Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
"Πακέτο Τσίπρα" για στήριξη όσων πλήρωσαν την κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πακέτο Τσίπρα" για στήριξη όσων πλήρωσαν την κρίση

Ταξικό πρόσημο υπέρ των κοινωνικών στρωμάτων που επλήγησαν από τα Μνημόνια βάζει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση στην πολιτική της. Αμέσως μετά την έξοδο της Ελλάδα από τα Μνημόνια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει πολιτικές παρεμβάσεις με τις οποίες θα στηρίξει τα χαμηλά αλλά και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα.

“Μπορούμε πλέον να μεριμνούμε περισσότερο για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που σήκωσε στις δικές της πλάτες το βάρος της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και της παραμονής στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης”, είπε στο υπουργικό συμβούλιο.

Κερδίζουν μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι

Από την πολιτική αυτή, σύμφωνα με το Μαξίμου, θα ωφεληθούν συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις: οι μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ο πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εκφράσει το 80% του λαού που σήκωσε “δυσανάλογο βάρος”.

Αυτές οι κοινωνικές κατηγορίες με όσα θα δεσμευτεί ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα γνωρίσουν ελάφρυνση των βαρών τους πάντα μέσα στο υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο και “με σεβασμό στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές μας”.

Η στήριξη αυτών των κοινωνικών ομάδων είναι το σημείο τομής ανάμεσα στην αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη και την αντίληψη της Ν.Δ. Στην αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, η στήριξη αυτών των κοινωνικών ομάδων είναι προϋπόθεση για να υπάρξει ανάπτυξη και αύξηση της κατανάλωσης. Αντίθετα, για τη νεοφιλελεύθερη Ν.Δ. η στήριξη αυτών των κοινωνικών ομάδων θα είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης της οικονομίας.

Την ίδια ώρα που η Ν.Δ. “υπόσχεται” συνέχιση της λιτότητας στα πλατιά κοινωνικά στρώματα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη ΔΕΘ, όπου θα υλοποιήσει την πολιτική αναδιανομής και ανακούφισης των μνημονιακών πληγών. Χθες ο Αλ. Τσίπρας, συνεχίζοντας μια καλή παράδοση που έχει δημιουργήσει, ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκε με τους κοινωνικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος. Ουσιαστικά έβαλε την προτελευταία σημείωση για όσα θα ανακοινώσει το Σάββατο και την Κυριακή στη ΔΕΘ - απομένουν τα τελευταία σημειώματα από τα υπουργεία.

Οι παρεμβάσεις της κυβερνητικής πολιτικής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι σε τρεις κατευθύνσεις:

1) ανάκτηση της εργασίας,

2) φιλοεπενδυτικό κλίμα,

3) νέο κοινωνικό κράτος.

Στήριξη της εργασίας

Η ανασυγκρότηση της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα θα προκύψει από:

*Την αύξηση του κατώτατου μισθού. Στην κυβέρνηση έχουν μελετήσει το πορτογαλικό μοντέλο της σταδιακής ανά εξάμηνο αύξησης στα 751 ευρώ. Αυτή η πρόταση φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνους σημαντικούς κοινωνικούς εταίρους, όπως τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια. Η εξέλιξη αυτή έχει υποχρεώσει ήδη τη Ν.Δ. σε πολιτική υποχώρηση, καθώς πλέον το κόμμα που ψήφισε την καταβαράθρωση του κατώτατου μισθού το 2011 αποδέχεται “λελογισμένη” αύξηση ύστερα από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

*Την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Ο Αλ. Τσίπρας την ανακοίνωσε ήδη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι έσπευσε ασθμαίνων να την υιοθετήσει και ο Κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή...

*Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ήδη επεκτάθηκαν οι πρώτες τέσσερις κλαδικές συμβάσεις εργασίας (σε γραφεία ταξιδίων και τουρισμού, ναυτιλιακές επιχειρήσεις, πρακτορικές επιχειρήσεις, ποντοπόρα φορτηγά πλοία).

*Τη συνέχιση των πολιτικών μείωσης της ανεργίας και αύξησης της πλήρους απασχόλησης.

Υπογραμμίζεται ότι σε αυτά υπάρχει αποδοχή και εργοδοτικών οργανώσεων. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε ότι η στάση των Επιμελητηρίων για την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και για την κατάργηση του υποκατώτατου και την αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι “θετική, θετικότατη”. Αυτό που ζητάει είναι “να δούμε το μη μισθολογικό κόστος, τις ασφαλιστικές εισφορές”.

Φιλοεπενδυτικό κλίμα και ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο

Σε ό,τι αφορά το φιλοεπενδυτικό κλίμα, ο πρωθυπουργός εστιάζει κυρίως στη διοικητική αποτελεσματικότητα, την καταπολέμηση των εστιών διαφθοράς στον διοικητικό μηχανισμό και τη συνέχιση σειράς μεταρρυθμίσεων (Κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, περιουσιολόγιο, ψηφιοποίηση δημόσιας διοίκησης, απλοποίηση διαδικασιών για ίδρυση νέων επιχειρήσεων, αντιμετώπιση κόκκινων δανείων, επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, εμπέδωση αρχών διαφάνειας στα δημόσια έργα και τις προμήθειες).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται στη ΔΕΘ να αναφερθεί:

*Στην κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ (έως και 30%).

*Στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (έως και 15%).

*Στη μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 2019 σε επιχειρήσεις (από 29% σε 26%) και του κατώτατου συντελεστή σε φυσικά πρόσωπα (από 22% σε 20%).

*Στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (είναι περίπου 2,7 δισ. ευρώ).

*Στη σταδιακή άρση των capital control σε δύο φάσεις.

Ακόμη ο πρωθυπουργός έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα υπάρξει ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, απόφαση που θα διευκολύνει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις.

Νέο κοινωνικό κράτος

Ειδικό “πακέτο” πολιτικών θα υπάρξει για την οικοδόμηση του νέου κοινωνικού κράτους. Ο πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι “να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όλους, ανεξαρτήτως των οικονομικών τους δυνατοτήτων”. Οι παρεμβάσεις αφορούν κοινωνική ασφάλιση, υγεία, πρόνοια, παιδεία.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ρυθμίσεις για την ανακοπή της ανθρωπιστικής κρίσης (όπως η ελεύθερη πρόσβαση στους ανασφάλιστους, ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων, η ενίσχυση υποδομών και προσωπικού, η δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας με οικογενειακούς γιατρούς, η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και η στήριξη της επιστημονικής έρευνας).

Προϋπολογισμός χωρίς περικοπή συντάξεων

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη ΔΕΘ θα αποτελέσει το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων το 2019. Η κυβέρνηση πέτυχε με την ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος να έχει η Ελλάδα για πρώτη φορά πλεονασματικό σύστημα. Και ήδη κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, έχει δηλώσει ότι ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα έχει ξεκαθαρίσει έως τα τέλη Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL