Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος της εβδομάδας από το υπουργείο Περιβάλλοντος / Για πρώτη φορά Εθνική Στρατηγική για τα Δάση με εικοσαετή προοπτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος της εβδομάδας από το υπουργείο Περιβάλλοντος / Για πρώτη φορά Εθνική Στρατηγική για τα Δάση με εικοσαετή προοπτική

Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της υπουργικής απόφασης με την οποία για πρώτη φορά θεσμοθετείται εθνική δασική στρατηγική, καλύπτοντας ένα διαχρονικό έλλειμμα και ενισχύοντας τις πολιτικές της πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασών.

Η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, που προωθεί το ΥΠΕΝ, εισέρχεται στο τελικό στάδιο διαβούλευσης με την κοινωνία -αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Θα έχει εικοσαετή ορίζοντα και εισάγει ένα νέο πρότυπο διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, τη λεγόμενη “μεσογειακή δασοπονία”.

Σημειώνεται ότι, αν και θεσμικά εκκρεμούσε από το 2014 (βάσει του άρθρου 60 του Ν. 4280/2014) η θεσμοθέτηση εθνικής δασικής στρατηγικής, γίνεται σήμερα για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους.

Όπως έχει τονίσει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σ. Φάμελλος, τα ελληνικά δάση, αν και καλύπτουν σε έκταση τα δύο τρίτα της χώρας, δεν συμβάλλουν καθόλου στο ΑΕΠ, ενώ θεωρείται ότι μπορούν να συμβάλουν κατά 1% του ΑΕΠ, προσφέροντας ταυτόχρονα εργασία και ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (δυνατότητες απασχόλησης, πέρα από τη δασοπονία και σε τομείς όπως η παραγωγή μη ξυλωδών προϊόντων, η εκτατική κτηνοτροφία, η δασική αναψυχή κ.λπ.).

Άξονες

Πιο συγκεκριμένα η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση (ΕΣΔ) περιλαμβάνει τρεις οριζόντιους και τέσσερις κάθετους θεματικούς άξονες: για κάθε άξονα περιγράφονται οι γενικοί στόχοι, οι κατευθύνσεις δράσεων το επόμενο διάστημα και οι δείκτες παρακολούθησης υλοποίησής τους. Παράλληλα παρατίθενται τα μέσα υλοποίησης της ΕΣΔ, καθώς και οι προδιαγραφές για την ανάπτυξη των πενταετών Σχεδίων Δράσης για τα Δάση.

Δεσπόζουσα θέση στη Στρατηγική κατέχει το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών σε σχέση τόσο με την πρόληψη όσο και με την καταστολή και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Στρατηγική συνδιαμορφώθηκε με την κοινωνία και δεν ακολουθήθηκε η παλαιότερη πρακτική της ενημέρωσης της κοινωνίας μετά την κατάρτιση πολιτικών. Με τον τρόπο αυτόν επετεύχθη η σύνταξη της ΕΣΔ και του σχεδίου υπουργικής απόφασης σε μόλις τέσσερις μήνες και έχει ήδη τύχει θετικής αποδοχής από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκαν δύο θεματικές συνεδριάσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και δύο συναντήσεις διαβούλευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ υπήρξε η εθελοντική εργασία της σχετικής 36μελούς Ομάδας Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και εξειδικευμένοι εκπρόσωποι όλων των σχετικών ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων της χώρας.

Την προσπάθεια στήριξαν μέχρι σήμερα 250 επιστήμονες και εκπρόσωποι 90 φορέων, τη σύνθεση φιλοξένησαν και στήριξαν η Βουλή των Ελλήνων, συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, φορείς εποπτευόμενοι από το ΥΠΕΝ (όπως οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών), ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιστημονικοί φορείς, παραγωγικοί φορείς, ΓΕΩΤΕΕ, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ, κυνηγετικές οργανώσεις, δασική βιομηχανία και ορειβατικοί σύλλογοι.

Σ. Φάμελλος: Πιο αναγκαία από ποτέ η πολιτική πρόληψης

Ενόψει της τελευταίας φάσης διαβούλευσης ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι η προγραμματική μας δέσμευση περιλάμβανε τη χάραξη μιας νέας δασικής πολιτικής για τη χώρα μας στο πλαίσιο της στρατηγικής της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, σημείωσε, ξεκίνησε από την αρχή του 2018 και ανατρέπει λογικές του παρελθόντος, που περιόριζαν τις δημόσιες πολιτικές και την περιφερειακή ανάπτυξη, τροφοδοτεί την εργασία και την παραγωγή προϊόντων στα ελληνικά δάση και ενισχύει τις προληπτικές και ολοκληρωμένες διαχειριστικές παρεμβάσεις.

Τόνισε δε ότι “στις σημερινές δύσκολες συνθήκες και στη σκιά μιας τραγωδίας εξαιτίας μιας δασικής πυρκαγιάς η πολιτική πρόληψης είναι πιο αναγκαία από ποτέ”.

Ο ίδιος έχει επισημάνει παλαιότερα ότι εύφορο έδαφος για τη διαμόρφωση και εφαρμογή της στρατηγικής έχουν δημιουργήσει οι σημαντικές τομές που έχουν υλοποιηθεί με την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τους φορείς προστατευόμενων περιοχών και την επικαιροποίηση των προδιαγραφών των δασικών διαχειριστικών μελετών.

Βασικό κεφάλαιο η κλιματική αλλαγή

Επίσης έχει αναφέρει ότι βασικό κεφάλαιο θα αποτελέσει η κλιματική αλλαγή ως πολιτική τόσο προσαρμογής όσο και μετριασμού των επιπτώσεων, υπενθυμίζοντας ότι για την Ελλάδα, όπως και για τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, σοβαρή απειλή για τα δάση και τις υπηρεσίες που παρέχουν αποτελούν οι δασικές πυρκαγιές και κυρίως οι μεγαπυρκαγιές, που και αυτές συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL