Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Συνάντηση εργασίας της Ρ. Δούρου με Χρ. Ζερεφό - Ευθ. Λέκκα / Η Περιφέρεια Αττικής ενώνει τις δυνάμεις της με ΕΜΠ και Αστεροσκοπείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση εργασίας της Ρ. Δούρου με Χρ. Ζερεφό - Ευθ. Λέκκα / Η Περιφέρεια Αττικής ενώνει τις δυνάμεις της με ΕΜΠ και Αστεροσκοπείο

Τη δημιουργία ενός πρότυπου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης έντονων καιρικών φαινομένων προωθεί η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αστεροσκοπείο, όπως ανακοίνωσε η Ρένα Δούρου μετά από συνάντηση εργασίας που είχε με τους έγκριτους και διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα. Πρόκειται για ένα πρότυπο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα για όλη την Αττική, ενώ οι δυο έγκριτοι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη άμεσης υλοποίησης ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα οι δυο επιστήμονες είχαν συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του πρωθυπουργού να συμβάλουν με ιδέες και προτάσεις για την προληψη και την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων.

"Σε στιγμές πρωτοφανούς συντριβής η εκφορά μίας συγγνώμης δεν μπορεί να είναι απλά λεκτική άσκηση" σημείωσε μετά την συνάντηση η περιφερειάρχης Αττικής. "Πρέπει να λειτουργήσουμε με δράσεις, να υλοποιήσουμε άμεσα μέτρα και όχι να μείνουμε στην εντύπωση και την εικόνα" συμπλήρωσε, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "παίρνουμε τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό που ανακοίνωσε συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων". "Θα κριθούμε από το τι έχουμε πράξει, από το τι πράττουμε και από την αξιοπιστία μας" υπογράμμισε η Ρένα Δούρου, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι "στην Περιφέρεια Αττικής αυτά δεν τα ανακαλύπτουμε σήμερα θρηνώντας και μετρώντας τους νεκρούς μας". Υπενθύμισε μάλιστα ότι πριν από ένα χρόνο η Περιφέρεια πρότεινε την ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση των εθελοντών και στελεχών πολιτικής προστασίας καθώς και θεσμικές αλλαγές σε σχέση με τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης για την πολιτική προστασία.

Ακραίες καταστάσεις

Την ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος "της πρόληψης και προσαρμογής και του μέλλοντος μέσα την εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή ακραίων καταστάσεων" σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο ακαδημαϊκός Χρ. Ζερεφός, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει η Πολιτεία να τα ξέρει ώστε και να μπορέσει να προσαρμοστεί και να κάνει τις σωστές αποφάσεις και τον σωστό συντονισμό".

Νέα δεδομένα

Ο Ευθ. Λέκκας από την πλευρά του επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία του περιβάλλοντος της Αττικής, που "πρέπει να προσεχθεί στη βάση των νέων δεδομένων που υπάρχουν από την Ελλάδα λόγω της κλιματικής αλλαγής και λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων" ενόψει της αποτελεσματικής υλοποίησης, σε σύντομο χρονικό διάστημα, των σχετικών προτάσεων. Υπογράμμισε παράλληλα την "υποχρέωση" της επιστημονικής κοινότητας, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων της χώρας "να μετατρέψουν την επιστημονική γνώση σε πράξη ώστε να επαναφέρουμε τις πληγείσες περιοχές όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην προ της καταστροφής κατάσταση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL