Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Το ξεκίνημα μιας νέας εποχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ξεκίνημα μιας νέας εποχής

Μία και σήμερα λοιπόν για την ημερομηνία που μέλλει να αναδειχθεί σε ιστορικό ορόσημο όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και την ίδια την Ευρώπη. Η 20ή Αυγούστου σηματοδοτεί και επίσημα το τέλος της οκταετούς περιόδου των Μνημονίων, της χρεοκοπίας, της ακραίας νεοφιλελεύθερης προσαρμογής, ανοίγοντας, έτσι, ένα νέο κεφάλαιο, μια νέα εποχή για την Ελλάδα και την κοινωνική πλειονότητα.

Μια καινούργια πορεία ξεκινάει, απαλλαγμένη από την ασφυκτική επιτροπεία των θεσμών, με ανάκτηση της κυριαρχίας και της ελευθερίας στη χάραξη και την άσκηση της πολιτικής. Στο τιμόνι, μια κυβέρνηση η οποία, μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες, οικονομικά πραξικοπήματα, εκβιασμούς και απειλές, κατάφερε να σταθεί όρθια. Και όχι μόνο δεν έγινε μια αριστερή παρένθεση, όπως υπολόγιζαν η Ν.Δ. και οι πιο ακραίοι των Ευρωπαίων, αλλά κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα έξω από τον εφιάλτη των Μνημονίων,και μάλιστα με την κοινωνία όρθια.

Με σεμνότητα και αποφασιστικότητα

Το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του είναι το τέλος των Μνημονίων, η οικονομική ανάκαμψη, η ανάπτυξη και η θετική πορεία της οικονομίας να έχουν υλικό αποτύπωμα στην κοινωνία. Η παραγωγική ανασυγκρότηση, δηλαδή, να έχει αντίκρισμα στη μεγάλη πλειονότητα που βρέθηκε στο περιθώριο όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. "Τελειώσαμε με το Μνημόνιο, τώρα να θέσουμε τις βάσεις για το τέλος της κρίσης" λένε κυβερνητικά στελέχη, δίνοντας το στίγμα του σχεδιασμού της Αθήνας για την επόμενη ημέρα. Το λάκτισμα για τη μεταμνημονιακή εποχή θα δώσει ο πρωθυπουργός την Τρίτη, χωρίς υπερβολές και "φιέστες", αλλά με σεμνότητα, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το "φόντο" όπου θα πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση της εξόδου θα δίνει το στίγμα για το αύριο.

Στη Θεσσαλονίκη χωρίς Μνημόνια

Ο επόμενος κρίσιμος κόμβος για την κυβέρνηση δεν είναι άλλος από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου. Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες, που θα αποτυπώνουν τους σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας στη χάραξη πολιτικής και στην οικονομία. Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Αλ. Τσίπρας θα έχουν σαφές και καθαρό κοινωνικό και προοδευτικό στίγμα. Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, μάλιστα, έλεγε χαρακτηριστικά ότι επίκεινται μεγάλες τομές και παρεμβάσεις που, αν επιτευχθούν, η μη περικοπή των συντάξεων το 2019 θα είναι το λιγότερο...

Με τα δεδομένα στοιχεία της οικονομίας, που βρίσκεται σε ανάπτυξη εδώ και πέντε συναπτά τρίμηνα για πρώτη φορά από το 2008, με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του χρέους έως τουλάχιστον το 2022, που δημιουργεί καθαρό διάδρομο σε ορίζοντα δεκαπενταετίας, και με τις προβλέψεις για την επίτευξη έως και υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων διασφαλίζεται ένας σημαντικός βαθμός ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, ανοίγοντας έτσι ιδιαίτερες δυνατότητες για την κυβέρνηση.

"Αντεπίθεση" από το Βελλίδειο

Στο ευνοϊκό περιβάλλον που παγιώνεται, Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο θέτουν ως προτεραιότητα την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση του κατεστραμμένου από τη λιτότητα και τις υφεσιακές πολιτικές ΑΕΠ, την ανακούφιση της κοινωνίας μέσα από στοχευμένες μειώσεις φόρων και αυξήσεις των κοινωνικών δαπανών. Μεταξύ άλλων, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια γενναία μείωση στον ΕΝΦΙΑ ή ακόμη και μια ριζική αλλαγή στην αρχιτεκτονική του.

Παράλληλα, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, η ανεργία σπάει το ψυχολογικό όριο του 20%, ποσοστό που βαίνει μειούμενο. Κομβικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η συνέχιση της μείωσης της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Α", εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η αύξηση, με το ενδεχόμενο να γίνει με πιο άμεσο τρόπο από ό,τι στην Πορτογαλία να είναι ανοιχτό, ενώ εξετάζονται ελαφρύνσεις στο κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, μπαίνουν μπροστά ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και οι θεσμικές τομές, με κορωνίδα την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Όσον αφορά τις ψηφισμένες περικοπές των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019, η βούληση της κυβέρνησης να μην τις εφαρμόσει είναι δεδομένη. Την ίδια στιγμή, και οι θεσμοί, πλην του ΔΝΤ, που επέβαλε τις μειώσεις, αναγνωρίζουν ότι δεν υφίσταται καμία δημοσιονομική ανάγκη για την εφαρμογή τους. Κάτι που ωστόσο θα έχει ξεκαθαρίσει το αργότερο έως τον Οκτώβριο, οπότε και κατατίθεται ο προϋπολογισμός. Είναι σαφές, πάντως, ότι στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση.

Ανασύνταξη δυνάμεων

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ανασύνταξη δυνάμεων στη νέα κατάσταση, που ορίζεται αφενός από τα νέα καθήκοντα και τις απαιτήσεις της μεταμνημονιακής εποχής και αφετέρου από το ότι μπαίνουμε πλέον στην τελική -και μακρά- προεκλογική ευθεία. Όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει στον ανασχηματισμό έως το τέλος Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα να έχουμε ανακοινώσεις. Ταυτόχρονα, εν όψει των κρίσιμων εκλογικών μαχών του 2019, ο ανασχηματισμός θα αφορά και το κόμμα. Στόχος είναι η επιτελική και πολιτική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταφέρει να προετοιμάσει με αποτελεσματικότητα τα μέλη και τα στελέχη του για τις επικείμενες εκλογικές μάχες. Επομένως, δεν θα αποτελέσει έκπληξη η μετακίνηση στελεχών από την κυβέρνηση στην Κουμουνδούρου ώστε να ενδυναμώσουν τον κομματικό μηχανισμό.

Από πηγή προβλημάτων, εγγυητής της σταθερότητας

Η νέα εποχή για τη χώρα σε επίπεδο οικονομίας συμβαδίζει και με τη γεωπολιτική της αναβάθμιση, αφού, έπειτα από χρόνια ανυποληψίας, η Ελλάδα δεν αποτελεί πηγή προβλημάτων, αλλά λύσεων και σταθερότητας σε μια περίοδο αναταραχών σε Ευρώπη, Τουρκία και Μέση Ανατολή. Η θετική έκβαση της υπόθεσης των δύο στρατιωτικών ως αποτέλεσμα μεθοδικής διπλωματικής δουλειάς δίνει ώθηση στην Αθήνα να παίξει κεντρικό ρόλο στην αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. Παράλληλα, η 30ή Σεπτεμβρίου, με την ενδεχόμενη θετική κατάληξη του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, θα είναι άλλη μια κομβική ημερομηνία ιστορικών διαστάσεων για τα Βαλκάνια, αφού θα εκκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα κλείσει μια ανοιχτή πληγή δεκαετιών στην πολύπαθη γειτονιά μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL