Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Κυβέρνηση / Η πολιτική ευθύνη γίνεται πράξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Η πολιτική ευθύνη γίνεται πράξη

Βαδίζοντας στην επόμενη ημέρα της καταστροφής από τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, με την σιωπή της αντιπολίτευσης να σπάει, αναδύονται στην επιφάνεια οι πραγματικές θέσεις, προθέσεις και πολιτικές στρατηγικές των πολιτικών δυνάμεων.

Από τη μία, οι άμεσες και αποφασιστικές τομές στις οποίες προχώρησε, ήδη από τις πρώτες ημέρες, η κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις στο οικιστικό, το περιβαλλοντικό, στην πολιτική προστασία και την πρόληψη αλλά και την απόδοση ευθυνών. Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση, που, εργαλειοποιώντας την τραγωδία και τους νεκρούς, βλέπει ευκαιρία να μεγιστοποιήσει το δικό της στενό πολιτικό όφελος, καθώς αρκέστηκε στο να καταγγέλλει την κυβέρνηση, να "παραγγέλνει" παραιτήσεις και να ζητάει εκλογές. Ενώ την ίδια στιγμή, τα ΜΜΕ που στηρίζουν τον Κ. Μητσοτάκη και το κόμμα του ανέλαβαν τη "βρόμικη δουλειά" της τυμβωρυχίας και της παραπληροφόρησης.

Πολιτική ευθύνη με πράξεις και τομές

Από την πρώτη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά την πολιτική ευθύνη, κατέστησε σαφές ότι κάτι τέτοιο σημαίνει πράξεις και συγκρούσεις με όλες τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις, προκειμένου ποτέ ξανά να μη ζήσουμε μια τέτοια τραγωδία. Είναι μάλλον γεγονός ότι ακόμη και οι πιο καλόπιστοι δεν θα ανέμεναν αυτό να μετουσιωθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Τι σημαίνει, λοιπόν, πολιτική ευθύνη; Η νομοθέτηση για επιτάχυνση των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων και οι είκοσι άμεσες παρεμβάσεις που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, μπουλντόζες για σχεδόν 3.500 αυθαίρετα σε παραλίες, ρέματα και δάση σε όλη την Αττική, ηλεκτρονική καταγραφή και ενίσχυση των ελέγχων, οριοθέτηση ρεμάτων, χαρτογράφηση αιγιαλών και ολοκλήρωση των δασικών χαρτών. Με λίγα λόγια, η σύγκρουση με τις στρεβλώσεις, τις παθογένειες και τα αποτελέσματα του πελατειακού κράτους που αποτέλεσε κανονικότητα για τη χώρα μας εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες.

Σύγχρονη και ενισχυμένη υπηρεσία διαχείρισης έκτακτων αναγκών

Την ίδια στιγμή, ανοίγει νέα σελίδα στη χώρα για την πολιτική προστασία, η οποία αποδείχθηκε ανεπαρκής και αναντίστοιχη στις νέες, αναβαθμισμένες συνθήκες των φυσικών καταστροφών, η ένταση των οποίων, ένεκα της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια. Έτσι, η υφιστάμενη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και στη θέση της δημιουργείται η αναβαθμισμένη και πλήρως αναδιοργανωμένη Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών.

Ο νέος φορέας θα υιοθετεί προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα και στην ελληνική κλίμακα τα πιο σύγχρονα και παραγωγικά στοιχεία των μοντέλων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Στο πλαίσιο της νέας δομής, συγκροτείται διαρκές επιστημονικό συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα, συγκροτείται επιτροπή υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών κάτω από την επίβλεψη του διεθνούς κύρους ειδικού στις πυρκαγιές καθηγητή του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ Γιόχαν Γκόλνταμερ. Ο συγκεκριμένος οργανισμός θα λειτουργεί ως εξειδικευμένο κέντρο υπό τις προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης για τις Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές Φυσικές Καταστροφές του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα έχει στόχο να διερευνήσει άμεσα τις αιτίες της πρόσφατης τραγωδίας.

Σε βάθος διερεύνηση και σύγκρουση ζητάει η κυβέρνηση, με... "άλλα λόγια" απαντάει η Ν.Δ

"Σημασία έχει να πάρουμε μέτρα, όχι να στήνουμε κάλπες στα αποκαΐδια", ανέφερε πριν από μερικές ημέρες ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος, μάλιστα, κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν αφενός τη σε βάθος διερεύνηση των αιτιών της καταστροφής, αφετέρου την προσπάθεια να μπει τέλος στην οικιστική αυθαιρεσία - κάτι που θα θεωρούταν μάλλον αυτονόητο σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα...

Στην Ελλάδα, όμως, η Ν.Δ. επιλέγει να ορίσει ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ακόμη και την καταστροφή, ακόμη και τους νεκρούς. Ως απάντηση στην απόφαση για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, η αξιωματική αντιπολίτευση, διά στόματος της εκπροσώπου της, Μ. Σπυράκη, επέλεξε να σχολιάσει ότι αυτές έπρεπε να γίνουν εδώ και τρία χρόνια. Βέβαια, εκτός του ότι το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη και της Μ. Σπυράκη κυβερνούσε τη χώρα εδώ και δεκαετίες κατά τις οποίες η αυθαιρεσία και η πελατειακή λογική άνθισαν, μόλις το 2011 ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς από το Ζάππειο μιλούσε για την ανάγκη νομιμοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων.

Την ίδια στιγμή, δεν διστάζουν να απαξιώσουν ακόμη και τον διεθνούς κύρους Γερμανό καθηγητή Γ. Γκόλνταμερ, με τα ΜΜΕ και τα στελέχη της αντιπολίτευσης να ανακαλύπτουν ακόμη και σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα. Γιατί αυτό; Διότι εντοπίζει ως κύριες αιτίες της καταστροφής την κλιματική αλλαγή αλλά και τους οικισμούς που είναι οικιστικές παγίδες και δεν επιτίθεται στην κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε την Παρασκευή με tweet του ο Γ. Κύρτσος.

Η επόμενη μέρα δεν αναβάλλεται

Μπορεί η Αθήνα να επικέντρωσε όλες τις δυνάμεις της στην επόμενη ημέρα της καταστροφής, ωστόσο το δεδομένο της εξόδου από τα Μνημόνια δεν αλλάζει. Η μείωση της ανεργίας κάτω από το 20% έπειτα από επτά χρόνια, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η υπεράποδοση της οικονομίας, το ορατό ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων, ο δημοσιονομικός χώρος που θα οδηγήσει σε φοροαπαλλαγές και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η επαναφορά της Ελλάδας στην κανονικότητα, έξω από την επιτροπεία, είναι μια πορεία προδιαγεγραμμένη. Μια εξέλιξη που οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση το αφήγημα της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη. Αυτό εξηγεί και τη μακάβρια αντιπολίτευση στην οποία επιδίδονται ο ίδιος και τα μέσα που τον στηρίζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL