Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Αισιοδοξία των ευρωπαϊκών θεσμών για την επόμενη μέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αισιοδοξία των ευρωπαϊκών θεσμών για την επόμενη μέρα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. ΧΡ. ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος και την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια χαιρέτισαν χθες οι Βρυξέλλες, εκφράζοντας συνολική ικανοποίηση για τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, σύσσωμοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δήλωσαν αισιοδοξία για την επόμενη μέρα επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα επιστρέφει μεν στην ομαλότητα της Ευρωζώνης, ωστόσο η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων κρίνεται απαραίτητη.

Το τέλος του προγράμματος σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική και ιστορική στιγμή για όλους και κυρίως για τον ελληνικό λαό, τόνισε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες από Βρυξέλλες, με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος σταθερότητας του ESM. “Έπειτα από δύσκολα και επώδυνα τρία προγράμματα σταθερότητας που διαδέχθηκαν το ένα το άλλο, η Ελλάδα μπορεί επιτέλους να γυρίσει σελίδα" επισήμανε ο Π. Μοσκοβισί.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, ο Γάλλος επίτροπος επανέλαβε ότι από σήμερα η Ελλάδα μπαίνει στο καθεστώς της “ενισχυμένης εποπτείας”, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα είναι “πολύ ελαφρότερο” από ένα πρόγραμμα στήριξης και η χώρα θα είναι “ελεύθερη” να χαράξει τη δική της οικονομική πολιτική. Όπως ανακοίνωσε, την εβδομάδα της 10ης Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας και δεσμεύτηκε πως η Επιτροπή θα φροντίσει να εφαρμοστεί με «ομαλό» τρόπο με τέσσερις αποστολές τον χρόνο -δυο εκ των οποίων θα συμπίπτουν με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο- και σεβόμενη την «ακεραιότητα και την κυριαρχία» της Ελλάδας.

Χωρίς τρόικα

«Δεν θα υπάρχει πια η τρόικα, δεν θα υπάρχει τίποτα παρόμοιο, ποιοτικά η διαφορά θα είναι μεγάλη», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα επιβληθεί κανένα νέο μέτρο».

Ερωτηθείς σχετικά με την εφαρμογή ή όχι του μέτρου για τις περικοπές των συντάξεων, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται. Ωστόσο, δεν “έκλεισε” το ζήτημα, επισημαίνοντας πως, σε κάθε περίπτωση, το δημοσιονομικό περιθώριο ή μη της Ελλάδας θα εξεταστεί πλέον στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου με την αξιολόγηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

"Για πρώτη φορά ξανά στα πόδια της"

“Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα του ESM χωρίς επιπλέον προγράμματα διάσωσης, καθώς για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της” δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Εurogroup Mάριο Σεντένο, ο οποίος είχε μάλιστα χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να τον συγχαρεί για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. “Όχι άλλα προαπαιτούμενα αλλά και όχι νέες εκταμιεύσεις. Η Ελλάδα ξανακέρδισε τον έλεγχο για τον οποίο αγωνίστηκε” είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι “μαζί με τον έλεγχο, έρχεται και η ευθύνη”. “Οι Έλληνες πληρώσανε σαφώς για τις κακές πολιτικές του παρελθόντος και ενδεχόμενη επιστροφή σε αυτές θα ήταν ένα κακό λάθος”.

"Μέρα γιορτής"

Για «μέρα γιορτής» έκανε λόγο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα του ΕSM και θα επανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία. «Πριν από οκτώ χρόνια η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Η Ελλάδα είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχασε την πρόσβαση στις αγορές. Έκτοτε η ελληνική οικονομία, ο ελληνικός λαός δούλεψαν πολύ σκληρά για να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα, να εκσυγχρονίσουν την οικονομία και να δημιουργήσουν ξανά ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν προκειμένου η ελληνική οικονομία να γίνει μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της. Ο ESM θα είναι ένας μακροχρόνιος εταίρος της Ελλάδας. Έχουμε συμφέρον να τα πάει καλά στο μέλλον η ελληνική οικονομία» κατέληξε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Το έλλειμμα από 15,1% το 2009 έγινε πλεόνασμα 0,8%

*Η ύφεση από 5,5% το 2010 έχει μετατραπεί σε ανάπτυξη 1,7% το 2017 και υπολογίζεται να φτάσει το 2,3% το 2019

*Η ανεργία από 27,5% τον Ιούλιο 2013 στο 19,5% τον Μάιο 2018

*Το 10ετές ομόλογο, από 36,2% το 2012, για πρώτη φορά από το 2006 κάτω από το 4%

Ειδικότερα, τόσο η Επιτροπή όσο και ο ESM δημοσίευσαν χθες στοιχεία που δείχνουν σε “αριθμούς” την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, το δημόσιο έλλειμμα από 15,1% το 2009 έγινε πλεόνασμα 0,8% το 2017, η ύφεση που άγγιξε το 5,5% το 2010 έχει μετατραπεί σε ανάπτυξη 1,4% το 2017 ( η οποία προβλέπεται να φτάσει το 1,9% το 2018 και το 2,3% το 2019), η ανεργία από 27,5% τον Ιούλιο του 2013, μειώθηκε στο 19,5% τον Μάιο του 2018, ενώ το 10ετές ομόλογο, που είχε σκαρφαλώσει στο 36,2% το 2012, έπεσε για πρώτη φορά από το 2006 κάτω από το 4% στα τέλη του 2017.

Συγχαρητήρια Τουσκ, Ντομπρόβσκις

“Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τους πολίτες της για την έξοδο από το πρόγραμμα σταθερότητας! Υποστηριζόμενη από τους Ευρωπαίους εταίρους, η Ελλάδα πραγματοποίησε μια βαθιά μεταμόρφωση του κράτους και της οικονομίας της. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να χτίσει πάνω σε αυτό το επίτευγμα, εμμένοντας σε υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές” έγραψε στο Τwitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προχώρησε σε ανάρτηση στα ελληνικά: “Τα καταφέρατε! Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στον λαό της για τον τερματισμό του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής. Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κερδίσατε το αύριο”.

Γιούνκερ: Σημαντική στιγμή για Ελλάδα - Ευρώπη

Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε πως “η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη”, υπενθυμίζοντας τους προσωπικούς του “αγώνες” για να παραμείνει η Ελλάδα στον “πυρήνα της Ευρώπης”. “Καθώς ο ελληνικός λαός ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στη μακραίωνη ιστορία του, θα βρίσκει πάντοτε σε μένα έναν σύμμαχο, εταίρο και φίλο” κατέληξε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL