Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Μικροκομματικά παιχνίδια της Ν.Δ. και για τους δυο στρατιωτικούς / Μείωση της διπλωματικής επιτυχίας και "υπαινιγμοί" για ανταλλάγματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μικροκομματικά παιχνίδια της Ν.Δ. και για τους δυο στρατιωτικούς / Μείωση της διπλωματικής επιτυχίας και "υπαινιγμοί" για ανταλλάγματα

Σύγχυση και αμηχανία επικρατεί στους κόλπους της Ν.Δ. μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι “το χαρμόσυνο γεγονός” ήταν αποτέλεσμα “συλλογικής προσπάθειας όλων των πολιτικών δυνάμεων”, ενώ τους προηγούμενους μήνες είχε καταγγείλει την κυβέρνηση για “αδιαφορία” και “τυχοδιωκτισμό”.

Σταδιακά η Ν.Δ. διεκδικεί πολιτικά κέρδη από τη θετική έκβαση της υπόθεσης επιδιώκοντας να υποβαθμίσει τις κυβερνητικές ενέργειες. Επιπλέον δεν περνά απαρατήρητη η επιλογή του Γιώργου Κουμουτσάκου να υιοθετήσει τα υπονοούμενα αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ περί “συναλλαγής” ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Ταγίπ Ερντογάν...

«Η κυβέρνηση κάνει λάθος να λέει ότι όλα προήλθαν από εκείνη, βεβαίως είναι η κυβέρνηση και έπρεπε να κάνει ενέργειες, αλλά πιστεύει κανείς ότι η αποφυλάκιση των δύο ήταν αποτέλεσμα μεγαθυμίας του Ερντογάν; Ήταν αποτέλεσμα δικών του εκτιμήσεων, υπολογισμών και πραγμάτων που πιστεύει ότι θα πάρει ως αντάλλαγμα» τόνισε χαρακτηριστικά (ΣΚΑΙ) ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ.

Κατηγορίες κατά Μαξίμου

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε (ΣΚΑΙ) ότι «η αποφυλάκισή των δύο είναι θετική εξέλιξη, ένα χαρμόσυνο γεγονός που συγκίνησε και χαροποίησε όλους τους Έλληνες, αλλά είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας όλων των πολιτικών δυνάμεων, που συνέβαλαν ουσιαστικά σε μια επίμονη, αλλά όχι ακραία, διεθνοποίηση του ζητήματος».

Σημειώνεται ότι προχθές ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κυρτσος μίλησε για “ελληνική κινητοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων”, ενώ ο -επίσης ευρωβουλευτής- Μανώλης Κεφαλογιάννης αναγνώρισε ότι “ασφαλώς η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της”.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. επιδίωξε ωστόσο να εμφανίσει τη Ν.Δ. ως... πρωτοπόρο σε αυτή τη “συλλογική προσπάθεια” τονίζοντας ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις συναντήσεις του, αλλά και όλα τα στελέχη της Ν.Δ. έθεταν αυτό το θέμα επί πέντε μήνες ως πρώτο ζήτημα. Άλλωστε το ψήφισμα - πρωτοβουλία του ΕΛΚ και της Ν.Δ. που εγκρίθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο πίεζε την Τουρκία για αποφυλάκιση των δύο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουμουτσάκος σε μικροπολιτικούς τόνους αποπειράθηκε να δώσει την εικόνα κυβερνητικών αστοχιών αναρωτώμενος “πού ήταν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα στους οποίους αναφέρεται η κυβέρνηση τις πρώτες ώρες και μέρες”.

Στο ίδιο μοτίβο συμπλήρωσε πως “η επικοινωνιακή διαχείριση του Μαξίμου προκαλεί οργή, θυμό και αγανάκτηση” δηλώνοντας πως “οποιαδήποτε προσπάθεια εξωραϊσμού, με την υπερφίαλη προπαγάνδα που κάνει το Μαξίμου, δεν αντιστρέφει την κατάσταση με τους πολίτες". Όπως είπε μάλιστα "οι πολίτες έχουν χάσει την όποια διασύνδεση είχαν με το κυβερνών κόμμα”...

Δεν "βλέπουν" διπλωματική κινητικότητα

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Σάββας Αναστασιάδης έφτασε να ισχυριστεί πως “δεν υπήρχε καμία διπλωματική κινητικότητα για το θέμα” χρησιμοποιώντας ως κριτήριο δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών!

“Προχθές ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι πίστευε πως η κράτηση των δύο στρατιωτικών θα διαρκέσει πολύ περισσότερο χρόνο» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ο βουλευτής της Ν.Δ. επιχείρησε να διαμηνύσει πως “η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε, δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη αν κρίνουμε από δηλώσεις και κινήσεις των κυβερνητικών, του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, αφού τη Δευτέρα, μία μέρα πριν από την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών, ο κ. Καμμένος 'πάγωσε' τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Τουρκία για να την πιέσει να απελευθερώσει τους δύο”.

Υπαινιγμοί Χρυσόγονου

Στη γραμμή της Ν.Δ. αλλά και των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος τόνισε στον ΣΚΑΙ «μην τρελαθούμε ότι είναι επιτυχία της κυβέρνησης η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών», επισημαίνοντας παράλληλα πως «εάν η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αντάλλαγμα το θέμα των μουφτήδων στη Θράκη, τότε κακώς το έχει κάνει»...

"ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΕΞ ΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΥΟ"

Καρφιά Αντώναρου στη Ν.Δ.

"Υπεύθυνη" η δήλωση Μητσοτάκη, τα "κοκοράκια" που βλέπουν και εδώ πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης "προσπαθούν να αποδείξουν ότι έχουν λόγο ύπαρξης"

Τις μικροκομματικές στοχεύσεις γαλάζιων στελεχών και τα συνωμοσιολογικά σενάρια περί “ανταλλαγμάτων” αποδόμησε μέσω της σελίδας του στο FB ο Ευάγγελος Αντώναρος.

“Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών πιστώνονται ασφαλώς την επιστροφή των δυο στρατιωτικών μας χωρίς παρενέργειες και -έτσι πιστεύω από τις ασφαλείς πληροφορίες που διαθέτω- χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα” ανέφερε ο πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή. Σημείωσε δε: “Εκείνο που μετράει είναι να μην ξεχνάμε ως χώρα ότι η Τουρκία είναι ένας δύσκολος γείτονας, αλλά γείτονας μη αντικαταστάσιμος σε κάθε περίπτωση. Γι' αυτό οι σχέσεις πρέπει σε βάθος χρόνου να είναι ισορροπημένες. Αυτό το αναγνωρίζει προφανώς με την υπεύθυνη και μετρημένη δήλωση που έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τώρα, αν κάποια κοκοράκια από τον χώρο του βλέπουν και σ' αυτό το θέμα πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασιν τι ποιούσιν. Απλά προσπαθούν -επί ματαίω- να αποδείξουν ότι έχουν λόγο ύπαρξης”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL