Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Αποφασιστικό σήμα από τον Αλ. Τσίπρα σε ευρεία σύσκεψη στο Λαύριο / Θα ξηλωθεί ό,τι καταστρέφει δάση και ακρογιαλιές...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποφασιστικό σήμα από τον Αλ. Τσίπρα σε ευρεία σύσκεψη στο Λαύριο / Θα ξηλωθεί ό,τι καταστρέφει δάση και ακρογιαλιές...

Τη δέσμευση πως τίποτα δεν θα κουκουλωθεί, τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Μια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες, με τη συμμετοχή δασαρχών, εκπροσώπων της αποκεντρωμένης διοίκησης, της ΚΕΔ, της περιφερειάρχη Αττικής και των υπουργών Υποδομών και Περιβάλλοντος.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια εθνική τραγωδία σημειώνοντας πως "ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν γεννά την ευθύνη να μη μείνουμε στα λόγια, αλλά να αναλάβουμε δράση, ο καθένας στο μέρος που του αναλογεί, ώστε να μη ζήσουμε ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία". "Το 'πώς και το γιατί' θα διερευνηθεί σε βάθος και σε όλες του τις διαστάσεις", σημείωσε, "με αδιάβλητες διαδικασίες και από αδιάβλητους ειδικούς".

"Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί από εδώ και στο εξής να γίνεται ανεκτό. Οτιδήποτε καταστρέφει δάση και ακρογιαλιές, οτιδήποτε εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας , κάνοντας λόγο για χρέος απέναντι στους νεκρούς μας. "Μα πιο πολύ είναι χρέος μας απέναντι στους ζωντανούς. Απέναντι στις επόμενες γενιές" τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την ανάγκη για μια "πλατιά, ειλικρινά και αποφασιστική" δέσμευση της κοινωνίας "ή τουλάχιστον της μεγάλης πλειοψηφίας της". "Το συλλογικό συμφέρον μιας ολόκληρης κοινωνίας δεν μπορεί να υποτάσσεται στους ιδιοτελείς σκοπούς ορισμένων, μιας μειοψηφίας" πρόσθεσε.

Άμεση ανοικοδόμηση σε υγιή βάση

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για τάχιστη ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών σε νέα βάση. "Σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα, τον σεβασμό στο περιβάλλον και τον σεβασμό στη ζωή των κατοίκων τους" τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό θα αφορά το σύνολο των οικισμών στα περίχωρα της Αττικής. "Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε το 'ποτέ ξανά' να μην είναι σύνθημα της στιμής" συμπλήρωσε. Ειδικότερα για το Μάτι υπογράμμισε ότι προχωράει γρήγορα η εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου με στόχο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η ανακοιδόμηση του οικισμού "σε υγιή βάση".

Αναφερόμενος στη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεξέλεγκτης δόμησης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η προτεραιότητα θα δοθεί στις δράσεις που "αντιμετωπίζουν και εξουδετερώνουν τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και ταυτόχρονα προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον αμύθητο πλούτο του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας".

Αυθαιρεσία έναντι άγρας ψήφων

Όπως υπογράμμισε, για τις μεγάλες τομές δεν αρκεί η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, αλλά απαιτούνται "συγκρούσεις με συμφέροντα και κληρονομημένες από το παρελθόν συμπεριφορές", επισημαίνοντας τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος: "Η πολιτική εξουσία πολλές φορές ενθάρρυνε την αυθαιρεσία" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. Όπως τόνισε, μια από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν στο καταστροφικό για το περιβάλλον και επικίνδυνο για τους ανθρώπους οικιστικό παρόν ήταν ο φόβος απέναντι στο πολιτικό κόστος: "Να μην ακουμπήσουμε την αυθαιρεσία για να μη χάσουμε ψήφους" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αυτός ήταν ο κανόνας για δεκαετίες.

"Φαύλα αδελφάκια του πολιτικού κόστους"

"Η σπέκουλα, η πολιτική κερδοσκοπία, το ρουσφέτι, οι ψηφοθηρικές συναλλαγές με την αυθαιρεσία, ο ιδιοτελής συμβιβασμός με τερατώδεις παθογένειες ήταν φαύλα αδελφάκια του πολιτικού κόστους" υπογράμμισε σημειώνοντας ότι η πολιτική εξουσία, εκτός των άλλων, ενθάρρυνε την αποκέντρωση της διαφθοράς στις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα κατονόμασε ως "προστάτες" και "σπόνσορες απαράδεκτων και άθλιων πολιτικών συμπεριφορών" τα συμφέροντα, κάνοντας λόγο για αυτούς που είδαν στην ελληνική γη "ευκαιρία παράνομου πλουτισμού".

Αντί αυτοκριτικής κουνούν το δάχτυλο

Σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας πως θα περίμενε "έστω και μια μικρή δόση αυτοκριτικής". "Οπως εγώ ανέλαβα, από την πρώτη στιγμή, ακόμη και ευθύνες που ενδεχομένως να μην μου αναλογούν, θα περίμενα έστω και μια μικρή δόση αυτοκριτικής από όσους αυτόν τον τόπο τον κυβέρνησαν όχι για δύο και τρία και πέντε χρόνια, για τέσσερις και πλέον δεκαετίες, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

"Τους πρωτομάστορες του ρουσφετιού, τους πρωτομάστορες της συναλλαγής και των αυθαιρέτων, με τους πολιτευτές και τους νομάρχες, τα πολιτικά τζάκια και τα τοπικά κυκλώματα, που τροφοδοτούνταν από τη συναλλαγή και τη διαφθορά και κερδοσκοπούσαν παντοιοτρόπως σε αυτό το οικιστικό τερατούργημα" συνέχισε, σημειώνοντας πως, αντί για αυτοκριτική, τώρα κουνούν το δάχτυλο στα αποκαΐδια.

"Στη χειρότερη ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό με ένα πλατύ -χαιρέκακο, θα έλεγα- χαμόγελο ευτυχίας, μετά τη συνέντευξη για τους 90 νεκρούς" συμπλήρωσε κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως αντιμετωπίζει την τραγωδία ως πολιτική ευκαιρία. "Να αποκομίσουν πολιτικά, προσωπικά, και μικροκομματικά οφέλη". "Εμείς σκύβουμε το κεφάλι μπροστά σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία" κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρουστεί με αυτές τις παθογένειες, τις οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, "τις κληρονομήσαμε για να τις αλλάξουμε, όχι για να τις διαιωνίσουμε". "Εκεί είναι η μεγάλη μας ευθύνη" τόνισε: "Αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώνει, και θα τελειώσει".

Η περίοδος του ρουσφετιού πέρασε ανεπιστρεπτί

Στο ίδιο μοτίβο με τις τελευταίες ημέρες ήταν η αντίδραση της Ν.Δ., που μέσω της Μ. Σπυράκη έκανε λόγο για έναν "θλιβερό πρωθυπουργό" κατηγορώντας τον πως εξήγγειλε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων "που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και τρία χρόνια". "Ποιος, εκτός από τους υπουργούς του και την περιφερειάρχη Αττικής, τον εμπόδισε να προχωρήσει σε έργα που θα προστάτευαν τους πολίτες από φυσικές καταστροφές;" σημείωσε η Μ. Σπυράκη κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως "έχει ακέραια την ευθύνη για την τραγωδία και απ’ αυτήν δεν θα ξεφύγει".

"Για μια ακόμη φορά συνεχίζει να καλύπτει και να προστατεύει εκείνους που επί χρόνια συναλλάσσονταν και εναλλάσσονταν σε θέσεις εξουσίας για να μπορεί σήμερα η ίδια και το κόμμα της να παίζουν ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας" σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνοντας λόγο για "άθλιο ύφος και ανόητη αλαζονεία". "Είναι προφανές ότι δεν έχει καμιά δυνατότητα να απαντήσει επί της ουσίας στα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της χωροταξικής και οικιστικής αυθαιρεσίας" πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι η περίοδος της συναλλαγής, του ρουσφετιού και της εξυπηρέτησης συμφερόντων εις βάρος του ελληνικού λαού και του δημοσίου συμφέροντος "έχει περάσει ανεπιστρεπτί".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL