Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Η μάχη της επόμενης ημέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μάχη της επόμενης ημέρας

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την ψήφο των πολιτών με τη δέσμευση να υλοποιήσει τη συμφωνία που η απερχόμενη κυβέρνηση είχε υπογράψει έναν μήνα πριν με τους δανειστές, να κλείσει τον κύκλο των Μνημονίων και να αποσπάσει ένα σύνολο ρυθμίσεων που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος της χώρας.

Ακολούθησε μια δύσκολη τριετία. Με την κοινωνία κατάκοπη από τέσσερα χρόνια εξοντωτικής λιτότητας. Με την οικονομία κατεστραμμένη από τα δύο Μνημόνια της περιόδου 2010 - 2014. Με την αντιπολίτευση, τη διαπλοκή και τα συστημικά ΜΜΕ να επιδίδονται σε έναν ακατάπαυστο, βρόμικο πόλεμο.

Παρ' όλα αυτά, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε. Η κυβέρνηση υλοποίησε τη δέσμευσή της. Ένας κύκλος έκλεισε και μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει.

Στη νέα αυτή εποχή η χώρα δεν είναι απαλλαγμένη από δεσμεύσεις. Είναι όμως απαλλαγμένη από τη υποχρέωση να υλοποιεί αναγκαστικά μέτρα. Κατά συνέπεια η πρωτοβουλία κινήσεων επανέρχεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια της κυβέρνησης -και μάλιστα με την οικονομία να υπερκαλύπτει τους στόχους. Το ζητούμενο τώρα είναι να σταθεί στα πόδια της η κοινωνία.

Η μάχη της επόμενης ημέρας θα δοθεί για να μπει η χώρα σε μια τροχιά παραγωγικής ανασυγκρότησης με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο. Οι δυνάμεις του παλιού καθεστώτος δεν θα σταματήσουν φυσικά τον πόλεμο.

Όμως η Αριστερά έχει πια την ιστορική δυνατότητα να οικοδομήσει στέρεες κοινωνικές συμμαχίες στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος για το μέλλον του τόπου. Και να επιβάλει ένα νέο υπόδειγμα επάρκειας, αποτελεσματικότητας, κοινωνικής ευαισθησίας και πολιτικού ήθους, που το παλιό πολιτικό κατεστημένο δεν είναι πλέον σε θέση να παρουσιάσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL