Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Το επόμενο βήμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το επόμενο βήμα

Θα ξημερώσει μια άλλη μέρα στις 21 Αυγούστου για την Ελλάδα; Για την καθημερινότητα του καθενός από μας η πρώτη απάντηση είναι όχι. Ούτε θα βρει κάθε άνεργος δουλειά, ούτε θα πάψουμε να μετράμε αν μας φτάνουν τα χρήματα μέχρι το τέλος του μήνα, ούτε θα σπεύσουν να γυρίσουν οι νέοι που έψαξαν την τύχη τους σε άλλες χώρες, ούτε βέβαια θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς με τα μελτέμια του Αυγούστου να συνεχίζονται.

Αλλά η 21η Αυγούστου δεν θα είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Μετά από οκτώ και πλέον χρόνια Μνημονίων, η Ελλάδα θα πάψει να είναι μια χώρα υπό σκληρή επιτήρηση. Βλέπετε, το τρίτο Μνημόνιο τελειώνει, σε αντίθεση με το πρώτο και το δεύτερο. Φυσικά στη μεταμνημονιακή εποχή η χώρα θα υπόκειται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φυσικά θα υποβάλλει το σχέδιο προϋπολογισμού της στην Κομισιόν, όπως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, και θα δέχεται παρατηρήσεις.

Πλην όμως δεν θα αποφασίζουν τα γκρίζα κοστούμια των τροϊκανών ακόμη και για το στάτους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ενίοτε υπό την πίεση των συμφερόντων των αυτοαποκαλούμενων “αρίστων”. Η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας θα μπορεί να αποφασίζει ποιες είναι οι προτεραιότητές της. Θα μπορεί να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο για την ανάπτυξη, με βάση της ανάγκες της χώρας - και όχι αποκλειστικά την πίεση των δανειστών να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Εύκολος δεν θα είναι ο νέος δρόμος. Χρειάζεται στιβαρό σχέδιο και πολλή δουλειά για να ανακτήσουν οι πολλοί χαμένοι των Μνημονίων τα όσα έχασαν, για να ανακτήσει η χώρα την αξιοπρέπειά της και την αισιοδοξία της. Η κυβέρνηση έκανε τα πρώτα βήματα και είναι έτοιμη για τα επόμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL