Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Τρία μεγάλα στοιχήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρία μεγάλα στοιχήματα

Λίγες ημέρες μετά το τέλος των προγραμμάτων και μια εβδομάδα πριν από τη ΔΕΘ, τα μεγάλα στοιχήματα για την κυβέρνηση αλλά και το κόμμα της Αριστεράς είναι πια καθαρά.

Το πρώτο στοίχημα είναι η ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Τα μέτρα είναι ήδη γνωστά και θα ανακοινωθούν με λεπτομέρειες στη ΔΕΘ. Ο κυβερνητικός προσανατολισμός επιδιώκει να συνδέσει την επιτάχυνση της ανάπτυξης με άμεσα μέτρα για τη στήριξη και την ανακούφιση της κοινωνίας.

Το δεύτερο στοίχημα είναι πολιτικό. Η κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφή τον οδικό της χάρτη στην μετά τα Μνημόνια εποχή και να τον παρουσιάσει σε αντιπαράθεση με τον οδικό χάρτη του Κ. Μητσοτάκη. Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να θέλει να αποπροσανατολίσει αυτή τη συζήτηση. Γιατί αν πέτυχε κάτι η οικονομική και κοινωνική καταστροφή του τόπου το 2010-2014, ήταν να απογυμνώσει και να απομυθοποιήσει τη βασική ιδέα που υπερήφανα εκπροσωπεί σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης: την αποδυνάμωση των ήδη αδύναμων ως εργαλείο ανάπτυξης. Έτσι, η κυβέρνηση θα συναντήσει πολλά εμπόδια στην προσπάθειά της να συζητηθούν θέματα ουσίας: κατασκευασμένες ειδήσεις, μακεδονομάχους, και εμφυλιοπολεμικό λαϊκισμό.

Τέλος, το τρίτο στοίχημα είναι η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως αριστερού κόμματος πολιτικής και αρχών. Η κατανίκηση της εσωστρέφειας, η πολιτική και οργανωτική του ανασυγκρότηση, η αναβάθμιση των πολιτικών λειτουργιών και της δράσης του, η ανανέωση του στελεχικού του δυναμικού.

Έχει έρθει η στιγμή που η Αριστερά πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά, σε όλα τα επίπεδα. Εξαντλώντας κάθε περιθώριο δράσης και πρωτοβουλιών. Αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τις καινούργιες συνθήκες, καθώς και τις όποιες εσωτερικές της αδυναμίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL