Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τη νέα δομή διαχείρισης έκτακτων αναγκών: / Αλ. Τσίπρας: Σημασία έχει να πάρουμε μέτρα, όχι να στήνουμε κάλπες στα αποκαΐδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τη νέα δομή διαχείρισης έκτακτων αναγκών: / Αλ. Τσίπρας: Σημασία έχει να πάρουμε μέτρα, όχι να στήνουμε κάλπες στα αποκαΐδια

Τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην επαναληφθεί μια τέτοια καταστροφή, όπως αυτή της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, υπογράμμισε χθες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, απ' όπου παρουσίασε τη νέα δομή διαχείρισης έκτακτων αναγκών.

Αδιάβλητες διαδικασίες

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια "ανείπωτη τραγωδία", που άφησε βαθύ τραύμα στις οικογένειες των ανθρώπων που έφυγαν άδικα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. "Είμαστε υποχρεωμένοι όχι απλά να συνεχίσουμε, αλλά να σκύψουμε βαθιά και προσεκτικά σε όλα όσα έγιναν. Να διδαχθούμε και να διορθώσουμε πιθανά κενά και παραλείψεις" ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο δεσμεύτηκε ότι "τα πώς και τα γιατί" θα εξεταστούν σε βάθος και σε όλες τις διαστάσεις, με αδιάβλητες διαδικασίες και αδιάβλητα πρόσωπα.

Φτηνή και μακάβρια πολιτική αντιπαράθεση

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το σημαντικό δεν είναι "να βρούμε εξιλαστήρια θύματα", αλλά να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας σε βάθος και με αντικειμενικότητα αλλά και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί μια τέτοια καταστροφή. "Αυτό είναι το σημαντικό" σημείωσε και συμπλήρωσε: "Όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια" αναφερόμενος στο αίτημα του Κ. Μητσοτάκη για προκήρυξη εκλογών.

"Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο 'όχι' στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν εκείνοι που έδωσαν τη μάχη, που ήταν στην πρώτη γραμμή, που έζησαν την ανθρώπινη τραγωδία και τον ανθρώπινο πόνο" τόνισε, υποστηρίζοντας πως ούτε οι πυροσβέστες ούτε οι αστυνομικοί, θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο "μιας φτηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια", ενώ σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση ανέφερε το παράδειγμα του υποπυραγού Ανδρέα Δημητρίου που έχασε τη γυναίκα και το παιδί του στο Μάτι την ώρα που ο ίδιος έδινε τη μάχη με τις φλόγες και τα 11 μποφόρ.

Κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις

Την έκκληση στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν την προσπάθεια ώστε "τίποτε να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί" και όλα να διερευνηθούν σε βάθος επανέλαβε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτό "μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσει ως Πολιτεία και ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά".

Παράλληλα, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τη δέσμη μέτρων για την πάταξη της αυθαιρεσίας, την "οικιστική κάθαρση" όπως την αποκάλεσε. Ειδικότερα, απηύθυνε έκκληση "να αφήσουμε κατά μέρους μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για τη νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες", ενώ τόνισε την ανάγκη να συστρατευθούν όλοι "με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές", στη "δύσκολη, αλλά αναγκαία" προσπάθεια να μπει τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία.

"Θα κριθούμε όλοι μας"

Μιλώντας στους άνδρες και στις γυναίκες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της κυβέρνησης να διορθώσει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και να δημιουργήσει ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό κράτος, που θα βρίσκεται "δίπλα στον πολίτη, όχι απέναντι". "Εκεί θα κριθούμε και εκεί κρινόμαστε καθημερινά, όχι από τη μιζέρια μιας πολιτικής αντιπαράθεσης μακάβριας πάνω στους νεκρούς μας, ούτε, βέβαια, από τη μαύρη πολιτική επικοινωνία όσων κάνουν το λάθος να εμπλέκουν τον ανθρώπινο πόνο με την πολιτική σκοπιμότητα" είπε χαρακτηριστικά.

"Θα κριθούμε κυρίως όχι από τις κορώνες μας, αλλά από τις προτάσεις μας, τις δράσεις μας και την αποφασιστικότητά μας να αλλάξουμε πράγματα σε αυτό τον τόπο. Και θα κριθούμε από τους πολίτες που το απαιτούν και το δικαιούνται" επισήμανε.

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ. ΓΚΟΛΝΤΑΜΕΡ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

Διεθνής επιτροπή για τις υποκείμενες αιτίες της τραγωδίας

Θα αξιοποιηθούν εξαίρετοι Έλληνες επιστήμονες που θα επιλέξει ο διεθνούς φήμης καθηγητής, ώστε να διερευνηθούν όλα σε βάθος, "όχι με επιλεκτικά ρεπορτάζ και διατρεβλώσεις"

Τη συγκρότηση επιτροπής υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον διεθνούς κύρους ειδικό στις πυρκαγιές καθηγητή του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ Γιόχαν Γκόλνταμερ. Ο συγκεκριμένος οργανισμός θα λειτουργεί ως εξειδικευμένο κέντρο υπό τις προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης για τις Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές Φυσικές Καταστροφές του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα έχει στόχο να διερευνήσει άμεσα τις υποκείμενες αιτίες της πρόσφατης τραγωδίας. "Αντικειμενικά, χωρίς καμία σκοπιμότητα και αδιάβλητα" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Στο πλαίσιο της επιτροπής, ο Γερμανός καθηγητής, που δέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού, θα επιλέξει Έλληνες επιστήμονες που θα συμβάλουν στη διερεύνηση των αιτιών της καταστροφής. Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε ακόμη να εκπονήσει μια έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον. Όπως εξήγησε, η επιλογή του Γ. Γκόλνταμερ έγινε προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή υπόνοια για οποιαδήποτε πολιτική εξάρτηση ή μη ουδετερότητα της επιτροπής. "Τίποτα να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί, όλα να διερευνηθούν σε βάθος. Αλλά να διερευνηθούν με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο. Όχι με επιλεκτικά ρεπορτάζ, διαστρεβλώσεις, λόγια στον αέρα και λόγια του αέρα" επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Αξιοποίηση όλων των μέσων

"Είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε σε συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία σχετίζονται τόσο με τη διαχείριση της τελευταίας κρίσης, της καταστροφικής πυρκαγιάς, αλλά και ερωτήματα που σχετίζονται με τις διαχρονικές παθογένειες" τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για μια εθνική τραγωδία. "Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί" συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι θα δοθούν μεγαλύτερη στήριξη, πόροι και προσωπικό, έτσι ώστε να μπορεί η Πολιτική Προστασία να επιτελέσει τον ρόλο της. Τόνισε παράλληλα ότι δεν πρέπει να καταλήξουμε εύκολα σε αποδιοπομπαίους τράγους. "Να μην ανακαλύψουμε νέες Ιφιγένειες" σημείωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο χειρότερος σύμβουλος είναι οι εμφυλιοπολεμικές λογικές.

"Ναι μεν αλλά" από τη Ν.Δ.

"Ενθαρρυντικό" χαρακτήρισε η Ν.Δ. το ότι ο πρωθυπουργός, "έστω και με καθυστέρηση υιοθέτησε την αυτονόητη ανάγκη σύστασης ενός νέου οργάνου πολιτικής προστασίας με στελέχη που θα επιλεγούν με αξιοκρατικά κριτήρια", κατηγορώντας ωστόσο τον Αλ. Τσίπρα ότι τοποθέτησε ως επικεφαλής σε αστυνομία, πυροσβεστική και πολιτική προστασία κομματικά προσηλωμένα πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ.

"Όποιες αλλαγές κι αν προτείνουν, η ανικανότητά τους είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη και δεν προδικάζει τίποτε καλό για το μέλλον" σχολίασε το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL