Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Τριεψιλίτες και Τριεψιλίτισσες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριεψιλίτες και Τριεψιλίτισσες...

Μυτιλήνη: Παιδιά ζωγραφίζουν σε τοίχο

Της Τζώρτζιας Ρασβίτσου*

Δεν είναι άγνωστοι κι ας κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κουκούλες / ψευδώνυμα. Δεν είναι παλικάρια, αφού επιτίθενται σε μικρά παιδιά, όπως ο εντεκάχρονος Αμίρ (προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν που είχε κληρωθεί σημαιοφόρος τον Οκτώβριο του 2017) και η εννιάχρονη από τη Γέρα Λέσβου. Δεν γνωρίζουν ελληνική ιστορία, δεν ξέρουν καν να γράφουν και να μιλούν σωστά την ελληνική γλώσσα. Δεν είναι χριστιανοί, αφού κηρύσσουν το μίσος και καταστρέφουν μνημεία νεκρών.

Δεν είναι σημερινοί

Η πρώτη φασιστική οργάνωση Ένωσις Ελλήνων Φασιστών ιδρύθηκε από τον Θεόδωρο Υψηλάντη τον Οκτώβριο του 1922, οι Τριεψιλίτες της Εθνικής Ένωσις Ελλάδος (ΕΕΕ) ιδρύθηκαν το 1928, κυκλοφορούσαν με μαχαίρια και κλομπς και φώναζαν «Να ξεβρομίσει ο τόπος», εννοώντας τότε τους Εβραίους και τους κομμουνιστές.

Δεν είναι τυχαίο το ότι και οι δύο ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη, σταυροδρόμι των λαών των Βαλκανίων. Δεν είναι επίσης τυχαίο το ότι οι φασιστικές οργανώσεις σήμερα δραστηριοποιούνται εκεί όπου υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έχουν πάρει τη θέση των Εβραίων.

Κατά τα χρόνια του Μεσοπολέμου και στη μεταπολεμική περίοδο οι οργανώσεις αυτές δρούσαν με τη στήριξη του επίσημου κράτους. Το παρακράτος υπήρξε το δεκανίκι του και αναλάμβανε τη βρόμικη δουλειά των εκκαθαρίσεων.

Σήμερα;

Σήμερα, ενώ το επίσημο κράτος δεν έχει καμία σχέση ή επαφή με ακροδεξιές - φασιστικές οργανώσεις, το παρακράτος καλά κρατεί μέσα στους κόλπους του τρίπτυχου Αστυνομία - Δικαιοσύνη - Εκκλησία.

Ποιος λοιπόν και για ποιον λόγο και με ποιόν σκοπό παρέχει ασυλία και κάλυψη σε οργανώσεις και ομάδες όπως η “κρυπτεία”; Ποιος είναι ηττημένος πολιτικά, οικονομικά, ιδεολογικά και προκειμένου να κυβερνήσει αυτή τη χώρα, παρέχει προστασία σε οτιδήποτε έχει χρώμα μαύρο ελπίζοντας να βρει σανίδα σωτηρίας στη δημιουργία κοινωνικών εντάσεων;

Μπορεί η Δικαιοσύνη να προστατέψει τη δημοκρατία; Μπορεί η αστυνομία να διαφυλάξει τα ανθρώπινα δικαιώματα; Είναι πολιτικά ερωτήματα που δεν αντιμετωπίζονται με ευχές στα πεφταστέρια τύπου “Η κοινωνία πρέπει να τους απομονώσει”, αλλά με πολιτικές αποφάσεις, γιατί η Πολιτεία πρέπει να τους απομονώσει.

Είναι απαραίτητο όλα τα δημοκρατικά κόμματα να σταματήσουν τα μικροπολιτικά τους παιχνιδάκια, να θυμηθούν πως “πίσω από τα τρίκυκλα έρχονται οι ερπύστριες” και να πάρουν θέση για τον εμπρησμό στα γραφεία της αφγανικής κοινότητας, για τις φωτιές στη Μανωλάδα, για την κατάληψη του ΠΙΚΠΑ Πετραλώνων, για τη δολοφονική επίθεση στη Νοταρά 26, για την καταστροφή του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, για την καταστροφή του μνημείου των πνιγμένων προσφύγων στη Θερμή Λέσβου, για τον ξυλοδαρμό προσφυγόπουλων στο Ωραιόκαστρο, για όλες και για κάθε μία ξεχωριστά τις εγκληματικές ενέργειες των φασιστικών ομάδων.

Σε ό,τι αφορά τη Λέσβο ειδικότερα: Η στάση του λεσβιακού λαού το καλοκαίρι του 2015, εκπορευόμενη τόσο από πολιτικά φρονήματα μιας μεγάλης μερίδας των πολιτών όσο και από το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα μιας άλλης μερίδας, αποτέλεσε μία πολιτική πράξη ενάντια στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τους φράχτες της Ευρώπης. Μία καθαρή πολιτική θέση υπέρ της αλληλεγγύης.

Σήμερα οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι του νησιού, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ο αριθμός των προσφύγων / μεταναστών δεν μειώνεται παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, καθώς και την προκλητική αδιαφάνεια στην οικονομική διαχείριση κάποιων ΜΚΟ, στοχοποιούν την αλληλεγγύη.

Στοχοποιώντας την αλληλεγγύη, στοχοποιούν την ιδεολογία εκείνη, με την οποία ποτέ δεν ήταν σύμφωνοι, αλλά παλαιότερα δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για να εκδηλωθούν. Σήμερα υπάρχει. Ετοιμάζονται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σπέρνοντας ψευδείς φήμες για νέα hotspot ξεσηκώνοντας τους πολίτες, μαζεύοντας υπογραφές, αναζητώντας ψήφους, παίζοντας άσχημα παιχνίδια με την αγωνία των πολιτών.

Το χειρότερο όμως είναι ότι εκείνοι που υποδαυλίζουν τις αντιδράσεις δεν μπορούν να ελέγξουν τις δράσεις των ακραίων ομάδων που χρησιμοποιούν και τα αποτελέσματα τα είδαμε στην πλατεία Σαπφούς, στους προπηλακισμούς δημοσιογράφων (Παζιάνου, Τζινέλλη, Μπαλάσκας). Η κατάσταση έχει ξεφύγει και είναι θέμα χρόνου η στοχοποίηση απλών πολιτών.

Οι παρακάτω σελίδες αφορούν φασιστικά σάιτ ελληνικών φασιστικών ομάδων. Είναι δουλειά της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης να ελέγξει αν και κατά πόσον παραβιάζουν το σύνταγμα και τους νόμους.

Εθνικό Μέτωπο / Εμείς / Πλεύρης

Blood and Honour Hellas

Απέλλα Ελλάς

Ultras Hellas / ΝΟΠΟ / ΤΟΦΑ / Πορφυρή Φάλαγγα / Γαλάζια Στρατιά

Combat 18

Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές ή ΑΜΕ

Μαύρο Κρίνο

Pro Patria Ιδεάπολις.

Κόκκινος Ουρανός / Έσχατη Ανάσχεση

Μοναχόλυκοι Ριζοσπαστικού Αυτόνομου Μαχητικού Εθνικοσοσιαλισμού

* Η Τζώρτζια Ρασβίτσου είναι συμβολαιογράφος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL