Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ. Τσίπρας: "Το Μάτι δεν θα ξεχαστεί" (Video)

ICON

«Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί» ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στους κατοίκους. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων για την αναγέννηση της περιοχής πρόσθεσε

«Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής δημοσιότητας των πρώτων ημερών. Είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί. Να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή», 

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τους κατοίκους για τους συλλόγους που έφτιαξαν για να συνδράμουν στην αποκατάσταση της περιοχής, παρά τη θλίψη τους.

Επιπλέον μίλησε για στρέβλωση ότι η περιοχή ανήκει σε δύο δήμους. Μια στρέβλωση που όπως είπε χρειάζεται να αντιμετωπιστεί θεσμικά αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δήμων και της Τ.Α.

"Θέλω να μου πείτε με ειλικρίνεια τι έχει ως τώρα γίνει και τι χρειάζεται ακόμα να γίνει" τόνισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους κατοίκους.

Αλ. Τσίπρας: "Το Μάτι δεν πωλείται, θα κερδίσουμε τη μάχη με την καταστροφή"

"Δύσκολη η μάχη" της αποκατάστασης που δίνεται υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο Μάτι. "Η εικόνα είναι μια εικόνα εργοταξίου. Τα προβλήματα παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Πρόσθεσε ότι "το μεγάλο στοίχημα δεν είναι μόνο η αποκατάσταση των ζημιών αλλά η αναγέννηση όλης της περιοχής. Ο στόχος είναι σε ένα χρόνο από τώρα η περιοχή να είναι πράσινη και πάλι με τα σπίτια αποκαταστημένα ωστόσο σημαντικό είναι να δώσουμε το μήνυμα ότι: «το Μάτι δεν πωλείται», «θα κερδίσουμε τη μάχη με την καταστροφή» η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων.

Συντάκτης: avgi.gr

 

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού μετά την επίσκεψη στο Μάτι

 

Είχα σήμερα μία πολύ ουσιαστική συζήτηση, ανοιχτή συζήτηση, με τα συντονιστικά των κατοίκων της πληγείσας περιοχής, τόσο στο Μάτι όσο και στον Νέο Βουτζά. Και νομίζω ότι όλοι μαζί έχουμε βάλει ένα στοίχημα και πρέπει αυτό το στοίχημα να το κερδίσουμε. Το στοίχημα της αναγέννησης αυτής της περιοχής. Αυτό είναι, αν θέλετε, μια ηθική υποχρέωση απέναντι στους δεκάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και σε αυτούς που με τις πληγές τους, παρά τις πληγές τους, δίνουν καθημερινά τον αγώνα για να μείνουν εδώ, για να μη φύγουν από τον τόπο τους και η Πολιτεία οφείλει και θα σταθεί δίπλα τους.

Όλες αυτές τις ημέρες, καθημερινά, χωρίς τη δική σας παρουσία, είναι τόσο ο υπουργός Υποδομών όσο και ο υπουργός Επικρατείας μαζί με τους πολίτες και δίνουν μια μάχη δύσκολη, πολλές φορές με τις αδυναμίες της ίδιας της Πολιτείας, γραφειοκρατικές δυσκολίες, ελλείψεις. Δίνουμε, όμως, τη μάχη. Πιστεύω ότι η εικόνα που υπάρχει σήμερα εδώ είναι μια εικόνα εργοταξίου, πολλά συνεργεία σε πολλά μέτωπα. Βεβαίως, οι ανάγκες και τα προβλήματα των κατοίκων παραμένουν και πρέπει να συνεχιστεί αυτή η μάχη για να αντιμετωπιστούν.

Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι μόνον η, όσο το δυνατόν, γρηγορότερη αποκατάσταση των σπιτιών που έχουν πληγεί και, βεβαίως, του φυσικού τοπίου, ώστε του χρόνου την άνοιξη να έχουμε μια πράσινη εικόνα και όχι μια καμένη εικόνα στην περιοχή. Και να έχουμε του χρόνου το καλοκαίρι όλα τα σπίτια αποκατεστημένα. Αλλά, θα έλεγα ότι και η μεγάλη μάχη είναι να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους, ενδεχομένως, θέλουν ή εποφθαλμιούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην τραγωδία ότι το Μάτι δεν πωλείται. Οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, οι πολίτες θα μείνουν εδώ και θα υπερασπιστούν τις περιουσίες τους και θα κερδίσουν τη μάχη με την καταστροφή. Και η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους.

 

Ολόκληρη η εισήγηση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη

Την πορεία υλοποίησης των έργων αποκατάστασης των ζημιών από την πυρκαγιά στο Μάτι συζήτησε με κατοίκους και εκπροσώπους συλλόγων της περιοχής κατά τη διάρκεια δίωρης σύσκεψης το πρωί της Τρίτης ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την εισήγησή του στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός σημείωσε:

“Θέλω να θυμίσω ότι δέχτηκα αντιπροσωπεία σας στο γραφείο μου στις 6 Αυγούστου και ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα, τα οποία καταθέσατε, μεταξύ άλλων, ήταν και το ζήτημα των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ποιότητας του αέρα που αναπνέετε και του εδάφους.

Πρέπει να σας πω ότι η κινητοποίηση που επιχειρήσαμε στο ζήτημα αυτό ήταν άμεση. Μετά από τέσσερις ημέρες ήρθαν τα συνεργεία εδώ και ξεκίνησαν τις μετρήσεις. Το κρίσιμο ζήτημα, όμως, από εδώ και στο εξής, είναι να δούμε πώς θα διασφαλίσουμε την παρουσία των ανθρώπων που μένουν εδώ μόνιμα. Διότι, εάν έχουμε έναν κοινό στόχο είναι να ξαναδώσουμε πνοή και ζωή στο Μάτι, δεδομένου ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τις ζωές που χάθηκαν. Αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποκαταστήσουμε τις πληγές, τις ζημιές. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις ομαλές συνθήκες της παραμονής των ανθρώπων που μένουν εδώ μόνιμα.

Η ενημέρωση που έχω, βεβαίως, από τα αρμόδια Υπουργεία, γιατί έχω καθημερινή ενημέρωση, είναι ότι γίνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού προσπάθειες με τα συνεργεία εδώ. Και γι’ αυτό και ήρθα να δω αν όντως ισχύει αυτό. Και, κυρίως, ήρθα για να ακούσω από εσάς ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και ποιοι είναι οι στόχοι στους οποίους όλοι πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας για να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γνωρίζω ότι έχει ολοκληρωθεί σχετικά έγκαιρα η διαδικασία των ελέγχων για τις ζημιές. Έχουν πάρει τα απογραφικά, με βάση τα οποία έγιναν και οι σχετικές αιτήσεις για τις αποζημιώσεις. Προχωρούν, το επόμενο διάστημα, οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων, η διαδικασία της απομάκρυνσης των υλικών αμιάντου, αυτών δηλαδή που είναι βλαβερά για τη δημόσια υγεία, το κόψιμο των δέντρων, η κορμοδέτηση και η μεταφορά τους για τη δημιουργία του υλικού εκείνου, το οποίο θα βοηθήσει και το έδαφος, προκειμένου να λειτουργήσει ως λίπασμα.

Μεγάλη έγνοια και αγωνία έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τις βροχές και πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα, που σε κάθε περίπτωση πυρκαγιών αντιμετωπίζονται σε περιοχές. Και νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση, πέραν από την αποκατάσταση μέσα από τις διαδικασίες που έχουν προβλεφθεί και που θα είναι ουσιαστικά χωρίς επιβάρυνση των ιδιοκτητών, πρέπει να δώσουμε έμφαση και στην αστυνόμευση στην περιοχή για να μπορέσουν οι μόνιμοι κάτοικοι να μείνουν με ασφάλεια στην περιοχή, ιδίως όταν θα αρχίσουν να φεύγουν τα φώτα της δημοσιότητα από εδώ.

Με δύο λόγια, εγώ δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες. Οι ειδικοί είναι εδώ για να σας δώσουν απαντήσεις στις λεπτομέρειες. Είμαι εδώ για να ακούσω. Είμαι εδώ, όμως, για να δώσω και ένα μήνυμα. Ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής αυτής δημοσιότητας των πρώτων ημερών. Είναι ένα στοίχημα για όλους μας. Είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί, είναι ένα στοίχημα να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή.

Βεβαίως, οφείλω να σας ομολογήσω ότι για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται η κινητοποίηση των ενεργών πολιτών, όλων εσάς που πήρατε στις πλάτες σας αυτήν την προσπάθεια, και εγώ θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο σε όλους σας, που παρά την πίκρα, τη θλίψη, φτιάξατε αυτούς τους συλλόγους και κινητοποιηθήκατε. Χρειάζεται,  όμως, και η συνεισφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτήν την προσπάθεια. Εδώ, οφείλω να ομολογήσω ότι έχουμε μία στρέβλωση. Έχουμε μία περιοχή, που η μισή ανήκει σε έναν δήμο και η άλλη μισή σε έναν άλλον δήμο. Βεβαίως, αυτή η στρέβλωση πρέπει να αντιμετωπιστεί θεσμικά, αλλά μέχρι να αντιμετωπιστεί χρειάζεται συνέργεια και συνεργασία ανάμεσα στις δύο δημοτικές αρχές και φυσικά στην Περιφέρεια.

Διότι, όσο και εάν οι ενεργοί πολίτες, αλλά και η κεντρική πολιτεία, η κυβέρνηση, παρεμβαίνει σε μία κατεύθυνση,  νομίζω ότι ο ρόλος των δήμων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αναντικατάστατος.

Δεν θέλω να πω περισσότερα. Μου είχατε θέσει μία σειρά από αιτήματα στις 6 Αυγούστου και θέλω να μου πείτε, με ειλικρίνεια, ποια από αυτά προχωράνε, ποια δεν προχωράνε, πού είστε ικανοποιημένοι και πού δεν είστε ικανοποιημένοι.

Διότι, επαναλαμβάνω, εδώ εγώ δεν ήρθα ούτε για να δημιουργήσω εντυπώσεις. Μάχη δίνουμε και πρέπει να τη δώσουμε μαζί αυτήν τη μάχη”.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Επτά μήνες κυβέρνηση Μητσοτάκη: Γκέλες παντού

Επτά μήνες μετά τις εκλογές, η ελληνική πραγματικότητα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη διαμορφώνεται ως εξής: Στο προσφυγικό, υπάρχει πλήρης απώλεια ελέγχου. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να θέσει στοιχειώδεις στόχους και να τους υλοποιήσει και έχει μετατραπεί σε ουρά των τοπικών της ακροδεξιών παραγόντων....

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις