Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Έχουν και θράσος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έχουν και θράσος

Από την πρώτη στιγμή της μεγάλης καταστροφής στο Μάτι, η Νέα Δημοκρατία είχε δείξει ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να πάει η κουβέντα στα αυθαίρετα. Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, αλλά και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, έχουν δηλώσει επισήμως ότι κάθε κουβέντα γι' αυτό το ζήτημα θα πρέπει να θεωρείται εκτός θέματος γιατί “παρέχει άλλοθι στην κυβέρνηση”. Τα καλά και συμφέροντα. Όμως η κοινωνία αλλιώς προσεγγίζει τα αίτια της τραγωδίας. Και αν η Ν.Δ. δεν βρισκόταν σε μια ασπίδα προστασίας από τα φιλικά της ΜΜΕ, θα είχε να απαντήσει σε πάρα πολλά ερωτήματα.

Καταλαβαίνοντας το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία, η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε προχθές, κρυπτόμενη, τα κυβερνητικά μέτρα για την αυθαίρετη δόμηση και προσπάθησε να υποβαθμίσει όσο γινόταν το ζήτημα. Αν δεν το έκανε, θα την ξεφώνιζαν και οι πέτρες. Σχεδόν ταυτόχρονα, άρχισε ο παράλληλος πόλεμος υπεράσπισης των αυθαιρέτων. Σε τρεις γραμμές. Η πρώτη γραμμή είναι η καταγγελία. Την ανέλαβαν οι εφημερίδες του χώρου: “Νέο θέατρο με μπουλντόζες”, “σόου”, “κρύβουν τις ευθύνες τους πίσω από τις μπουλντόζες”, “δεν έστειλαν βοήθεια στέλνουν μπουλντόζες” φωνάζουν σε απόλυτη ευθυγράμμιση "Τα Νέα", ο "Φιλελεύθερος" και ο "Ελεύθερος Τύπος", στέλνοντας το μήνυμα ότι η αυθαίρετη δόμηση πρέπει να μείνει εκτός κάδρου.

Η δεύτερη γραμμή είναι το “σιγά τα αυθαίρετα, παντού υπάρχουν”. Την εξέφρασε ο Μάκης Βορίδης, τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Το ζήτημα είναι ανύπαρκτο, υπερβολές, αφήστε μας να πάμε τη συζήτηση στα fake news που μας βολεύουν. Η γραμμή αυτή αλληλοϋποστηρίζεται με την πρώτη, το μήνυμα που στέλνει στους αυθαιρετούχους είναι σαφώς πιο θερμό.

Τέλος, η τρίτη γραμμή είναι “εσείς φταίτε για τα αυθαίρετα”. Ανασύρουν όποια μεμονωμένη περίπτωση τους φανεί βολική, για να αποδείξουν ότι η αυθαίρετη δόμηση (όπως και η οικονομική κρίση) είναι φαινόμενο των τριών τελευταίων χρόνων. Εγκαλούν την κυβέρνηση ότι πέρασε νόμο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, το οποίο και οι ίδιοι ψήφισαν. Και της χρεώνουν ότι δεν εφάρμοσε τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που οι ίδιοι είχαν αφήσει στα συρτάρια.

Και το λένε ποιοι; Αυτοί που κυβέρνησαν την Ελλάδα 50 χρόνια. Αυτοί που μετέτρεψαν την αυθαίρετη δόμηση σε εκλογικό μηχανισμό. Αυτοί που οργίασαν στο ρουσφέτι, τις ηλεκτροδοτήσεις, τις υδροδοτήσεις σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης, κεντρικής διοίκησης και κυβέρνησης. Αυτοί που άφησαν εσκεμμένα τον τόπο χωρίς Κτηματολόγιο και χωρίς δασικούς χάρτες. Αυτοί που παρέδωσαν δασικές εκτάσεις, με το αζημίωτο στους οικοπεδοφάγους. Αυτοί που άφησαν το πρόβλημα να συσσωρεύεται επί δεκαετίες, για να το εκμεταλλεύονται πολιτικά. Και όταν στριμώχνονται, λένε “ναι, αλλά ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει το πρόβλημα”. Πόοο πιο αναίσχυντοι;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL