Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στο Euronews: / Σύγκλιση προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στο Euronews: / Σύγκλιση προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Τον “ρόλο καταλύτη” που μπορεί να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στη δημιουργία ενός ευρύτερου προγράμματος σύγκλισης με άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη εν όψει των ευρωεκλογών του 2019 υπογραμμίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews. Όπως εξηγεί, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις από τον χώρο της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας άλλα και της Οικολογίας. “Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε χωρίς να αλλάζουμε πολιτική οικογένεια” επισημαίνει, τονίζοντας πως “είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο για την Ευρώπη και για τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την κοινωνική πλειοψηφία”. Όπως υπογράμμισε, βασικές αιτίες για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι το έλλειμμα δημοκρατίας, ο “δημοσιονομικός φετιχισμός” και η νεοφιλελεύθερη οικονομίστικη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών ο Αλ. Τσίπρας κάνει λόγο για μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και την περιοχή. “Πλέον υπάρχει ο γεωγραφικός προσδιορισμός για όλες τις χρήσεις και, κυρίως, υπάρχει η αναγνώριση και αποδοχή από τους γείτονές μας ότι η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, είναι ελληνική” επισημαίνει χαρακτηρίζοντάς το ως “μεγάλη κατάκτηση”, ενώ παράλληλα εκφράζει τη στήριξή του στον Ζ. Ζάεφ στην προσπάθειά του να κερδίσει το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η συμφωνία θα βρεί απόλυτη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή επαναλαμβάνοντας ότι ο κυβερνητικός εταίρος δεν θα διαταράξει την “ομαλή πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα”.

“Αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο, το οποίο είναι και αχρείαστο και αντιαναπτυξιακό, αλλά και μη διαρθρωτικό” σημειώνει σχετικά με την περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, αυτό που θα επικρατήσει στη συζήτηση με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό θα είναι το “ωφέλιμο για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και βεβαίως για την κοινωνική πλειοψηφία” προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει “να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική, που μειώνουν τη ζήτηση, μειώνουν την κατανάλωση και άρα σπρώχνουν την οικονομία ξανά σε ένα σπιράλ ύφεσης”.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας καθιστά σαφές ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις “δεν πρέπει επ' ουδενί να αντιστραφούν και δεν θα αντιστραφούν”, επισημαίνοντας πως η περικοπή της προσωπικής διαφοράς (η συμφωνία για την περικοπή το 2019) δεν είναι δομική μεταρρύθμιση, δεν είναι διαρθρωτική μεταρρύθμιση. “Άρα, να λοιπόν ένα ακόμα επιχείρημα που συντείνει στην άποψη ότι αν πιάνουμε τους στόχους, δεν θα περικοπούν οι συντάξεις” τονίζει.

Σχετικά με το προσφυγικό επαναλαμβάνει τη θέση της αναγκαίας εφαρμογής της συμφωνίας με την Τουρκία, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να εφαρμοστούν το διεθνές δίκαιο και η διεθνής νομιμότητα. “Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην φύγει πίσω ούτε ένας άνθρωπος ο οποίος χρήζει, δικαιούται προστασίας με βάση τη διεθνή νομοθεσία στη χώρα μας και την Ευρώπη” αναφέρει χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή χαρακτηρίζει “αντιφατική” τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης, που “από τη μία αρνείται να παραλάβει καράβια με μετανάστες και από την άλλη, μόλις αυτά φτάσουν στα νερά της, ζητάει βοήθεια από γειτονικές χώρες για να παραλάβουν αυτές”. “Είναι ένα συλλογικό πρόβλημα, που χρειάζεται συλλογικό τρόπο αντιμετώπισης” υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL