Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Ο Γ. Σταθάκης ενημέρωσε τον Αλ. Τσίπρα για τα επόμενα βήματα / Θυροκολλούνται άμεσα οι κατεδαφίσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Γ. Σταθάκης ενημέρωσε τον Αλ. Τσίπρα για τα επόμενα βήματα / Θυροκολλούνται άμεσα οι κατεδαφίσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

Άμεσα προχωρούν οι πρώτες 61 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια, καθώς ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος προτεραιοποίησης σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις και τη σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε την Τετάρτη. Η θυροκόλληση μάλιστα των κατεδαφίσεων θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Γι' αυτό τον λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης βρέθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό.

Έτσι, 61 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα λάβουν ειδοποιητήρια κατεδάφισης προκειμένου να μπουν μπουλντόζες την επόμενη εβδομάδα, κάτι που θα γίνει μέσω της επέκτασης των συμβάσεων που προϋπάρχουν και που έχουν συναφθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Πρόκειται ειδικότερα για 27 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων για την περιοχή της Μάνδρας που αφορούν κτίσματα τα οποία βρίσκονται εντός ρεμάτων, 21 μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες στο Σαρωνικό, στην Ανάβυσσο και στο Πόρτο Ράφτη, 13 κατοικίες σε αναδασωτέες περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πεντέλη. Πρόκειται για κατοικίες τις οποίες ήδη οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση και αφορούν κατά κύριο λόγο περιφράξεις στην παραλία, σε ρέματα, καθώς και σε αναδασωτέες εκτάσεις.

Πράξη η πολιτική ευθύνη

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ο Γ. Σταθάκης, η χρηματοδότηση εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο και η θυροκόλληση των κατεδαφίσεων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα που προσφέρουν οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν προχθές και επιτρέπουν την επέκταση εργολαβιών που έχει ήδη συνάψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι πολιτικές αποφάσεις θα εφαρμοστούν και η πολιτική ευθύνη θα μετουσιωθεί σε πράξη, τονίζουν στην κυβέρνηση, αφού έπεται συνέχεια. Συγκεκριμένα, προχωράει τάχιστα η προτεραιοποίηση για κατεδαφίσεις 200 έως 300 αυθαίρετων κτισμάτων τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Στο μικροσκόπιο το οικόπεδο - ομαδικός τάφος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει ενδελεχώς τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με το επίμαχο οικόπεδο στο Μάτι στο οποίο εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι που αναζητούσαν διαφυγή προς τη θάλασσα. Σκοπός είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία για τις αναγκαίες παρεμβάσεις και στο συγκεκριμένο οικόπεδο, στη βάση της πρόσφατης τροπολογίας του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. "Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Είναι μια απόφαση που έτυχε ευρείας αποδοχής στη Βουλή. Πρέπει να προχωρήσουμε" είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σταθάκης.

Χρειάστηκαν 10-20 χρόνια για να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις κατεδαφίσεων

"Δεν υπάρχουν περιθώρια να κάνουμε αλλιώς", "δεν υπάρχει άλλος δρόμος, οφείλουμε να το πάμε μέχρι τέλους" δήλωσε στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις 3.500 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, σημειώνοντας ότι χρειάστηκαν 10 έως και 20 χρόνια για να τελεσιδικήσουν αυτές οι υποθέσεις. "Είναι αφέλεια να θεωρούμε ότι 3.500 αυθαίρετα θα κατεδαφιστούν τους επόμενους μήνες, γι' αυτό προτεραιοποιούμε" εξήγησε. "Πολλές φορές βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια παραλυτική κατάσταση, αυτό που ονομάζομε ‘βαθύ κράτος’, όπου ναι μεν αλλά, δεν υπάρχουν και τα αντίστοιχα συστήματα και η διαφάνεια για να δεις ποιος φάκελος έχει κρυφτεί κάτω από τα συρτάρια" επισήμανε ακόμη ο Π. Σκουρλέτης.

Όπως υπογράμμισε, κάποια πράγματα είχαν δρομολογηθεί από πριν, επισημαίνοντας ότι στον "Κλεισθένη Ι" γίνεται αποσαφήνιση για διαχείριση, καθαρισμό, αστυνόμευση ρεμάτων με αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας. "Κι αυτό λύνει τεράστια προβλήματα" είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε ότι για θέματα δομημένου περιβάλλοντος ο ψηφισμένος από το 2017 νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος "έριξε μια μπάρα", εξηγώντας ότι δεν επιτρέπει νομιμοποιήσεις ακινήτων μετά το 2011 σε ρέματα, δασική περιοχή, αιγιαλό, αναδασωτέα περιοχή. Παράλληλα, ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στη λειτουργία και των παρατηρητριών δόμησης για να αντιμετωπιστεί και το θέμα των αρμοδιοτήτων και των αλληλοεπικαλύψεων στο θέμα της κατεδάφισης αυθαιρέτων που είχαν μέχρι τώρα δήμος και Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

"Παγίδες θανάτου" σε όλη την Ελλάδα

"Υπάρχουν περιοχές σε όλη την Αττική, σε όλη την Ελλάδα, που είναι αντίστοιχες παγίδες θανάτου" υποστήριξε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο νόμος περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων που ψηφίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση διαφέρει από τους προηγούμενους νόμους. "Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι δεν αντιμετωπίζει ως ένα μέσο αποκόμισης εσόδων για το κράτος την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αλλά απαγορεύει την τακτοποίησή τους σε αιγιαλό, δασική έκταση και σε ρέματα" εξήγησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση περί λαθών και ευθυνών, επισήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν έγιναν λάθη κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας μεγάλης τραγωδίας. "Το ποια είναι αυτά τα λάθη πρέπει να αποτιμηθεί ψύχραιμα, να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που τα έχουν κάνει, αλλά συνολικά να μάθουμε και από αυτά τα λάθη" υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι τα επιχειριασιακά αλλά και τα επικοινωνιακά λάθη "θα πρέπει να αποτιμηθούν σε ψυχρό χρόνο και να αποδοθούν οι ευθύνες". "Όταν βρίσκεσαι σε μια μάχη, πρέπει να ολοκληρώσεις τη μάχη αυτή. Το να παραιτηθεί κάποιος θα δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, ένα κενό, που θα είναι χειρότερο ακόμα και από τυχόν λάθη που ήδη έχει κάνει" σημείωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας.

ΣΥΡΙΖΑ ΧAΛΚΙΔΙΚΗΣ:

Θα σταθούμε αρωγοί στην πάταξη της καταπάτησης δημόσιων χώρων

Την κατεδάφιση της μάνδρας στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής στη θέση "Κατζουρέικα" της παραλίας Πολυχρόνου, που εμπόδιζε την πρόσβαση στη θάλασσα, χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής. "Θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια αυτοδιοικητικών και φορέων πολιτών που θα εναρμονιστούν με την κυβερνητική βούληση για πάταξη της καταπάτησης δημόσιων χώρων για τις οποίες εκκρεμούν ανεκτέλεστα πρωτόκολλα σε περιοχές αναδασωτέες, πυρόπληκτες, ρέματα και αιγιαλούς και την απόδοσή τους στην κοινωνία και στους πολίτες" αναφέρει η Τοπική Οργάνωση του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι τα μέλη της θα πρωτοστατήσουν στην ανάδειξη όσο το δυνατόν περισσότερων τέτοιων υποθέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL