Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Για τον περιορισμό της Αirbnb στο Παρίσι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τον περιορισμό της Αirbnb στο Παρίσι...

Η γνωστή πλατφόρμα ενοικίασης ακινήτων μεταξύ ιδιωτών Airbnb, είναι γνωστό ότι κάνει θραύση στις μεγάλες πρωτεύουσες, δημιουργώντας μεγάλους πονοκεφάλους όχι μόνο στους επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και στους απλούς πολίτες, που αίφνης βλέπουν να γίνονται απλησίαστες συνοικίες ολόκληρες, οι οποίες «παραδίδονται» σε ορδές τουριστών και περιστασιακών επισκεπτών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι αντιδράσεις των κατοίκων της Βαρκελώνης ενάντια στο φαινόμενο αυτό...

Στο Παρίσι, όπου η κατάσταση είναι περίπου ίδια, ο αντιδήμαρχος που πρόσκειται στο ΚΚΓ, και είναι υπεύθυνος για ζητήματα στέγης, Ιάν Μπροσά ζήτησε την αυστηροποίηση της νομοθεσίας κατά της Airbnb απαγορεύοντας για παράδειγμα τη χρησιμοποίησή της σε τέσσερις από τις πιο τουριστικές συνοικίες του Παρισιού. «Θέλουμε το Παρίσι να είναι προσβάσιμο στις μεσαίες τάξεις ή να είναι ο αυλόγυρος για το διάλειμμα των Σαουδαράβων ή Αμερικανών δισεκατομμυριούχων;» έθεσε το εύλογο ερώτημα ο Μπροσά, ο οποίος κατέθεσε και τη σχετική πρόταση. Στόχος του είναι η απαγόρευση της διαδικτυακής πλατφόρμας στα τέσσερα πρώτα Διαμερίσματα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Πρόκειται για τις πολύ τουριστικές περιοχές, όπου η βραχυχρόνιες κρατήσεις μέσω της πλατφόρμας έχουν περιορίσει τον αριθμό των διαμερισμάτων στην αγορά του ενοικίου, παρ' ότι είναι ακριβές περιοχές με υψηλά ενοίκια. «Αν παραμείνουμε αδρανείς, δεν θα υπάρχουν πλέον κάτοικοι, όπως συμβαίνει σήμερα στο Ιλ Σαν Λουί, όπου ο αριθμός τους φθίνει και όπου τα καταστήματα εστίασης έχουν μετατραπεί σε πανάκριβες μπουτίκ ή καταστήματα αναμνηστικών» συνέχισε ο ίδιος αιτιολογώντας την πρότασή του με στόχο τη ρύθμιση της πλατφόρμας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Λε Παριζιέ", με αφορμή και την έκδοση του βιβλίου με θέμα την πλατφόρμα Airbnb και την εταιρία Uber, ο Μπροσά, που θα είναι και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος τον ερχόμενο Μάιο, τονίζει ότι «πλέον δεν βρισκόμαστε στην κουλτούρα της οικονομίας της διαμοίρασης, αλλά στην οικονομία των θηραμάτων. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες νοικιάζουν ολόκληρες κατοικίες αντί για ένα απλό δωμάτιο. Και το κυριότερο είναι ότι όλο και περισσότεροι επαγγελματίες αγοράζουν διαμερίσματα, αν όχι και ολόκληρα κτήρια, για να τα κάνουν μηχανές παραγωγής χρήματος»...

Από την πλευρά της, η πλατφόρμα απάντησε ισχυριζόμενη ότι οι αντιδράσεις «εξυπηρετούν τα ξενοδοχειακά συμφέροντα» και ότι τα όποια μέτρα «δεν θα λύσουν τα προβλήματα στέγης σε αυτά τα Διαμερίσματα του Παρισιού».

Ο Μπροσά πάντως τονίζει ότι το θέμα της πλατφόρμας ενοικίασης μπορεί να ένα από τα κύρια διακυβεύματα των επερχόμενων ευρωεκλογών του Μαΐου. Και εξηγεί:

«Η Airbnb έχει πλέον αποκτήσει ένα λόμπι που κυκλώνει την Κομισιόν. Η οποία δείχνει έως σήμερα πολύ επιεικής απέναντι στις πλατφόρμες. Και αυτές στρέφονται προς την Κομισιόν για να ακυρώσει τις δικές μας τοπικές νομοθεσίες, αυτή του Παρισιού, του Βερολίνου, της Βαρκελώνης ή της Μαδρίτης. Αποφασίσαμε έτσι, απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους, να στηρίξουμε τη θέση μας στις Βρυξέλλες. Είμαι βέβαιος ότι θα την κερδίσουμε αυτή τη μάχη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL