Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Η Ν.Δ. μπροστά στην 20η Αυγούστου / Ολοκληρωτική αντιπολίτευση πάνω στα αποκαΐδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. μπροστά στην 20η Αυγούστου / Ολοκληρωτική αντιπολίτευση πάνω στα αποκαΐδια

Ημερομηνία - βραχνά αποτελεί η 20ή Αυγούστου για τη Ν.Δ. Η "καθαρή έξοδος" από το πρόγραμμα, σε οκτώ ημέρες, "τορπιλίζει" τη γαλάζια στρατηγική περί "τέταρτου Μνημονίου" και πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση πραγματοποιεί "διαχείριση ήττας" σε καμένο έδαφος.

Τα "γαλάζια" στελέχη είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν να επενδύουν στην πολύνεκρη τραγωδία της πυρκαγιάς με όχημα τη φράση "οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας". Επιπλέον η αξιωματική αντιπολίτευση θα στρέψει τους προβολείς της και στα προψηφισμένα μέτρα που αφορούν τις συντάξεις και το αφορολόγητο αφήνοντας στο σκοτάδι τις βασικές πτυχές του προγράμματος της Ν.Δ.

Επικοινωνιακή γκάφα για 74η φορά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε ως ντεκόρ τα αποκαΐδια της Ανατολικής Αττικής για να ζητήσει για... 74η φορά -από τις 29 Μαρτίου 2016- την προσφυγή στις κάλπες. "Η χώρα δεν έχει να περιμένει τίποτα πια από τον κύριο Τσίπρα. Έχει εξαντλήσει τον πραγματικό της βίο αυτή η κυβέρνηση. Αρκετή ζημιά έκανε στη χώρα. Ήρθε η ώρα να φύγει" τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην "Athens Voice".

Ωστόσο βασική προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί η επικοινωνιακή διαχείριση του αδιεξόδου της Ν.Δ. λόγω του τερματισμού του μνημονιακού προγράμματος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις πυρκαγιές, όρισε την 20ή Αυγούστου (την ημέρα που η χώρα βγαίνει από το πρόγραμμα) ως την καταλληλότερη ημερομηνία για την προκήρυξη εκλογών!

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για "εκλογές στις 20 Αυγούστου" δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα από το επιτελείο της Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίες, για κάποιους βουλευτές θεωρήθηκε ότι "εκπέμπει ηττοπάθεια εν όψει της λήξης του Μνημονίου".

Επιπλέον, μετριοπαθή στελέχη της Ν.Δ. υπενθύμιζαν πως "ο πρόεδρος τις πρώτες ημέρες της τραγωδίας τόνιζε σωστά πως δεν χρειάζονται κομματικές αντιπαραθέσεις και μετά, με αφορμή τα όσα έγιναν, επαναφέρει το αίτημα για εκλογές συνδέοντάς τις με τα Μνημόνια"...

Γραμμή Σαμαρά στα αυθαίρετα

Η αντιπολίτευση στις "στάχτες" αναμένεται να ενταθεί από τη Ν.Δ. . Ωστόσο, στις τάξεις του κόμματος επικρατεί "αφωνία" αναφορικά με τα είκοσι μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης. Άλλωστε τη γραμμή της Ν.Δ. έχει χαράξει από το 2011 ο Αντώνης Σαμαράς.

Στις 11 Μαΐου 2011 ο τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο "Ζάππειο 2" για την "επανεκκίνηση της οικονομίας", ορίζει ως τέταρτο άξονα της πρότασης του κόμματός του "τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων" σημειώνοντας ότι "πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα των τελευταίων δεκαετιών!"

Ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσία του τότε τομεάρχη Περιβάλλοντος Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είχε παραλείψει να διευκρινίσει ότι "αυτό διαφέρει με την πρόσκαιρη τακτοποίηση που προτείνει η κυβέρνηση Παπανδρέου".

Λίγους μήνες αργότερα όμως -την 1η Σεπτεμβρίου 2011- ο τότε βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για την "επί σειρά ετών αδράνεια του κράτους απέναντι στην αυθαίρετη δόμηση. Οι πολίτες εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία του κράτους να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία. Και βέβαια το κράτος έκλεινε το μάτι στους αυθαιρετούχους, καθώς δεν προχωρούσε σε πολεοδομικούς σχεδιασμούς, δεν ενέτασσε περιοχές στα σχέδια πόλης, δεν συνέταξε δασικούς χάρτες..." είχε σημειώσει ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Σήμερα, έκθετο αφήνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η αποκάλυψη τροπολογίας που είχαν καταθέσει "γαλάζιοι" βουλευτές (Γιώργος Βλάχος και Θανάσης Μπούρας και ο τότε ανεξάρτητος και νυν τομεάρχης Υγείας του κόμματος Βασίλης Οικονόμου) λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, με την οποία ζητούσαν να "παγώσουν" τα πρόστιμα και οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

Σταθερά στη γραμμή της... αθώωσης των αυθαιρέτων βρίσκονται προβεβλημένα στελέχη, όπως ο Κώστας Τζαβάρας, που τόνισε ότι "ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση βρήκαν έναν πρόσφορο τρόπο να υπεκφύγουν και να αλλάξουν θέμα συζήτησης λέγοντας ότι για όλα φταίει η αυθαίρετη δόμηση".

Δεν πέρασαν απαρατήρητοι και οι τόνοι που υιοθέτησε ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς: "Είναι τελείως αποπροσανατολιστικό, αισχρό και ύβρις για τους νεκρούς αυτής της τραγωδίας το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί ως μοναδική αιτία για ό,τι συνέβη να δείξει στην κοινή γνώμη ότι είναι η ύπαρξη αυθαιρέτων...".

Κατά των μέτρων ανακούφισης

Στον δρόμο προς την απεμπλοκή από το μνημονιακό πρόγραμμα, στις 20 Αυγούστου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στο μοτίβο που επέλεξε στη συνέντευξή του στην "Athens Voice": "Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος λόγω των προψηφισμένων μέτρων σε συντάξεις και αφορολόγητο και των δεσμεύσεων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%".

Υπενθυμίζεται πως ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί έχει ανοίξει παράθυρο επανεξέτασης του μέτρου των συντάξεων τονίζοντας στις αρχές του καλοκαιριού στην Αθήνα ότι "οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες".

Τέλος, δεν πέρασε απαρατήρητη η επιλογή του προέδρου της Ν.Δ. να απαξιώσει εκ των προτέρων το πακέτο κοινωνικών μέτρων που πιστεύει ότι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ ρωτώντας: "Μετά από δέκα χρόνια κρίσης θα πάμε να εξαγγείλουμε πάλι παροχές και επιδόματα; Αυτό χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα; Ή ένα τολμηρό σχέδιο ανασυγκρότησης του κρατικού μηχανισμού, που εμφανώς είναι διαλυμένος, επανεκκίνησης της οικονομίας με τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων;".

Ολοκληρωτική αντιπολίτευση πάνω στις στάχτες, χωρίς πρόταση, με ανακύκλωση των γνωστών κοινοτοπιών "τολμηρό", "ιδιωτικό", "επανεκκίνηση". Χωρίς κουβέντα για τα εργασιακά και για το κοινωνικό κράτος, όπως αρμόζει σε έναν θαυμαστή της Θάτσερ -έστω κι αν δημόσια επικαλείται τη σιδηρά κυρία μόνο ο υπαρχηγός του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL