Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
"Να πέσει οπωσδήποτε στο 12% από 16% η ασφαλιστική δαπάνη" / "Τσεκούρι" στις συντάξεις ζητάει ο ΣΕΒ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Να πέσει οπωσδήποτε στο 12% από 16% η ασφαλιστική δαπάνη" / "Τσεκούρι" στις συντάξεις ζητάει ο ΣΕΒ

Όσα δεν μπορεί να πει ευθαρσώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης τα λέει μια χαρά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, χωρίς ίχνος αμηχανίας (και βέβαια "λαϊκισμού"), με απόλυτη σαφήνεια...

Ο Θ. Φέσσας, πρόεδρος των βιομηχάνων, μιλώντας στο capital.gr μια μέρα πριν από τη ΔΕΘ και εν αναμονή των εξαγγελιών από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα για μια σειρά μέτρων που αφορούν την εργασία και την επαναφορά δικαιωμάτων που είχαν καταργηθεί από μνημονιακούς νόμους, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για παροχολογία και προεκλογικές σκοπιμότητες.

Ο πρόεδρος των βιομηχάνων τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ της περικοπής των συντάξεων από την 1.1.2019 σημειώνοντας ότι είναι διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό μέτρο. Με τη θέση αυτή έστειλε και σαφές σήμα στους "εταίρους" ενόψει των συζητήσεων που θα ξεκινήσουν μεθαύριο Δευτέρα. Συγκεκριμένα, ευθυγραμμιζόμενος και με την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση, τόνισε ότι "οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί δεν πρέπει να ακυρωθούν στον βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων, σε μια στιγμή που οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η 'έξοδος' της Ελλάδας από τα Μνημόνια".

Επίσης τάχθηκε κατά της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας υποστηρίζοντας την επικράτηση των συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης, ενώ υπερθεμάτισε για οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο Θ. Φέσσας υποστήριξε για το θέμα των συντάξεων ότι δεν ενδιαφέρει η εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών (που επιτρέπει την αναστολή του ήδη ψηφισθέντος μέτρου της περικοπής) υπογραμμίζονας: "Το μέτρο είναι διαρθρωτικό, όχι δημοσιονομικό, και πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν αντέχει η ελληνική οικονομία ασφαλιστική δαπάνη στο 16% του ΑΕΠ. Δεν γίνεται... Καλύτερα να καλυφθεί η απώλεια για όσους θα υποστούν τις περικοπές με μια έκτακτη ενίσχυση για όσους έχουν ανάγκη".

Στο σημείο αυτό δεν έκρυψε την ανησυχία του για την "πλειοδοσία παροχολογίας που ενδέχεται να προκαλέσει η έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας" εκφράζοντας την ευχή να κινηθεί σε λογικά επίπεδα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των κλαδικών συμβάσεων και στη διαδικασία επέκτασης που ξεκίνησε το υπουργείο Εργασίας μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας.

Οι επιχειρησιακές να υπερισχύουν των κλαδικών

"Εμείς λέμε", σημειώνει, "ότι η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση πρέπει να υπερισχύει των κλαδικών. Μέσα στην ίδια την επιχείρηση εργαζόμενοι και εργοδότες ξέρουν πολύ καλύτερα πόσο αντέχει η επιχείρηση να πληρώσει τους εργαζόμενους...

Αυτό που μας φοβίζει, και το λέμε έντονα, είναι η επεκτασιμότητα. Όπου αδιακρίτως ένας υπουργός, χωρίς να έχει καμία γνώση για τις ιδιομορφίες μιας επιχείρησης ή ενός κλάδου, διατάζει... επειδή π.χ. μια ομάδα εργαζομένων το απαιτεί, χωρίς είτε να είναι η πλειοψηφία είτε να τηρεί κάποιους κανόνες, να επεκταθεί μια συλλογική σύμβαση σε όλες ανεξαρτήτως τις επιχειρήσεις".

Ωστόσο διευκρινίζει ότι μέχρι στιγμής, παρά το επικοινωνιακό μπαράζ, δεν έχει δει "άκριτη επεκτασιμότητα, όπως γινόταν στο παρελθόν με τις αυθαίρετες αποφάσεις των υπουργών. Άρα συλλογικές διαπραγματεύσεις ελεύθερες ναι, αλλά η επεκτασιμότητα και μάλιστα η άκριτη επεκτασιμότητα, χωρίς την αρχή της πλειοψηφίας και όλα αυτά που προβλέπει ο νόμος... αυτό είναι το επικίνδυνο"!

Σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και το τι περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος, ο πρόεδρος των βιομηχάνων ανέφερε: "Να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να θίγει η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχείρησης", δηλαδή να μειωθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. "Είναι πραγματικά ασύλληπτο ότι ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα παίρνει το 40% ή το 50% του κόστους που έχει για την επιχείρηση" σημείωσε ο κ. Φέσσας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ιδιοτελή συμφέροντα

Τονίζοντας πως δεν προκαλεί έκπληξη η αντίθεση του ΣΕΒ στο ξήλωμα των αντεργατικών νόμων, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε "εξοργιστικό" το "να περιβάλλονται οι θέσεις αυτές με το επιχείρημα της 'ανάπτυξης' και της 'ανταγωνιστικότητας', όταν ξέρουμε πού οδήγησαν οι αντεργατικές μνημονιακές ρυθμίσεις. Ας είναι τουλάχιστον στον ΣΕΒ πιο ειλικρινείς όταν υπερασπίζονται τα ιδιοτελή τους συμφέροντα. Περιμένουμε, βέβαια, από τον κ. Μητσοτάκη να δηλώσει την ειλικρινή του συμπαράσταση στον ΣΕΒ και να εκφραστεί ακόμα μια φορά ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL