Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Χρ. Ζερεφός: Τι ετοιμάζουμε μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα / Προτάσεις για κλιματική αλλαγή και κεντρικό συντονισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρ. Ζερεφός: Τι ετοιμάζουμε μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα / Προτάσεις για κλιματική αλλαγή και κεντρικό συντονισμό

Μνημόνιο με σκέψεις και προτάσεις που θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της κρατικής μηχανής και της πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων δεσμεύτηκαν να καταθέσουν στον πρωθυπουργό οι δύο επιφανείς ακαδημαϊκοί και επιστήμονες Χρήστος Ζερεφός και Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως έκανε γνωστό μιλώντας στον Real FM ο επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών Χρ. Ζερεφός, ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε μια ενημέρωση για το τι υπάρχει στη διεθνή βιβλιογραφία σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της συχνότητας ακραίων καταστάσεων. "Αφού συζητήσαμε για διάφορα ζητήματα, μας παρακάλεσε να ετοιμάσουμε ένα μνημόνιο και να του το θέσουμε υπ' όψιν, με τις δικές μας απόψεις για την εξέλιξη σε όλα τα θέματα αυτά στη χώρα μας" ανέφερε ο Χρ. Ζερεφός. Όπως μετέφερε ο ακαδημαϊκός, η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να φτιάξει κάτι που θα ξεπερνάει τα εμπόδια που διαπιστώθηκαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. "Επιθυμεί έναν κεντρικό συντονισμό, καλύτερο, και σημερινή τεχνολογία" σημείωσε, εκτιμώντας πως υπάρχει "μεγάλη πρόθεση" από την πλευρά της κυβέρνησης για να γίνουν όλα αυτά.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μετέφερε στον πρωθυπουργό την εργασία που γίνεται στην Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στη χώρα μας, το κόστος αλλά και τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τονίζοντας την ανάγκη επικαιροποίησης της "ογκώδους" μελέτης που και είχε υποβληθεί το 2011.

Θέμα μίας ώρα να καεί το Μάτι

Σύμφωνα με τις μελέτες και τα στοιχεία του Χρ. Ζερεφού και της Επιτροπής, τα ακραία φαινόμενα θα αυξηθούν σε συχνότητα, οι περίοδοι επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές θα μεγαλώσουν κατά ενάμιση μήνα κάθε χρόνο και οι θερμοκρασίες στους καύσωνες θα είναι αυξημένες. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περίπτωση του Ματιού, έκανε λόγο για ακραίο άνεμο με ένταση και διεύθυνση σπάνιες για την περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι την περασμένη Δευτέρα ο άνεμος γύρισε σε δυτικό και έπληξε την περιοχή του Βουτζά. Σε αυτή την περίπτωση, είπε, "ήταν θέμα μίας ώρας να κατακαεί το Μάτι". "Ήταν συνδυασμός. Ο ισχυρός άνεμος, ο οποίος δημιουργήθηκε με την έναρξη της πυρκαγιάς. Έπρεπε την πυρκαγιά αυτή να την προλάβουν ψηλά στο Νταού Πεντέλης ή στην Καλλιτεχνούπολη. Εκεί χάθηκε η μάχη" εκτίμησε ο ακαδημαϊκός.

Προδιαγεγραμμένη καταστροφή λόγω έλλειψης εξόδων

"Αυτό που χάθηκε εκεί ήταν τα πρώτα 5-10 λεπτά, όταν άρχισε η πυρκαγιά στο Νταού και στη συνέχεια στην Καλλιτεχνούπολη" σημείωσε, εκτιμώντας πως ίσως θα μπορούσε να σταματήσει εκεί η φωτιά. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, χαρακτήρισε προδιαγεγραμμένη την καταστροφή στο Μάτι, γιατί δεν υπήρχε διέξοδος διαφυγής προς τη θάλασσα. "Από τις λίγες εξόδους που υπήρχαν, είχε βράχια, αχινούς, ενώ ήταν άγνωστες για τους περισσότερους. Ένα τοπίο δηλαδή αφιλόξενο για όποιον ήθελε να βουτήξει να σωθεί". Επιπλέον, σημείωσε ότι τα πεύκα ήταν τα παλιά της περιοχής, ίδια με αυτά στου Σχινιά. "Υπήρχε μεγάλη μάζα να καεί, υπήρχαν 'φλογοβόλα' που στόχευαν το Μάτι σε περίπτωση δυτικού νοτιοδυτικού ανέμου" συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, μίλησε για πολύ ανησυχητικά αποτελέσματα ως επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον, επισημαίνοντας ότι στις περιπτώσεις του Ματιού και της Μάνδρας η ευθύνη δεν ήταν μόνο στη φύση ή στην παρέμβαση του ανθρώπου σε αυτή.

Σ. ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL