Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Χάσαμε έναν αλληλέγγυο γιατρό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χάσαμε έναν αλληλέγγυο γιατρό

Του Πάνου Τριγάζη*

Πόσο πολύτιμοι μας είναι οι εργάτες της κοινωνικής αλληλεγγύης το συνειδητοποιούμε τούτες τις μέρες της τραγωδίας στο Μάτι.

Δυστυχώς, μέσα σε μία εβδομάδα, ο Βύρωνας αποχαιρέτισε για πάντα δύο πρωτεργάτες της κοινωνικής αλληλεγγύης, τον γιατρό Μανώλη Κεφαλά και τον μηχανικό Μάρκο Ξυνιδάκη. Σπουδαίοι επιστήμονες και οι δύο, κηδεύτηκαν στις 21 Ιουλίου 2018 ο πρώτος και στις 28 ο δεύτερος. Ας μου επιτραπεί, έστω και καθυστερημένα, μικρή νεκρολογία για τον Μανώλη Κεφαλά, που έφυγε πολύ πρόωρα από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 61 ετών.

Μικρασιατικής καταγωγής, ο Μανώλης είχε στο DNA του την αλληλεγγύη, αφού οι Μικρασιάτες πρόσφυγες υπέστησαν πολλά δεινά ακόμα και όταν εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας, μετά την καταστροφή του 1922. Δεν είναι τυχαίο ότι από τους κόλπους εκείνης της προσφυγιάς βγήκαν σπουδαίοι αγωνιστές του αριστερού και προοδευτικού κινήματος της Ελλάδας. Παράδοση, που ακολούθησε και ο Μανώλης Κεφαλάς, ο οποίος υπηρέτησε με συνέπεια το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ το ιατρείο του ήταν πάντοτε ανοιχτό στους μη έχοντες και κατέχοντες.

Ύστερα από πολύχρονη θητεία στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου τις ιδρυτικές αρχές πάντοτε υπερασπιζόταν, εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και το 2013 συμμετείχε στο συνέδριο που αποφάσισε τη μετεξέλιξή του από σχηματισμό των συνιστωσών σε "κόμμα των μελών". Πάνω απ' όλα, όμως, ο Μανώλης νοιαζόταν για την τοπική μας κοινωνία και το μέλλον της, γι'αυτό και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος το 2002 με την παράταξη που είχε υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Δημήτρης Σάρολας. Παράλληλα, συμμετείχε και σε άλλες τοπικές κινήσεις, είτε για την κοινωνική αλληλεγγύη είτε για την προστασία του Υμηττού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο Μανώλης και για τα εθνικά μας θέματα, των οποίων την εξέλιξη παρακολουθούσε συστηματικά. Προσωπικά, είχα κάποιες διαφωνίες μαζί του στο πεδίο αυτό, αλλά πάντοτε τις συζητούσαμε με τον τρόπο που ταιριάζει σε προοδευτικούς ανθρώπους.

Θα μας λείψει ο γιατρός που συναντούσαμε συχνά στο περίπτερο του Φώτη, επί της Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην είσοδο της Παλιάς Αγοράς του Βύρωνα, πρόθυμος να μοιραστεί με τους περίοικους τις ανησυχίες, τις αγωνίες και τις ιδέες του. Υπήρξε πολύ αγαπητός, γι' αυτό και στην τελευταία κατοικία του τον συνόδευσαν ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, αντιδήμαρχοι, στελέχη όλων των δημοτικών παρατάξεων και πλήθος συνδημοτών.

Αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό. Θα παραμείνει όμως ζωντανός στη μνήμη μας και ιδιαίτερα στην καρδιά μας.

* Ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα την περίοδο 1999 - 2002

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL