Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Μεταξύ 35ου - 70ού χλμ. Αθηνών - Σουνίου / Aπό το παραλιακό μέτωπο οι πρώτες κατεδαφίσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεταξύ 35ου - 70ού χλμ. Αθηνών - Σουνίου / Aπό το παραλιακό μέτωπο οι πρώτες κατεδαφίσεις

Από το παραλιακό μέτωπο Αθηνών - Σουνίου μεταξύ 35ου και 70ού χλμ. ξεκινά η εφαρμογή της νομιμότητας έπειτα από δεκαετίες με την κατεδάφιση αυθαιρέτων, καθώς χθες προκηρύχθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο πρώτος διαγωνισμός για την ανάθεση εργολαβίας κατεδάφισης 20 κατασκευών.

Το αντικείμενο του έργου είναι η εκτέλεση τελεσίδικων αποφάσεων - πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων περιφράξεων, κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις κατεδάφισης που εστάλησαν από τα κατά τόπους δασαρχεία, κτηματικές και την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Επίσης περιλαμβάνει και "τη μεταφορά διά ξηράς και τη διάθεση των προϊόντων κατεδαφίσεων σε ειδικά αδειοδοτημένους χώρους και με κατάλληλα για τον σκοπό αυτόν μεταφορικά μέσα καθώς και η πλήρης και κατάλληλη αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην προτέρα κατάσταση στην περιοχή των εργασιών κατεδάφισης".

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία να υποβάλουν προσφορές μέχρι το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης, 29 Αυγούστου. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 167.000 ευρώ και η εργολαβία θα δοθεί με απευθείας ανάθεση, όπως προβλέπει το πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο για την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων 3.200 κραυγαλέων περιπτώσεων αυθαιρέτων στην Αττική, τα οποία εμποδίζουν την πρόσβαση στην ακτή, βρίσκονται σε καμένα δάση και δασικές εκτάσεις, άρα αναδασωτέες περιοχές, σε οριοθετημένα ρέματα ή έχουν κριθεί επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτίσματα.

Όπως ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΝ, για την πρώτη φουρνιά κατεδαφίσεων έχουν επιλεγεί 208 κτίσματα και κοινοποιούνται ειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες, στις οποίες διατυπώνεται ρητά ότι επίκειται η κατεδάφιση αμέσως μετά την παρέλευση 30 ημερών από την επίδοση της κοινοποίησης. Ειδικότερα πρόκειται για αυθαίρετα σε πολλαπλώς προστατευόμενες περιοχές τα οποία κατανέμονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ως εξής:

* 15 κατασκευές σε εθνικούς δρυμούς (στην Αττική έχουμε τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου και του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, που επιπρόσθετα διαθέτει και προστατευτικό Προεδρικό Διάταγμα),

*105 κατασκευές σε δασικές εκτάσεις σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πάρνηθα, Πεντέλη και Μέγαρα,

* 20 κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών - Σουνίου,

* 35 κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο Μεγάρων,

* 17 κατασκευές στον υγροβιότοπο Βουρκάρι στα Μέγαρα, ο οποίος διαθέτει και αυτός Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας,

* 16 τουριστικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις εστίασης που βρίσκονται σε παραλίες και αιγιαλούς ανά την Αττική.

Το ΥΠΕΝ προαναγγέλλει και την προκήρυξη του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, για την κατεδάφιση 300-400 κτισμάτων, σημειώνει δε ότι "καταγράφεται σημαντική πρόοδος στην επιτάχυνση των ελέγχων από τις υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στην υπόλοιπη χώρα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL