Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Στο υπουργικό συμβούλιο το στίγμα από τον Αλ. Τσίπρα / Το προοδευτικό σχέδιο και η διεύρυνση της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο υπουργικό συμβούλιο το στίγμα από τον Αλ. Τσίπρα / Το προοδευτικό σχέδιο και η διεύρυνση της κυβέρνησης

Με τον ανασχηματισμό να έχει συντελεστεί και τον κρίσιμο κόμβο της ΔΕΘ να απέχει μια εβδομάδα, η κυβέρνηση προσηλώνεται στο σχέδιο που θα υλοποιήσει στη μεταμνημονιακή εποχή.

Η αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης αξιολογείται από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη ως πρωτοβουλία ενισχυτική του σήματος “επανεκκίνησης” στη νέα περίοδο απαιτητικών συνθηκών και αυξημένων καθηκόντων, με το ζήτημα της διεύρυνσης να θεωρείται απαραίτητο ως προς τον στρατηγικό στόχο της διαμόρφωσης ενός πλατιού προοδευτικού μετώπου.

Τα δεδομένα και οι απαιτήσεις στη νέα εποχή -η έναρξη της οποίας συμπίπτει χρονικά με ένα έτος πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων- εξηγούν και την κίνηση της διπλής διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά και προς τον χώρο της Κεντροδεξιάς που αποστασιοποιείται από τη σημερινή Ν.Δ. και επιθυμεί να αυτοπροσδιορίζεται σε ένα προοδευτικό μέτωπο. Μια κίνηση η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενδεικτικές της έκδηλης ανησυχίας τους για τη διεύρυνση της κοινωνικής απήχησης που εκφράζει η κυβέρνηση.

Κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραβλέπουν τις διαφορετικές καταβολές και αφετηρίες με πρόσωπα που προσέγγισαν το όραμα της κυβέρνησης και εντάχθηκαν στο υπουργικό σχήμα. Επισημαίνουν όμως παράλληλα τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο κοινωνίας, αλλά και πολιτικά, και υπογραμμίζουν ότι οι συζητήσεις για πλατύ προοδευτικό μέτωπο, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν χάνει τον προσανατολισμό του, είναι ευρύτερη από τα πρόσωπα.

Σε αυτό το πλαίσιο η στοχευμένη διεύρυνση (Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά) που συντελέστηκε με τον ανασχηματισμό αντικατοπτρίζει την πολιτική έκφραση μιας ευρύτερης βάσης, αποδομώντας ταυτόχρονα τη “γραμμή” που προσπαθούν να “χτίσουν” τόσο η Ν.Δ. αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και ΜΜΕ περί πολιτικής και κοινωνικής απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Στήριξη μεσαίων και αδύναμων στρωμάτων

Υπό το παραπάνω πρίσμα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην αυριανή πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ήδη ο πρωθυπουργός στις πρώτες δημόσιες παρεμβάσεις του μετά την έξοδο από το Μνημόνιο έχει δώσει το στίγμα των προτεραιοτήτων μιλώντας πολύ συγκεκριμένα για το στοίχημα της εργασίας, αλλά και της ανακούφισης από φορολογικά βάρη. Κάτι που η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί ασθμαίνοντας να απαξιώσει υποβαθμίζοντας ως “παροχολογία” τη στήριξη μεσαίων και πιο αδύναμων στρωμάτων που σήκωσαν το βάρος της κρίσης που προκάλεσαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή όμως αποκρύπτει τις θέσεις της για τέτοια μείζονα προγραμματικά ζητήματα. Υπ' αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση ήδη καλεί σε προοδευτική συσπείρωση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών απέναντι στην προσπάθεια συντηρητικής παλινόρθωσης και των “κρυφών” ή ομολογημένων εγχώριων Μνημονίων που επαγγέλλεται.

Με την έξοδο από τα Μνημόνια να αποτελεί την υλοποίηση της μεγάλης δέσμευσης που είχαν αναλάβει απέναντι στον λαό, κυβέρνηση και κόμμα εκτιμούν ότι ο καθοριστικός παράγοντας στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες είναι η έναρξη υλοποίησης ενός συνολικού σχεδίου που θα απαντά στις μεγάλες ανάγκες της πλειονότητας των πολιτών, στον αντίποδα της προγραμματικής ένδειας που επιδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL