Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Επιχείρηση "αποκατάσταση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιχείρηση "αποκατάσταση"

Άμεσο έλεγχο όλων των οικοδομικών αδειών των κτισμάτων που βρίσκονται στον αιγιαλό στο Μάτι Αττικής αλλά και την ευρύτερη περιοχή που επλήγη απο την καταστροφική πυρκαγιά ξεκινά το υπουργείο Υποδομών.

Με στόχο να αποκατασταθεί η ελεύθερη πρόσβαση προς την παραλία, ο αποκλεισμός πρόσβασης στην οποία ήταν και μια από τις βασικές αιτίες του εγκλωβισμού των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους, ο υπουργός Υποδομών προανήγγειλε ήδη τη διενέργεια έρευνας συμπεριλαμβάνοντας στο ίδιο πλαίσιο και την επιλογή κατεδάφισης κτηρίων, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο μετά τον έλεγχο.

Ενδεικτικά εξάλλου του τρόπου οικοδόμησης της περιοχής είναι τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρείχε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με βάση τις δηλώσεις αυθαιρέτων στο πλαίσιο των νόμων τακτοποίησης (4178/2013 και 4495/2017) των τελευταίων. Σύμφωνα με αυτά, το 93% των δηλώσεων αυθαιρέτων στο Μάτι αντιστοιχούν σε εκτός σχεδίου πόλεως οικοδομήσεις, ενώ άνω του 50% δεν έχει κάποια οικοδομική άδεια. Η δε ευρύτερη Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής εμφανίζεται διαρκώς (καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος των ανωτέρω νόμων) η πρώτη σε αριθμό δηλώσεων περιοχή της χώρας, με ποσοστό περίπου 9,8% των συνολικών δηλώσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα που ανέρχονται σε 971.000.

1. Για την πυρόπληκτη περιοχή στο Μάτι της ανατολικής Αττικής: Οι δηλώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων ανέρχονται σε 327 (περιλαμβάνονται οι κατηγορίες 1, 2, 4, 5 των νόμων 4178 και 4495). Εξ αυτών, οι δηλώσεις αυθαιρέτων κατηγορίας 5 (παντελώς αυθαίρετα ή με υπέρβαση μεγεθών άνω του 40%, μετά το 1983) ανέρχονται σε 156. Το σύνολο δε των τακτοποιούμενων αυθαίρετων τετραγωνικών μέτρων (κύριων και βοηθητικών χώρων) όλων των κατηγοριών φτάνει τα 24.455 τ.μ.

2. Από τη στατιστική επεξεργασία του συνόλου των δηλώσεων στην πυρόπληκτη περιοχή Μάτι Αττικής, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση και τα δεδομένα των νόμων 4178 και 4495, προκύπτουν επίσης τα εξής συμπεράσματα:

* Το 52% των δηλώσεων δεν έχουν κάποια οικοδομική άδεια. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 25% των δηλώσεων χωρίς άδεια.

* Το 93% των δηλούμενων αυθαιρέτων είναι εκτός σχεδίου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 29% των δηλώσεων εκτός σχεδίου.

* Η συντριπτικά επικρατούσα χρήση είναι αυτή της άλλης (δευτερεύουσα, εξοχική κ.λπ.) κατοικίας, σε ποσοστό 86%, με την κύρια και μοναδική κατοικία να ακολουθεί (ποσοστό 10%) και οι υπόλοιπες δηλώσεις να αφορούν επαγγελματική χρήση (τουρισμός, βιομηχανία, υπηρεσίες).

Όσον αφορά την παλαιότητα των αυθαιρέτων που έχουν δηλωθεί, το 17% αφορά κτίσματα προ του 1975, το 32% αφορά κτίσματα μέχρι το 1982, το 28% κτίσματα από το 1983 έως το 2003 και το 23% αυθαίρετα κτίσματα από το 2004 έως τις 28.7.2011 (ημερομηνία «κόκκινης γραμμής» για τη δήλωση αυθαιρέτων).

Ξεκινά η διαδικασία αναδάσωσης

Παράλληλα με την ολοκλήρωση των αυτοψιών των ζημιών και την έναρξη ελέγχου των αδειών, ξεκίνησε ήδη απο το αρμόδιο υπουργείο η διαδικασία αποκατάστασης του περιβάλλοντος μέσω της αναδάσωσης της περιοχής που κάηκε. Ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος, εξάλλου, περιέγραψε τα επόμενα βήματα αποκατάστασης ξεκινώντας από την υλοτόμηση με επίβλεψη του δασαρχείου των καμένων ειδών, από τη θάλασσα προς τα υψηλότερα, ώστε να μην υπάρχουν επικίνδυνες καμένες ύλες στην περιοχή. Παράλληλα, όπως εξάλλου είναι υποχρεωτικό διά του νόμου και ως συνταγματική υποχρέωση, υλοποιείται:

* Άμεση οριοθέτηση της καμένης έκταση με βάση την επεξεργασία δορυφορικών εικόνων που ήδη συλλέγονται αυτή την εβδομάδα, για πλήρη εικόνα της περιοχής.

* Σάρωση της περιοχής από συνεργεία Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και υπουργείου Υποδομών, για εντοπισμό σημείων που έχουν πληγεί (κτισμάτων, οικοδομών, κατοικιών, δημόσιων κτηρίων).

* Κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας, λαμβάνοντας υπ' όψιν όλες τις νόμιμες πράξεις της διοίκησης.

Εν συνεχεία, απο κοινού με το υπουργείο Υποδομών θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις όσον αφορά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων του Δασαρχείου να εκπονεί αρχικά μελέτη αντιδιαβρωτικών έργων πάνω από τη ζώνη κατοικίας, ώστε να κρατηθούν τα εδάφη. Επάλληλα, θα εξεταστεί και το είδος της δασικής αποκατάστασης για την αναγέννηση του δάσους.

Καθαρισμός ρεμάτων

Αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, ήδη με την πρώτη αυτοψία μεικτών κλιμακίων υπουργών και δημάρχων διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μεγάλα κτίσματα και κατοικίες που έχουν χτιστεί πάνω στα ρέματα, ενώ συνεργεία του στρατού και της Περιφέρειας Αττικής που άρχισαν να καθαρίζουν τα ρέματα της ευρύτερης περιοχής της Ραφήνας, αναγκάστηκαν σε τέσσερα από αυτά να σταματήσουν τις εργασίες εξαιτίας της ύπαρξης αυθαίρετων κατασκευών μέσα σε αυτά. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, ο αντιπεριφερειάρχης ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου επισήμανε προς την κυβέρνηση την ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες «ώστε να μπορέσουμε να παρέμβουμε, γιατί με το ισχύον γραφειοκρατικό καθεστώς παίρνει πολύ χρόνο».

Το επόμενο βήμα το οποίο μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι το πώς θα ολοκληρωθούν οι πολεοδομικές μελέτες της περιοχής με πολεοδομικά σταθερότυπα που θα επιτρέπουν την ασφαλή λειτουργία των οικισμών χωρίς δρόμους - παγίδες και κλειστές παραλίες, αλλά και την επικοινωνία του οικισμού με την ακτή ώστε να μην υπάρχει τόσο κίνδυνος εγκλωβισμού όσο και περιορισμός της περιβαλλοντικής και οικιστικής λειτουργίας προς τη θάλασσα.

Άλλωστε, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Σ. Φάμελλου, το υπουργείο έχει ήδη εντοπίσει τις περιοχές που έχουν όλο το θεσμικό υπόβαθρο για να ολοκληρωθεί μια πολεοδόμηση που εκκρεμεί 20 χρόνια και προφανώς θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά σταθερότυπα για δρόμους, πλατείες, σχολεία, παιδικές χαρές, αποχετεύσεις, πεζοδρόμια, πρόσβαση στον αιγιαλό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL