσκοπικά τη Ν.Δ., ενώ η αλαζονεία του ΣΥΡΙΖΑ απομάκρυνε την ελάσσονα αντιπολίτευση, που κατά καιρούς έδειχνε ανοιχτή σε προσεγγίσεις.

Παρ' όλα αυτά ο Τσίπρας κατάφερε να κρατήσει τη χώρα όρθια. Θα μπορέσει να ανακάμψει πολιτικά και εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ; Πολύ δύσκολο, αν και πολλοί αριστεροί, μεταξύ τους κι εγώ, το ελπίζουν.

Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους της "Αυγής" και όσους με διάβαζαν, είτε συμφωνούσαν είτε όχι.

Δεν αποχωρώ χαρούμενος. Partir cest mourir un peu -να φεύγεις είναι να πεθαίνεις λίγο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΜΠΙΛΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL