Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.6°C28.1°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C25.2°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
27.9°C29.9°C
2 BF 25%
Στην Αθήνα στις 18-19 Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών / "Ενίσχυση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Αθήνα στις 18-19 Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών / "Ενίσχυση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων"

Στην ανάγκη ενίσχυσης των συγκλίσεων και της συνεργασίας των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων για την υλοποίηση κοινών στόχων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο συμφώνησαν Δημήτρης Παπαδημούλης και Ούντο Μπούλμαν.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών αντάλλαξαν απόψεις για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά και ενόψει των ευρωεκλογών της 23ης και 24ης Μαΐου 2019 οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι, παρά τις υπαρκτές διαφορές, η συνεργασία καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική “λόγω της ανησυχητικής ανόδου της αντιευρωπαϊκής Άκρας Δεξιάς, καθώς και της διαφαινόμενης τάσης προσέγγισής της με την πιο ακραία συντηρητική πτέρυγα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος”.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε τον Ούντο Μπούλμαν για τη στήριξη των Ευρωσοσιαλιστών, όπως και όλων των ευρωομάδων του προοδευτικού πολιτικού φάσματος, στην προσπάθεια του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, καθώς και για τη θερμή στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Αλ. Τσίπρας στην Ευρωβουλή στις 11 Σεπτεμβρίου

Αντάλλαξαν δε απόψεις ενόψει της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στις 11 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο, καθώς και της προγραμματισμένης επίσκεψης του Ούντο Μπούλμαν στην Αθήνα στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Εκδήλωση στην Αθήνα

Η συνάντηση που είχαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει των ευρωεκλογών και έρχεται λίγες μέρες πριν από την επικείμενη επίσκεψη του Ούντο Μπούλμαν στην Αθήνα (18-19 Σεπτεμβρίου).

Επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα προσκεκλημένος του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ, όπου θα είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα “Ένα μέλλον για όλους - Μία Ευρώπη που το διασφαλίζει - Ένα προοδευτικό κίνημα που θα το οικοδομήσει”, με τον ίδιο να τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και τη δημιουργία μετώπου προς τη Δεξιά.

Στην πρόσκληση της εκδήλωσης επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι αποτελεί “κάλεσμα για ένα προοδευτικό μέλλον για την Ε.Ε.”. Μιλούν ακόμη η Λούκα Κατσέλη, ο Γ. Καμίνης και ο Ξ. Κοντιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι η Λ. Κατσέλη (καθηγήτρια Οικονομικών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), συμπροεδρεύει μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Π. Ρασμούσεν στην επιτροπή για τις κοινωνικές ανισότητες στην Ευρώπη έχοντας την ευθύνη του προγράμματος του ΕΣΚ για τις προοδευτικές αλλαγές της Ευρώπης, με το σχετικό πόρισμα να αναμένεται το αργότερο εντός του Νοεμβρίου.

Οι αναφορές του Ούντο Μπούλμαν στο ζήτημα των ευρωπαϊκών και ιδιαίτερα των συνεργασιών σε εθνικό επίπεδο προδιαθέτουν για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρέμβαση στην Αθήνα, δεδομένης και της άποψης που εξέφρασε ως “Ευρωπαίος Σοσιαλδημοκράτης” όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του (σ.σ.: διαδέχτηκε τον Τζ. Πιτέλα) ότι: “Δεν βλέπω καμία βελτίωση εάν η διακυβέρνηση της χώρας αναληφθεί από τη Ν.Δ., η οποία έχει μεγάλη ευθύνη για τη βύθιση της χώρας στο χάος”.

Η δήλωση αυτή, που ουσιαστικά προέτρεπε σε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. κόντρα σε προθέσεις για επανάληψη της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη. Η φοβερή ενόχληση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είχε εξωτερικευτεί με εκείνο το περιβόητο non paper που εξηγούσε σε 10 σελίδες γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εκφραστής της Κεντροαριστεράς και ισχυριζόταν ότι δεν ανήκει καν στον ιδεολογικό και πολιτικό χώρο της δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ ακολούθησε και εκτενές σχόλιο κατά του Ούντο Μπούλμαν και της Λ. Κατσέλη από αρθρογράφο των "Νέων".

Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγλη του Ζαππείου, φυσικά έχουν λάβει πρόσκληση συμμετοχής η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης. Σε μια συγκυρία όπου το ΚΙΝ.ΑΛΛ. απαντά στο προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτικές συγκλίσεις με τη φράση “να πάνε εκεί από όπου ήρθαν”, αναμένεται με ενδιαφέρον αφενός η παρουσία της Φ. Γεννηματά στην εκδήλωση. Αφετέρου εάν θα δώσει το “παρών” στην προσύνοδο του ΕΣΚ, όπου θα είναι Ο. Μπούλμαν και ο Αλ. Τσίπρας και που πραγματοποιείται μια μέρα μετά στο Σάλτσμπουργκ, πριν από τη σύνοδο κορυφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL