Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.6°C28.1°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C25.2°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
27.9°C29.9°C
2 BF 25%
Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις στη Μάνδρα / Με αποφασιστικότητα προχωρούν οι παρεμβάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις στη Μάνδρα / Με αποφασιστικότητα προχωρούν οι παρεμβάσεις

Με τη θυροκόλληση των 61 κατεδαφίσεων αυθαιρέτων ξεκίνησαν χθες οι άμεσες παρεμβάσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, ενώ οι πρώτες μπουλντόζες αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στη Μάνδρα. Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά στη διαδικασία της αποτίμησης και της διερεύνησης ευθυνών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προχωρήσει η επεξεργασία άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων για την προστασία του φυσικού πλούτου και την αποφασιστική αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών.

Σύσκεψη στο Λαύριο

Σήμερα το πρωί μάλιστα, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, θα διενεργηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, του υπουργού Υποδομών, της περιφερειάρχη Αττικής, των δασαρχών της Αττικής, των γενικών διευθυντών της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, των αρμόδιων γενικών γραμματέων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στα μέτρα στα οποια προχωράει η κυβέρνηση για την προστασία των δασών και των αιγιαλών καθώς και στην αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας και την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Εκκίνηση από τη Μάνδρα

Στο μεταξύ, από τη Μάνδρα, που αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυθαίρετης δόμησης χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό, αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι μπουλντόζες και συγκεκριμένα από την κοίτη του ρέματος Σούρες. Η εκτροπή και το μπάζωμα των ρεμάτων, με κορωνίδα το δημοτικό αμαξοστάσιο που εντάσσεται στη λίστα των κατεδαφίσεων, οδήγησαν στη φονική πλημμύρα του περασμένου Νοεμβρίου.

Άμεσα, λοιπόν, προχωρούν οι κατεδαφίσεις 27 αυθαιρέτων στην περιοχή της Μάνδρας, 21 μαντρών που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες στον Σαρωνικό, την Ανάβυσσο και το Πόρτο Ράφτη και 13 κατοικιών σε αναδασωτέες περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πεντέλη. Τις συγκεκριμένες κατοικίες οι ιδιοκτήτες τους έχουν ήδη παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση. Για όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, ενώ δεν προβλέπεται αποζημίωση. Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες προτεραιοποίησης συνεχίζονται και το επόμενο "κύμα" κατεδαφίσεων και αφορά 200-300 παράνομα κτίσματα εντός Αττικής.

Νέες ηγεσίες σε Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ., Πολιτική Προστασία

Πέραν όμως του μετώπου των νομοθετικών παρεμβάσεων και των κατεδαφίσεων, η ολοκλήρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές έχει ήδη εκκινήσει την προαναγγελθείσα από τον πρωθυπουργό αποτίμηση και καταλογισμό ευθυνών. Σε έκτακτη συνεδρίασή του την Κυριακή, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) αποφάσισε την απομάκρυνση των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας. Έτσι, νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής στη θέση του Σωτήρη Τερζούδη αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα υπαρχηγός, αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος και νέος αρχηγός της Αστυνομίας, στην θέση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα, ο μέχρι σήμερα υπαρχηγός, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος.

Σχέδιο αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι δυο πρώην αρχηγοί είχαν ενημερωθεί από τον Πάνο Σκουρλέτη για την απόφαση απομάκρυνσής τους πριν από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Νέα ηγεσία έχει απο χθές και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά την παραίτηση του μέχρι πρότινος επικεφαλής της Γ. Καπάκη, που έγινε δεκτή από τον υπουργό. Νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο μέχρι χθες διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας Γιάννης Ταφύλλης.

Ο Γιάννης Ταφύλλης από τον Δεκέμβριο του 2017 διευθύνει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, στο πλαίσιο το οποίου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανέλαβε τον συντονισμό δράσης για την αναμόρφωση του Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της χώρας. Παράλληλα έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής. Συνεπώς, ο Γ. Ταφύλλης αναμένεται να επιτελέσει σημαντικό ρόλο στα νέα αναβαθμισμένα καθήκοντα και λειτουργίες της Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποκτά νέα δομή, ως φορέας διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών. Το σχέδιο αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί και να παρουσιαστεί αυτές τις ημέρες.

Η αντιφατική και μικροπολιτική στάση της Ν.Δ.

Για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας κατηγορεί το Μαξίμου την αξιωματική αντιπολίτευση. Τουλάχιστον αντιφατική και μικροπολιτική θα έλεγε κανείς τη στάση της Ν.Δ., που λίγες μόλις ημέρες μετά την πυρκαγιά, ενώ ακόμη εντοπίζονταν νεκροί στο Μάτι, ζητούσε τα "κεφάλια" υπουργών και επιχειρησιακών. Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, η Ν.Δ. μιλούσε για "αποπροσανατολισμό" του Μαξίμου από τις ευθύνες. Όταν ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε την παραίτηση Τόσκα, αφού είχε παρέλθει η έκτακτη ανάγκη, το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη έβλεπε ως "λίγη" την κίνηση αυτή ζητώντας εν τέλει παραίτηση Τσίπρα, ενώ το ίδιο συνέβη και με τις αλλαγές στις ηγεσίες των σωμάτων ασφαλείας. "Από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να εκμεταλλευτεί μια εθνική τραγωδία, για να καρπωθεί πολιτικά οφέλη και μόνο" σχολίαζε το Μαξίμου.

Ο σχεδιασμός για τη μεταμνημονιακή εποχή δεν αλλάζει

Παραμένει ορόσημο η 20η Αυγούστου

Στο μεταξύ, η παραίτηση, για λόγους ευθιξίας, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα έφερε στο τραπέζι σενάρια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Μια εκ των βασικών εισηγήσεων που φέρεται να δέχεται ο πρωθυπουργός είναι αυτό να γίνει πριν από τη ΔΕΘ (8-9 Σεπτεμβρίου), κάτι που θα φανεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Όπως γνωρίζουμε όμως καλά, οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται ούτε προσφέρονται για προβλέψεις.

Σε κάθε περίπτωση τα υπουργεία συνεχίζουν να επεξεργάζονται τις εισηγήσεις αρμοδιότητάς τους προς τον πρωθυπουργού, ο οποίος θα παρουσιάσει από τη Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτεμβρίου το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή. Κεντρικοί άξονες, οι ελαφρύνσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ για το 2018 και το 2019 -φορολογικές και ενίσχυση κοινωνικού κράτους-, το κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του 2018 και η επαναφορά της κανονικότητας στην εργασία με την επαναθέσπιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες σε Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών, ο σχεδιασμός για την έξοδο από τα Μνημόνια δεν επηρεάζεται, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος από τον ESM (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 15). Έτσι η 20ή Αυγούστου παραμένει ορόσημο. "Ή Ελλάδα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της ξανά και διαψεύστηκαν όσοι όλα αυτά τα χρόνια επιχείρησαν να υπονομεύσουν αυτόν τον δύσκολο αγώνα" σχολίασε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

"Δεσμεύθητα ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την κάλυψη των αναγκών όλων"

"Κανείς και τίποτα δεν θα ξεχαστεί" επανέλαβε στους κατοίκους από τον Νέο Βουτζά και το Μάτι που επισκέφθηκαν χθες το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για τις συντονιστικές επιτροπές κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές που είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν χθες με τον πρωθυπουργό, σε μια συνάντηση που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες. Όπως έγραψε ο πρωθυπουργός στο Τwitter, οι εκπρόσωποι των κατοίκων που βίωσαν την καταστροφή πριν από δύο εβδομάδες έθεσαν με ειλικρινή αγωνία μια σειρά από εύλογα αιτήματα "για να κερδίσουμε τη μάχη της αποκατάστασης". "Δεσμεύτηκα ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την κάλυψη των αναγκών όλων των κατοίκων" επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL