Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Τάσος Τζήκας, πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo: / Τάσος Τζήκας: Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τάσος Τζήκας, πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo: / Τάσος Τζήκας: Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γέννημα - θρέμμα Θεσσαλονικιός, “κομπιουτεράς” εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια, είναι στο τιμόνι της Έκθεσης από το 2011 πρώτα ως διευθύνων σύμβουλος και στη συνέχεια ως πρόεδρος. Από την αρχή σε καθεστώς κρίσης, δηλαδή. Ωστόσο, ο Τάσος Τζήκας δεν έχασε ποτέ την πίστη του στη χρησιμότητα και τη δύναμη του εθνικού εκθεσιακού φορέα. Η ομάδα της ΔΕΘ - Helexpo προσπάθησε σκληρά και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος τόσο στις κλαδικές εκθέσεις όσο και στη Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου, παρ' όλο που φαντάζει ως αναχρονισμός τον 21ο αιώνα. Και προχθές είχε την ικανοποίηση να εγκαινιάσει τη μεγαλύτερη Έκθεση των τελευταίων 20 χρόνων. Για τον Τζήκα η μεγάλη πρόκληση είναι να μπει η Θεσσαλονίκη στον χάρτη της διεθνούς εκθεσιακής βιομηχανίας. Κι οραματίζεται ένα σύγχρονο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο μέσα σε ένα μητροπολιτικό πάρκο στην ”καρδιά” της πόλης. Στόχος είναι μέσα στο 2019 να ανοίξει ο δρόμος για “ένα νέο εμβληματικό τοπόσημο” για τη Θεσσαλονίκη.

Συνέντευξη στην Κάκη Μπαλή

* Έχει νόημα η έκθεση του Σεπτεμβρίου;

Προφανώς και έχει νόημα η Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου, αν και κατά καιρούς έχει δεχθεί μεγάλη κριτική για το περιεχόμενό της. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι μια έκθεση πραγματικά συλλεκτικό κομμάτι, αφού είναι μία από τις λίγες αυτού του τύπου εκθέσεις παγκοσμίως, που απευθύνεται τόσο στους τελικούς καταναλωτές όσο και σε επιχειρήσεις, λειτουργώντας παράλληλα και ως ένα άτυπο πολιτικό Forum.

Μην ξεχνάμε επίσης την οικονομική της συνεισφορά στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή, αφού η έκθεση υποστηρίζει οικονομικά μια σειρά δορυφορικών δραστηριοτήτων, από τον ξενοδοχειακό κλάδο και την εστίαση μέχρι την ψυχαγωγία και τις μεταφορές, ενώ δίνει βήμα στις ελληνικές επιχειρήσεις και δημιουργεί διαύλους επικοινωνίας με ξένες ομολόγους τους. Ανάλογη συνδρομή στην τοπική οικονομία, αλλά και στο επιχειρείν, έχουν και οι κλαδικές εκθέσεις, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση και ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Agrotica, της μεγαλύτερής μας έκθεσης μετά τη ΔΕΘ. Μέσα από αυτές τις διοργανώσεις οι επιχειρήσεις έρχονται σε επαφή με ξένους εμπορικούς επισκέπτες και δημιουργούν σημαντικές προοπτικές συνεργασιών και συμφωνιών.

* Η ΔΕΘ - Helexpo έχει χωριστεί, ξαναενωθεί, προσπαθήσει να ιδιωτικοποιηθεί κ.λπ. Ποια είναι η καλύτερη δομή για έναν «εθνικό εκθεσιακό φορέα» σε μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας;

Η επανένωση των δύο εταιρειών σε έναν ενιαίο, εθνικό εκθεσιακό φορέα ήταν, κατά την εκτίμησή μου και όπως έχει αποδειχθεί και εκ του αποτελέσματος, η βέλτιστη λύση. Η ενιαία εταιρεία βγήκε από αυτή τη διαδικασία πιο δυνατή, τακτοποίησε τις οικονομικές εκκρεμότητες του παρελθόντος και κατάφερε να σχεδιάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη στρατηγική της για το μέλλον.

Από τη στιγμή της επανένωσης και μετά, η Έκθεση εμφανίζει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, που χτίζεται σταδιακά, αλλά με συστηματική δουλειά και γνώμονα τη διεθνοποίηση, την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Θεωρώ πως σε αυτό το πλαίσιο η στρατηγική συνεργασία και με έναν διεθνούς κύρους στρατηγικό εταίρο θα προσέδιδε στην ΔΕΘ - Helexpo άλλο «αέρα» και διαφορετική προοπτική μέσα από τη διεθνή δικτύωση.

* Τι έχει κάνει η ΔΕΘ-Helexpo στο μέτωπο της εξωστρέφειας τα τελευταία χρόνια;

Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε στη ΔΕΘ-Helexpo πως η διεθνοποίηση ήταν το κλειδί για την ανάπτυξη. Άλλωστε δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον στο οποίο καλείται και ο εθνικός εκθεσιακός φορέας να λειτουργήσει. Με αυτό το σκεπτικό έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και έχουν γίνει πολλά για να μπει η Θεσσαλονίκη στον χάρτη της διεθνούς εκθεσιακής βιομηχανίας. Ενδεικτικά αναφέρω πως στο πεδίο της διεθνοποίησης έχουν προωθηθεί συμφωνίες συνεργασίας με τις εκθέσεις της Καντόνας, του Σενζέν, της Τεχεράνης, με την Reed Exhibitions, με την Fiera Di Roma (ήδη έχει πάει στο εξωτερικό το Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας, το πρώτο εκθεσιακό προϊόν της ΔΕΘ-Helexpo που εξάγεται), αλλά και με τη ρωσική Roscongress, την επίσης ρωσική Ekaterinburg Expo και με όλους τους βασικούς εκθεσιακούς οργανισμούς των Βαλκανίων. Επίσης έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με την αμερικανική έκθεση τροφίμων Fancy Food για την προβολή των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, ενώ σχεδιάζεται η διοργάνωση μεγάλης αμερικανικής έκθεσης στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, είμαστε σε επαφές με τη Mobile World Congress, για την πραγματοποίηση ανάλογης διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη. Και για να αναφερθώ και στη Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου, θεωρώ πως ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, που επανήλθε μετά από χρόνια, αρχικά με τη Ρωσία, και συνεχίστηκε με την Κίνα, φέτος με τις Ηνωμένες Πολιτείες και του χρόνου με την Ινδία, αποτελεί βαρόμετρο των ενεργειών διεθνοποίησης στις οποίες έχουμε προχωρήσει.

* Ποιο είναι το μέλλον της ΔΕΘ και του Εκθεσιακού της Κέντρου;

Όραμά μας είναι να γίνει η ΔΕΘ - Helexpo ο σημαντικότερος παίκτης στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει εκθεσιακός κόμβος σε μια περιοχή με πάνω από εκατό εκατομμύρια κατοίκους και μεγάλη γεωπολιτική σημασία. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, ένα νέο εμβληματικό τοπόσημο για την πόλη, που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της εκθεσιακής της δραστηριότητας αλλά και του αναπτυξιακού της ρόλου. Η ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης θα ανοίξει τον δρόμο για να παίξει η πόλη τον ρόλο που της αξίζει τα επόμενα χρόνια. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου του 2019 να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, για το νέο χωρικό σχέδιο, που θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου της ανάπλασης και αμέσως μετά να προκηρύξουμε τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL