Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Μακιγιάροντας τον λαϊκισμό της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μακιγιάροντας τον λαϊκισμό της Ν.Δ.

Του Νίκου Σβέρκου


Η Ν.Δ., ο πρόεδρός της και οι ορντινάντσες τους ασκούνται καθημερινά σε πρωτοφανείς ασκήσεις ακροδεξιού λαϊκισμού. Την μια τους φταίνε οι εργαζόμενοι στη δασοπροστασία επειδή, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν προσληφθεί με κοινωνικά κριτήρια. Την άλλη καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι μέσω της Κοινωνιολογίας θέλει να κάνει τα παιδιά αριστερά, όπως αποκάλυψε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και την παράλλη διάφοροι ανεκδιήγητοι δημοσιολόγοι δηλώνουν πως νιώθουν σαν τους Εβραίους στη Γερμανία του Χίτλερ, παρά το γεγονός πως μπορούν να τα «χώνουν» καθημερινά από ραδιοφώνου και τηλεόρασης στους "μαδουριστές" και τους "σταλινικούς".

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε προ ημερών μια διαδικτυακή αφίσα με την οποία κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή επιθυμεί μεταξύ άλλων «διάλυση του κοινωνικού κράτους», «μία πρόσληψη ανά πέντε απολύσεις», «ιδιωτικά νοσοκομεία», «ιδιωτικά πανεπιστήμια», «άρση των προστατευτικών διατάξεων για τους νέους εργαζόμενους», «επαναφορά φυλακών Τύπου Γ’».

Η ΟΝΝΕΔ απάντησε με τρόπο αφοπλιστικά ειλικρινή. Αναπαρήγαγε την αφίσα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε «Ευχαριστούμε» δηλώνοντας την απόλυτη ταύτιση και ικανοποίησή της για τις αντικοινωνικές επιδιώξεις του προέδρου του κόμματος.

Η Ν.Δ., λοιπόν, όχι μόνο μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε πιστό αντίγραφο του Όρμπαν και του Κουρτς, αλλά το χαίρεται κιόλας. Οι δε λεκτικές ακρότητες και οι επικοινωνιακοί εξυπνακισμοί κορυφαίων παραγόντων του συντηρητικού στρατοπέδου μπορεί να κινούνται μεν στα όρια της φαιδρότητας, ωστόσο τα επιχειρήματά τους αφήνουν πίσω τους ίχνη.

Έχει ήδη καλλιεργηθεί σε λίγους αλλά «φασαριόζους» πολίτες η ρητορική περί «χούντας Τσίπρα» πασπαλισμένη με αντιαριστερό και αντικομμουνιστικό μένος, προκαλώντας μια πρωτοφανή όξυνση σε τηλεπαράθυρα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πλέον δεν μοιάζει πολύ μακρινή η στιγμή που στις λεκτικές διενέξεις στις γειτονιές θα χρησιμοποιούνται όροι χειρότεροι από «συμμορίτης», που χρησιμοποιεί το σύστημα Σαμαρά, και θα κερδίζουν έδαφος οι απόψεις Βορίδη περί «θεσμικής θωράκισης» του κράτους της Δεξιάς ενάντια στην παλινόρθωση της Αριστεράς.

Η ακραία μετεμφυλιακή πόλωση, την οποία οικοδομεί η Ν.Δ., θα καταπιεί οποιουσδήποτε σχηματισμούς κρατούν στάση μεσοβέζικη, όσους αρκεστούν στις ίσες αποστάσεις ανάμεσα στα δυο αντιπαρατιθέμενα πολιτικά σχέδια. Όποιος πιστεύει ότι ο νεοφιλελευθερισμός της Ν.Δ. μπορεί να διαχωριστεί ή να απογυμνωθεί από τα ακροδεξιά προτάγματά της, είναι μακριά νυχτωμένος. Τα δυο αυτά χαρακτηριστικά είναι ταυτοτικά και αλληλοεξαρτώμενα.

Το σχέδιο της Ν.Δ. και της ευρωπαϊκής Δεξιάς για νεοφιλελεύθερη ευγονική ηττάται πολιτικά και κοινωνικά μόνον στο πεδίο της καθημερινότητας, όσο δηλαδή εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τις ζωές των πολλών και διευρύνουν τη δημοκρατία. Οποιαδήποτε παραχώρηση στον ακροδεξιό και νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό απλώς τον «μακιγιάρει» και τελικά τον κάνει πιο «εύπεπτο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL