Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Η παγίδα που έστησαν Σαμαράς - Βενιζέλος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η παγίδα που έστησαν Σαμαράς - Βενιζέλος

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρον και σημαντικό ήταν το πρόσφατο άρθρο του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt». Κι αυτό διότι θύμισε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε -ουσιαστικά- η παράδοση της εξουσίας από Σαμαρά και Βενιζέλο στον Αλέξη Τσίπρα.

ΟΠΩΣ σημειώνει: «Το δεύτερο πρόγραμμα θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς τον Δεκέμβριο του 2014 αν ο τότε κυβερνητικός συνασπισμός Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δρομολογούσε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά». Αυτό δεν συνέβη διότι «στο στρατόπεδο της ευρωπαϊκής Δεξιάς πολλοί ήθελαν να αποτύχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς είχε εκτοπίσει τη Ν.Δ.».

ΣΕ ΑΥΤΟ συνεργάστηκε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Έχοντας δει το πολιτικό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να παραδώσει την κυβέρνηση με άδεια ταμεία, ώστε η αριστερή παρένθεση να είναι βραχύβια και η Αριστερά να αποσυρθεί, ως ανίκανη να κυβερνήσει, στα μικρά, ακίνδυνα ποσοστά της.

Η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ του Μοσκοβισί για την ελληνική περίπτωση αποκαλύπτει την αδιαφορία των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων. «Δεν είδαμε τι έρχεται και ως εκ τούτου ήμασταν απροετοίμαστοι. Η υποτιθέμενη δημοσιονομική κρίση ήταν στην πραγματικότητα μια βαθιά κρίση του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας. Χρειαστήκαμε χρόνια για να αντιληφθούμε τις πραγματικές διαστάσεις».

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, αυτό που λέει ο επίτροπος είναι ότι στα δύο πρώτα Μνημόνια γινόταν ένα πείραμα στην πλάτη του ελληνικού λαού με τους εγχώριους πολιτικούς να ακολουθούν χωρίς αντιστάσεις τα παιχνίδια Βερολίνου και ΔΝΤ. Τα ουσιαστικά μέτρα για την έξοδο της χώρας από τα πειράματα άρχισαν με το τρίτο πακέτο στήριξης για την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ είναι ιδιαίτερα καυστικός για τη δημοκρατία στα ευρωπαϊκά όργανα. Όπως αναφέρει, οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονταν αποκλειστικά στο Eurogroup, χωρίς πραγματικό δημοκρατικό έλεγχο. «Προσωπικά, δεν αισθανόμουν καλά όταν πίσω από κλειστές πόρτες αποφασίζαμε για το μέλλον εκατομμυρίων Ελλήνων. Από δημοκρατική σκοπιά αυτό ήταν σκανδαλώδες, διότι μόλις λίγοι υπουργοί ήταν επαρκώς ενημερωμένοι και είχαν συγκεκριμένη εντολή».

ΚΑΤΑ τα άλλα, στο αφήγημα τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει με θράσος πως αν δεν ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε βγει από τα Μνημόνια το 2014. Και τώρα θέλουν να ξανακυβερνήσουν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL