Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Αμερικανικό ενδιαφέρον για ενεργειακή συνεργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμερικανικό ενδιαφέρον για ενεργειακή συνεργασία

Θεσσαλονίκη. Την στήριξη των ΗΠΑ στους αγωγούς φυσικού αερίου του λεγόμενου "Νότιου Διαδρόμου" (TAP και ΤΑΝΑΡ) εξέφρασε χθες ο Αμερικανός υφυπουργός Ενέργειας Μακρ Μενέζες από το βήμα του "Southeast Europe Energy Forum", στη Θεσσαλονίκη.

Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ δεν έκρυψε και την αντίθεση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της αμερικανικής κυβέρνησης για έργα όπως ο North Stream II και ο Turkish Stream, τα οποία, όπως είπε, θα ενισχύσουν τον σχεδόν μονοπωλιακό ρόλο της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή. Από το ίδιο βήμα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιτ, επισήμανε την προοπτική να αναδειχθεί η Ελλάδα, και ειδικότερα η Βόρεια Ελλάδα, σε σημαντικό ενεργειακό σταυροδρόμι για την Ευρώπη και για την περιοχή της Μεσογείου. Θύμισε ότι πριν έξι εβδομάδες ο υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων των ΗΠΑ Φρανκ Φάνον, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, είπε ότι «η Ελλάδα είναι κρίσιμος ενεργειακός εταίρος των ΗΠΑ και πρωταθλήτρια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, βοηθώντας στην επίτευξη του κοινού μας στόχου για εμβάθυνση της ενεργειακής ασφάλειας, μέσω της διαφοροποίησης των διαδρομών, των πηγών και των προμηθειών της ενέργειας». Αναφέρθηκε, επίσης, στις προοπτικές που διανοίγονται στον πετρελαϊκό τομέα, μετά και την πρόσφατη έγκριση κοινής εξερεύνησης σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Κρήτη, από την ExxonMobil, την Τοtal και τα ΕΛΠΕ.

Πολύ σημαντικά πρότζεκτ

«Η Ελλάδα εργάζεται πάνω σε έργα που προσφέρουν πολύ σημαντική διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας στην περιοχή» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Μίλησε για τις προσπάθειες αναβάθμισης της ενεργειακής συνεργασίας με τις χώρες της Βαλκανικής, ώστε να καταστεί όλη η περιοχή ενεργειακός κόμβος, και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλα θα πάνε καλά με τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ και θα μπορούμε να τη λέμε "Βόρεια Μακεδονία», κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις κατασκευές αγωγών ενέργειας. «Δουλεύουμε πάνω στην ιδέα ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου, που θα συνδέει την Ελλάδα με την ΠΓΔΜ, τη Θεσσαλονίκη με τη Σκόπια, αναβαθμίζοντας τόσο τις σχέσεις μας όσο και την ενεργειακή τροφοδοσία για τις δύο γειτονικές χώρες και την ευρύτερη περιοχή", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Μίλησε, επίσης, για τον Διαδριατικό Αγωγό (ΤΑP), αλλά και στον αγωγό ΕASTMED, για τον οποίο υπενθύμισε ότι διασχίζει τη Μεσόγειο με στόχο κυρίως τη μεταφορά αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ διαμέσου της Ελλάδας, "ίσως και με την προσθήκη της Ελλάδας", αν οι σχετικές μελέτες που γίνονται αποδειχτούν -όπως είπε- καρποφόρες. Ως προς την πρόσφατη συμφωνία Exxomobil - Total - ΕΛΠΕ, για τις έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο κ. Σταθάκης, σημείωσε ότι αυτό "αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ, που θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση της Ελλάδας".

Τι συζητήθηκε στη πενταμερή συνάντηση

Στο μεταξύ σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πενταμερής συνάντηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο περιθώριο του συνεδρίου «Southeast Europe Energy Forum». Στη συνάντηση συμμετείχαν, πέρα από τον Γ. Σταθάκη και τον Αμερικανό υφυπουργό Ενέργειας, οι υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, της Σερβίας Aleksandar Antic και του Ισραήλ, Yuval Steinitz. Όπως διαπιστώθηκε, κοινοί στόχοι είναι η ανάδειξη των Βαλκανίων σε ενεργειακό κόμβο, η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας, η περαιτέρω διασύνδεση των υποδομών και η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, σε μια περιοχή που αποτελεί πύλη της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL