Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Νέα εποχή, νέα καθήκοντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα εποχή, νέα καθήκοντα

Όταν τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση της Αριστεράς αναλάμβανε τη διακυβέρνηση, γνώριζε ότι Σαμαράς και Βενιζέλος (μαζί με τμήματα της ευρωπαϊκής Δεξιάς) είχαν σχεδιάσει αριστερή παρένθεση -δεν είναι τυχαίο ότι δεν παρέδωσαν ποτέ, ούτε ότι κάποιοι έσπευσαν να πάρουν δημόσια έγγραφα και στικάκια στο σπίτι τους...

Τριάμισι χρόνια μετά, μέσα από επώδυνους συμβιβασμούς, η Αριστερά απέδειξε πως μπορούσε να πετύχει εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν. Βγάζει τη χώρα από τα Μνημόνια έχοντας προχωρήσει μάλιστα μια σειρά μεταρρυθμίσεις από αυτές που ο συνασπισμός Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, αυτοί που είχαν οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία, δεν είχαν ούτε καν ακουμπήσει. Λογικό, τόσο που το κατανόησαν και οι Ευρωπαίοι εταίροι: το πελατειακό σύστημα διαπλοκής δεν ήταν δυνατόν να μεταρρυθμιστεί από τον πολιτικό του βραχίονα.

Σήμερα, μια μέρα μετά την έξοδο που αναγνώρισε ακόμα και η ευρωπαϊκή Δεξιά, αφήνοντας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σε ρόλο μνηστήρων ενός μίζερου παρελθόντος, η κυβέρνηση της Αριστεράς καλείται να αποδείξει ότι είναι η ηγεμονική δύναμη που μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή της κοινωνίας. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο και η ανάδειξη υγιών κοινωνικών δυνάμεων είναι ο μόνος δρόμος για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της ως πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και γέφυρα προς την Ασία μιας Ευρώπης που αναζητεί τον βηματισμό της απέναντι στις νεοφιλελεύθερες εμμονές και τα φαντάσματα μιας επιθετικής Ακροδεξιάς που σηκώνει κεφάλι.

Ο αγώνας, όπως πάντα, θα διεξαχθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και απαιτεί την αφύπνιση ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων για τη διαμόρφωση του προοδευτικού μετώπου που θα βάλει τις βάσεις για μια Ελλάδα και μια Ευρώπη των πολλών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL