Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ωραιόκαστρο / Ωραιόκαστρο: Ρατσιστική επίθεση με ρόπαλα σε προσφυγόπουλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ωραιόκαστρο / Ωραιόκαστρο: Ρατσιστική επίθεση με ρόπαλα σε προσφυγόπουλα

Θεσσαλονίκη. Χτύπησαν πάλι τα φασιστοειδή του Ωραιοκάστρου. Όπως καταγγέλλει η ΜΚΟ «Άρσις» ομάδα περίπου δέκα ατόμων έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα έστησε ενέδρα και επιτέθηκε σε δύο ανήλικα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στον ξενώνα της στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με την καταγγελία τα δύο αγόρια, 17 χρόνων, ενώ επέστρεφαν το βράδυ της Πέμπτης στη δομή της Άρσις και βρίσκονταν σε απόσταση 150 μέτρων από αυτήν, μια ομάδα 8 - 10 ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες, τα προσέγγισε και άρχισαν να τους ρωτάνε επιθετικά «από πού είσαστε;».

Τα παιδιά απάντησαν ότι κατάγονται από το Πακιστάν και τα φασιστοειδή τους επιτέθηκαν με ρόπαλα. Το ένα κατάφερε και διέφυγε, ενώ το δεύτερο αγόρι δέχτηκε χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα. Το προσφυγόπουλο μεταφέρθηκε άμεσα σε νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά σύμφωνα με τους ανθρώπους της δομής φιλοξενίας είναι ιδιαίτερα ζορισμένο ψυχολογικά λόγω του περιστατικού.

Η ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ σύμφωνα με ανθρώπους της «Άρσις» πιθανώς η ίδια ομάδα τις προηγούμενες ημέρες χειρονομούσε εις βάρος άλλων παιδιών που επέστρεφαν στον ξενώνα.

Η συντονίστρια της δομής Ίριδα Πανδίρη δήλωσε πως «δεν υπάρχουν λόγια που να χωρούν τον αποτροπιασμό μας για τέτοιες πράξεις ρατσιστικού μίσους ή για τη θρασυδειλία που κρύβεται πίσω από μία επίθεση οκτώ - δέκα ατόμων με ρόπαλα σε δύο ανήλικα παιδιά. Αλλά θα επιλέξουμε για ακόμα μία φορά να μην εστιάσουμε σε αυτό.

Θα εστιάσουμε στα χαμόγελα που τόσα χρόνια μοιραστήκαμε με τους κατοίκους του Ωραιοκάστρου, στα είδη που δώρισαν για τα παιδιά μας, στις γιορτές στις οποίες όλοι μαζί συμμετείχαμε, στην αγάπη που μας έδειξαν. Σε όλους τους δασκάλους που τα αγκάλιασαν, σε όλους τους γείτονες που μας έκαναν να ελπίζουμε κάθε μέρα πιο δυνατά στο όραμα της Άρσις για έναν κόσμο όπου κάθε παιδί, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, χρώματος, θα απολαμβάνει όσα ένα παιδί χρειάζεται και δικαιούται».

Να θυμίσουμε ότι στο Ωραιόκαστρο υπήρξαν πολλές ρατσιστικές εκδηλώσεις από μερίδα γονέων και ακροδεξιών την περίοδο που τα προσφυγόπουλα άρχισαν να πηγαίνουν στα σχολεία. Επίσης ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης, που μέχρι σήμερα είναι στέλεχος της Ν.Δ., έχει καταδικαστεί σε οκτώ μήνες φυλάκιση διότι κρίθηκε ένοχος για δημόσια υποκίνηση βίας με τον αντιρατσιστικό νόμο.

Και αυτό διότι εμφανιζόταν σε βίντεο να προτρέπει κατοίκους που αντιδρούσαν σε λειτουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων να αναλάβουν δράση οι ίδιοι. Μάλιστα, όταν κάτοικος τον ρώτησε για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει νόμιμη παρέμβαση για να μη λειτουργήσει η δομή, απάντησε: «Νόμιμα δεν υπάρχει». Και όταν ο ίδιος κάτοικος του είπε: «Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια», ο δήμαρχος απάντησε «Μπράβο, αυτό το είπες εσύ, δεν το είπα εγώ»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL