Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Εύσημα προς Τσίπρα από Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εύσημα προς Τσίπρα από Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινους

Με θερμά λόγια και στο πλευρό του Αλ. Τσίπρα τοποθετήθηκαν στην Ολομέλεια οι εκπρόσωποι της Αριστεράς, των Πρασίνων και της Σοσιαλδημοκρατίας αναγνωρίζοντας την προσπάθεια και τα επιτεύγματα της κυβέρνησης.

Το ίδιο έκαναν και ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις να σημειώνει ότι η Ελλάδα πέρασε σε μια νέα σελίδα, η ανεργία μειώθηκε και η ανάκαμψη επετεύχθη χάρη στις προσπάθειες και τις θυσίες των Ελλήνων. “Δεν αποκλείω η ελληνική οικονομία να μας αιφνιδιάσει ευχάριστα” τόνισε, ενώ επαίνεσε τη συμφωνία των Πρεσπών. Σημαντική για τους Ευρωπαίους πολίτες χαρακτήρισε τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντ. Ταγιάνι κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό.

“Η Ελλάδα πέρασε μια σύγχρονη Οδύσσεια και έφτασε στην Ιθάκη της, η Ελλάδα έχει να δώσει τεράστια διδάγματα” υπογράμμισε η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα συνέβη μια ανθρωπιστική καταστροφή που προκάλεσαν οι θεσμοί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί δεν ήθελαν να επιτύχει μια αριστερή κυβέρνηση. Επιπλέον αλλαγή τρόπου σκέψης της Ε.Ε.

"Παράδειγμα για όλη την Ευρώπη" χαρακτήρισε τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ η επικεφαλής της ευρωομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλερ. Ζήτησε να δημιουργήσουμε μια κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη και πρόσθεσε ότι για την ελληνική κρίση φταίει το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν έφερε ευημερία στους πολίτες της. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα κοινού ευρωπαϊκού σχεδίου για τους πρόσφυγες και την προστασία τους. “Η Ελλάδα επλήγη σκληρά από την κλιματική αλλαγή” είπε με αφορμή τις πυρκαγιές στο Μάτι.

Σαφή διαχωριστική γραμμή από την ευρωπαϊκή Δεξιά τράβηξε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν: “Η λιτότητα ήταν του δεξιού ΕΛΚ και όχι δίκη μας”. “Όπως σωστά τονίσατε, κύριε Τσίπρα, στη θαυμάσια ομιλία σας, χρειαζόμαστε νέο όραμα, νέους στόχους. Για ένα κοινό όραμα. Για την Ευρώπη” είπε. Αναφερόμενος δε στη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε: “Θα σας στηρίξουμε γιατί δημιουργείτε παράδειγμα για όλη την Ευρώπη”.

“Το έδαφος είναι πιο σταθερό κάτω από τα πόδια σας” είπε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών Γκι Φερχόφστατ, προς τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ακόμα πρέπει να κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και η Ελλάδα.

Κατόπιν αυτών, ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης θα επισήμαινε στην τοποθέτηση του, απευθυνόμενος προς τον Αλ. Τσίπρα: “Τώρα όλοι, ακόμη και οι φανατικοί σας αντίπαλοι εδώ μέσα, πιστοποιούν το Grexit από τα Μνημόνια” και τόνισε πως η ευρωπαϊκή Δεξιά και η ευρωπαϊκή Άκρα Δεξιά “ενοχλούνται γιατί ένας αριστερός πρωθυπουργός πέτυχε αυτούς τους θετικούς στόχους”.

Σημείωσε πως η ομιλία του πρωθυπουργού διακρινόταν και για “ένα προοδευτικό, σαφές σχέδιο για την Ευρώπη, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε συμμαχίες ευρύτερων δυνάμεων προοδευτικών και δημοκρατικών, κόντρα στην οπισθοδρόμηση που προκαλούν η ανερχόμενη Άκρα Δεξιά και η ραγδαία 'ορμπανοποίηση' του ΕΛΚ”.

ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL